Kochani!
Dziś w "Feel eat" przepis na owsiane ciasteczka - bierzcie i nie krępujcie się jeść i rozdawać!
Przepisów na te ciastka było już kilka:
Pierwszy ciastkowy sukces - ciacha z czerwonej fasoli z rodzynkami i czekoladą.
Z rodzynkami.
Ciastka z kakao i śliwkami.
I z gorzką czekoladą.
Przepisów na te ciastka było już kilka:
Pierwszy ciastkowy sukces - ciacha z czerwonej fasoli z rodzynkami i czekoladą.
Z rodzynkami.
Ciastka z kakao i śliwkami.
I z gorzką czekoladą.
Zrobienie tych ciastek zajmuje 20 minut włącznie z pieczeniem, dlatego nie zastanawiajcie się dłużej! Zobaczcie jakie to proste i do dzieła :)
Opinii udzieliła Julia Furtak
Technolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie prowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.
CIASTECZKA OWSIANE
Nic tak nie służy w długie jesienne wieczory, jak ciasteczka- najlepiej z gorącym kakao. A jeśli są bogate w składniki odżywcze i mało kaloryczne, tym bardziej zachęcam! Ciasteczka owsiane, czy też wielozbożowe, jak na filmie, są rewelacyjnym źródłem witamin z gr B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy oraz pantotenowy), witamin C i E oraz wapnia, cynku, miedzi, potasu, fosforu i żelaza. Jest to także duża dawka drogocennego błonnika, którego najwięcej stwierdzono w płatkach jęczmiennych, bo aż 10g w 100g produktu. Dzięki zawartości błonnika, płatki zbożowe pomagają zapobiegać zaparciom, niestrawności czy wzdęciom. Dodatkowo mogą zmniejszać ryzyko zawału serca i obniżać cholesterol. Dzięki zawartości chromu regulują poziom glukozy we krwi poprzez stymulację produkcji insuliny. W diecie wegetariańskiej szczególnie polecane są płatki gryczane, które składają się z lepiej zbilansowanych aminokwasów, a w szczególności zawierają lizynę oraz leucynę odpowiadające za pracę mózgu. Z kolei dla osób nietolerujących glutenu należy użyć płatków jaglanych, które obfitują dodatkowo w kwas krzemowy pozytywnie wpływający na stan skóry włosów i paznokci. Za najbardziej sycące uważa się płatki żytnie, które szczególnie poleca się osobom odchudzającym się.
Do ciasteczek można dodać pyszne bakalie: rodzynki, daktyle, figi, suszone śliwki, czy jagody gojii- wszystko wedle upodobań, ale jeśli dbacie o linię, polecamy morele, które mają bardzo niski indeks glikemiczny: świeże IG 15, suszone IG 30.
Składniki
Technolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie prowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.
CIASTECZKA OWSIANE
Nic tak nie służy w długie jesienne wieczory, jak ciasteczka- najlepiej z gorącym kakao. A jeśli są bogate w składniki odżywcze i mało kaloryczne, tym bardziej zachęcam! Ciasteczka owsiane, czy też wielozbożowe, jak na filmie, są rewelacyjnym źródłem witamin z gr B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy oraz pantotenowy), witamin C i E oraz wapnia, cynku, miedzi, potasu, fosforu i żelaza. Jest to także duża dawka drogocennego błonnika, którego najwięcej stwierdzono w płatkach jęczmiennych, bo aż 10g w 100g produktu. Dzięki zawartości błonnika, płatki zbożowe pomagają zapobiegać zaparciom, niestrawności czy wzdęciom. Dodatkowo mogą zmniejszać ryzyko zawału serca i obniżać cholesterol. Dzięki zawartości chromu regulują poziom glukozy we krwi poprzez stymulację produkcji insuliny. W diecie wegetariańskiej szczególnie polecane są płatki gryczane, które składają się z lepiej zbilansowanych aminokwasów, a w szczególności zawierają lizynę oraz leucynę odpowiadające za pracę mózgu. Z kolei dla osób nietolerujących glutenu należy użyć płatków jaglanych, które obfitują dodatkowo w kwas krzemowy pozytywnie wpływający na stan skóry włosów i paznokci. Za najbardziej sycące uważa się płatki żytnie, które szczególnie poleca się osobom odchudzającym się.
Do ciasteczek można dodać pyszne bakalie: rodzynki, daktyle, figi, suszone śliwki, czy jagody gojii- wszystko wedle upodobań, ale jeśli dbacie o linię, polecamy morele, które mają bardzo niski indeks glikemiczny: świeże IG 15, suszone IG 30.
Składniki
- 150g puree z fasoli – biały Jaś
- 150g płatków 5 zbóż z rodzynkami
- 6 łyżek brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- Żurawina
Piecze się na papierze w 200* przez 10 minut.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Czy sodę można zastąpić białkiem? Po moim mieszkaniowym piecu mam jeszcze uraz do wypieków z sodą, w domu ze sprzętem o trzy obręby nieba lepiej, ale... ale, no. : )
OdpowiedzUsuńMyślę, że można jej nie dawać. Można również spróbować z białkiem, niestety ja tak nie robiłam i nie potrafię przewidzieć efektu.
UsuńKocham owsiane<3 super przepis. Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńRównież pozdrawiam!
uwielbiam takie ciasteczka:) a jeżeli w kuchni mam do tego małego pomocnika ciasteczka smakują dwa razy lepiej:D
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda! Smakują lepiej - nawet jak do zjedzenia zostanie mniej :)
UsuńUwielbiam cisateczka owsiane :D
OdpowiedzUsuńidealne ;)
OdpowiedzUsuńZrobilam wersję z rodzynkami, owszem były dobre, ale za słodkie:( Dodalam niecałą łyżkę słodzika w płynie. Poza tym nie były aż tak chrupkie, jak bym tego oczekiwała. Ale nic, nie poddam się i będe probowala dalej, mam olbrzymią slabosc do owsianych ciastek :) Nie chcę znowu przesadzić, kolejnie zrobię z kakao, ile musiałabym dodać stewii w proszku?
OdpowiedzUsuńSłodziku w płynie bierzemy na tą ilość łyżeczkę. Ze stewią Ci nie pomogę, bo mi stewia w proszku bardzo gorzknieje w pieczeniu więc z niej zrezygnowałam. Poczekaj na eksperymenty - niedługo wrzucę nowe ciacha z płatkami w składzie ;) - jeszcze bardziej light!
Usuń:) robiłam już 2x i coś robię nie tak i nie wiem co.
Usuńza pierwszym razem zrobiłam ze stewią i wyszły gorzkie i takie "piekące" w język,
za drugim razem dokładnie wg przepisu i znowu gorzko piekące.
chyba 3x zrobię bez sody bo to jedyny składnik, który podpada na winowajcę.
myślicie, że to może być to?
Zdecydowanie TAK! Ja zrezygnowałam z pieczenia stewii, bo właśnie ona strasznie gorzka się robi. Dobra jest do deserów na zimno. Jeśli nadal coś Ci gorzko i niesmacznie, to z pewnością wina sody. Możesz jeszcze wziąć zamiennie proszek do pieczenia. Pół łyżeczki.
UsuńPozdrawiam ;)
to było to :) soda! dziś robiłam bez sody i są rewelacyjne :) dzięki!
Usuńfajny-post-po-prostu:)
OdpowiedzUsuńPomoże ktoś? te ciastka wyszły mi gorzkie, wie ktoś może dlaczego?:/
OdpowiedzUsuń