Dietetycznie Siostro!

04.03.2012

CIACHA czyli MOKRA ROBOTA w sam raz DLA NATALII

Składniki
Szklanka puree z fasoli (u mnie biała) 
2 jajka
6 łyżek płatków owsianych górskich
4 łyżki otrębów
1 łyżka słodziku do pieczenia w płynie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao bez cukru o obniżonej zawartości tłuszczu
Garść śliwek kalifornijskich








Przygotowanie


Puree mieszamy z jajkami, proszkiem do pieczenia, kakao i słodzikiem na jednolitą masę. Dorzucamy płatki i otręby oraz posiekane śliwki. Mieszamy na jednolitą masę. Teraz na papierze do pieczenia rozgniatamy część ciasta i wycinamy foremkami ciasteczka. Możemy też formować ciastka w rękach - masa jest plastyczna. Jednak my wolałyśmy się trochę pobawić!




Wycięte ciastka układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze. Gdy już są wszystkie wkładamy blachę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut - ŁATWIZNA! Ciastka mogą stygnąć w piekarniku. Przechowujemy w szklanym słoiku. Zajadamy kiedy mamy chęć. Nie tyjemy! :)



Moja Natalcia chyba bardziej lubi je robić niż jeść. Jej number one to owsiane z gorzką czekoladą a ja uwielbiam wszystkie!! Moje maleństwa!!! Chodźcie do mamusi!!! :D:D


SMACZNEGO SIOSTRY!

10 komentarzy:

  1. Na niedzielę jak znalazł! :) Ale już zrobiłam wasze tiramisu przed chwilą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. niedzielne pieczenie musi byc ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, i z gory bardzo przepraszam, jesli juz padlo, ale nie mam czasu zeby przeszukiwac wszystkie komentarze... :) Czy uzywasz fasoli z puszki czy sama gotujesz? Czy mialas okazje robic z oby dwoch? Z ktorej czesciej robisz? No i czy (jesli mialas stycznosc z dwoma - swoja fasola i z puszki) wyczuwalny jest zapach "puszki"/inny smak? :)
    POZDRAWIAM!
    BLOG JEST SWIETNY ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej używam fasoli przygotowanej z suchej ale zdarza mi się wykorzystać i tą z puszki. Różnicy w smaku czy przygotowaniu nie zauważyłam. Różnica jest tylko w kieszeni ;)
      Dzięki za uznanie i zapraszamy jak najczęściej ;)

      Usuń
    2. dobrze, że trafiłam na takie pytanie. Nigdy się nie spotkałam z puree z fasoli. Byłabym wdzięczna o krótkie wyjaśnienie o co chodzi, bo kocham słodkości a wasz blog spadł mi z nieba :) Przeglądam i przeglądam wasze przepisy, same pyszności. Zdobyłyście nową fankę, pozdrawiam i czekam na nowości

      Usuń
    3. wszystko o fasoli yu:
      http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/p/od-ani.html
      Fasola z wora/ eco fasola nie wzdyma i nie powoduje gazów

      Usuń
  4. Witam się ładnie i muszę powiedzieć przy okazji, że to jest mój ulubiony blog kulinarny :) Brawo!
    Pytanie: czy myślisz, albo wiesz, że te ciastka przeżyją dłuższy czas w tym słoiku, bo ja jak coś robię, to raczej lubię hurtem ;)
    Innymi słowy: pytam o datę ważności. Pozdrawiam serdecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równie ładnie przywituję :) Wielkie dzięki za uznanie!
      Odpowiadam głową za dwa tygodnie w szklanym słoiku potem to już może się coś dziać :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Świetny przepis, a przede wszystkim blog, który jest kopalnią pomysłów i inspiracji.
    Wypróbowałyśmy i polecamy przepis no i bloga oczywiście :-).
    Zapraszamy:
    http://babki3.blogspot.com/2012/09/ciacha-z-biaej-fasoli.html

    OdpowiedzUsuń