Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

27.10.2011

Light Spaghetti ai Broccoletti


Składniki na dwie porcje
  • 80 g suchego makaronu gryczanego (1/3 paczki 250-gramowej) 
  • 40 dkg ugotowanych różyczek brokuła
  • 3 miękkie pomidory bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 fileciki anchois (ja użyłam z pikantnej oliwy ze słoiczka)
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu białego
Przygotowanie


Brokuły gotować na parze 15 minut. Pomidory rozmiażdżyć w rondelku, dodać posiekaną bazylię, sól, pieprz i dusić. Nastawić wodę na makaron. Gdy brokuły się zrobią rozgrzać oliwę na patelni. Wycisnąć czosnek, dodać filety anchois i rozmiażdżyć. Chwilkę podsmażać a następnie dodać brokuły i tak podsmażać na niewielkim ogniu. Makaron ugotować "al dente" a następnie dodać do brokułów i przesmażyć przez kilka minut. GOTOWE!


Pyszne i zdrowe! Podajemy polane sosem pomidorowym. Palce lizać aż żal że mogłam zjeść tylko jedną porcję!


Przepis pochodzi z książki Pizza&Pasta D.G.C.Queriniego.
Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia w kategorii primi piatti:


a także bierze udział w konkursie Pasta Inspirando:



SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy:

  1. Takie dietetyczne zarelko to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wygląda i działa na moją wyobraźnię :) z przyjemnością bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. To lubię;) Ale pysznie wygląda to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i wreszcie ktoś zainteresował się zdrowym jedzeniem, dziękuję ci :) uwielbiam takie jedzenie, bo właśnie niekoniecznie wszystko co tłuste i kaloryczne jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Canette, powiem Ci szczerze, że nie tylko nasz blog rozwija skrzydła ale i ja rozwijam swoją kulinarną wiedzę. A konkurs kuchni włoskiej to kolejna porcja smacznej wiedzy, która na stałe zagości w mojej kuchni!
    Zapraszam do zaglądania, bo będzie i lekko i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń