Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

24.02.2012

CIACHA z gorzką czekoladą - LUBICIE?

Składniki

  • Szklanka puree z fasoli (u mnie biała) 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka słodziku do pieczenia w płynie
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 70% kakao)











Przygotowanie


Puree mieszamy z jajkami, proszkiem i słodzikiem na jednolitą masę. Potem dodajemy resztę składników w tym czekoladę oczywiście pokrojoną na desce na kawałeczki. Masę mieszamy i zaczynamy formować ciacha za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty. Ciastek wychodzi 22. Kładziemy je na papier do pieczenia i pieczemy 20 minut w nagrzanym na 180 stopni piekarniku. Możemy je zostawić do ostygnięcia w środku.



To ulubione ciastka moje i mojej córki...nic dziwnego - przecież są z czekoladą :)
PYCHA!

SMACZNEGO SIOSTRY!

10 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne ciasteczka, musze wyprobować koniecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne :) ale powiem szczerze że ta fasola to mnie zadziwiła trochę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy one są takie hm, kruche? Wyglądają rewelacyjnie, chyba będzie to pierwszy przepis z fasoli, który wypróbuję (dopiero ostatnio się na ten wynalazek natknęłam). ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka nie są miękkie ale to nie jest kruchość tak jak w ciastkach z mąki i margaryny

      Usuń
  4. I jeszcze jedno pytanko, czy można używać do tych słodkich wypieków fasoli z puszki? Czy jednak ona jakaś słona jest i trzeba suchą kupić (jak wtedy przyrządzić? ugotować i z tego zrobić puree?), z góry dziękuję za odpowiedzi! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można używać fasoli z puszki też - ja nie widzę różnicy w smaku.
      Suchą fasolę moczymy na 12 godzin, gotujemy około 2 a potem mielimy, blendujemy lub ugniatamy.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Świetnie wyglądają, muszę spróbować przygotować. Dziękujemy za poświęcony czas i kolejny dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń