Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

28.10.2011

SZYBKO I LEKKO czyli Pizzette Presto-Presto




Składniki
Blat na pizzę może być taki jak TU
Lub z przepisu na chleb jak TU
A ja tym razem wzięłam część blatu pieczonego z: 
  • Puszka czerwonej fasoli przerobionej na purée
  • 2 solidne łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Sos pomidorowy

  • 3 miękkie pomidory obrane ze skórki (mogą być też krojone z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść świeżych liści bazylii
  • 1/4 łyżeczki pieprzu białego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Kilka oliwek zielonych nadziewanych

Przygotowanie


Blat robimy mieszając składniki i piekąc w okrągłej foremce przez 30 minut w 180 stopniach.
Pomidory miażdżymy w rondelku, wyciskamy do nich czosnek, wrzucamy posiekaną bazylię i przyprawy i dusimy bez przykrycia aż całkowicie wyparuje płyn. 
Z gotowego i całkiem ostygniętego blatu wycinamy małe porcje i nakładamy na nie przestudzony sos pomidorowy. Kładziemy też oliwki i wrzucamy do rozgrzanego na 250 stopni piekarnika na 10 minut.


Te małe pizze "wchodzą" jak świeże bułeczki!!!

Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia w kategorii antipasti:


SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy:

  1. Mam słabość do przekąsek w formie mini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają wysyłam do Was Tomcia może załapie się choć na jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm...głupio przyznać ale wszystkie już w brzuszku...chyba też mam do takich mini-przekąsek słabość :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż się oblizałam!
    chyba wpadnę na takie rarytaski do Was ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne! Goście nie byli w stanie zgadnąć z czego zrobiony jest blat. :) Byli zadziwieni na wieść o fasoli. :)

    OdpowiedzUsuń