Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

27.02.2012

PIECZARECZKI od Biedroneczki :)

Składniki

  • Pół kilo dużych pieczarek 
  • Pół cebuli lub jedną małą
  • 3 jajka
  • Pęczek natki
  • 10 dkg sera żółtego 13% tłuszczu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku oraz
  • Ulubione przyprawy, u mnie:
  • Czosnek
  • Oregano
  • Gałka muszkatołowa



Przygotowanie


Dwa jajka gotujemy na twardo. Pieczarki obieramy i wycinamy ogonki wraz z częścią miąższu tak aby powstały pieczarkowe miseczki - jedną pieczarkę tylko obieramy. Pieczarkowe miseczki układamy na folii aluminiowej na blaszce do pieczenia i solimy. 




Przygotowujemy farsz: szatkujemy pozostawioną pieczarkę wraz z ogonkami i resztkami pieczarek wydrążonych. Szatkujemy cebulę i z poszatkowanymi pieczarkami podsmażamy na oliwie. Solimy i pieprzymy do smaku, czyli niewiele. Gdy już wszystko jest podsmażone wsypujemy do miseczki. Ucieramy do niej dwa ugotowane jajka (na dużych oczkach), dodajemy poszatkowany pęczek natki i jedno jajko. Mieszamy. Teraz dosypujemy ulubione przyprawy - ja dodałam 1/2 łyżeczki oregano, 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/3 łyżeczki gałki i jeszcze soli i pieprzu. Z kawałka sera ucieramy do farszu połowę na dużych oczkach. Farsz mieszamy na jednolitą masę. Pozostałą połowę kosteczki sera ucieramy oddzielnie na spodek na małych oczkach.




Teraz nakładamy farsz do pieczarek, z góry posypujemy drobno utartym serem i odrobiną oregano. Zapiekamy w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez 20 minut...uffff - GOTOWE ;)




Pieczarki są miękkie, jędrne i bardzo aromatyczne. Czuć szczególnie jajko i natkę a potem serową skorupkę. Polecam na niecodzienny obiad gdy mamy wolne przedpołudnie lub jako przystawka na przyjęcie.


SMACZNEGO SIOSTRY!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie nadziewanwe grzybki! Mala rzecz, a cieszy.

    OdpowiedzUsuń