września 18, 2014

JAGROLL - mój pomysł na kuchnię fusion


Kasza jaglana - najzdrowsza wśród kasz. Dziadek mojego ukochanego robił z nią krupnik - ciekawe, jak to smakowało? Robi tak ktoś w Waszej rodzinie?

Ponieważ eliminujemy gluten to na dobre rozkochaliśmy się w kaszy jaglanej. Jemy ją z sosami, jemy ją w deserach, jemy ją w gołąbkach, jemy ją w sałatkach, jemy ją na śniadanie, obiady, kolacje i podwieczorki i powiem Wam - na zdrowie nam to wychodzi. Mój ukochany szczupleje i młodnieje - wręcz cofa się latami! Ja nie mam porannych bólów brzucha, za które definitywnie obwiniam modyfikowana pszenicę.


Dziś zdradzę Wam nasz hit w menu - nazwaliśmy go JAGROLL i wypowiadamy przez "dż" :))

Można kręcić z pieczarkami i cebulką, z bakłażanem i czosnkiem, z papryką, szczypiorkiem, z mięsem - dla każdego coś miłego. Można jeść na ciepło, zapiekane w jajku i na zimno.
Dajcie znać koniecznie, jak się Wam podoba!?

Składniki

  • Papier ryżowy duże płaty
  • Kasza jaglana ugotowana z oliwą spod pomidorów, lekko osolona
  • 6 czerwonych papryk
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • szczypta curry
  • szczypta papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oliwy spod pomidorów suszonych

Przygotowanie


  • Gotujemy duży kubek kaszy, a papryki wstawiamy na 40 minut do nagrzanego na 150-170* piekarnika. Potem obieramy paprykę ze skórki, kroimy w kostkę. Kroimy też pomidory i mieszamy wszystko z kaszą. Doprawiamy do smaku.
  • Papier moczymy w ciepłej wodzie wylanej na talerz. Lekko wilgotny kładziemy na blat czy deskę, nakładamy farsz z kaszy i zawijamy jak gołąbki. Bardzo podobną potrawę robiłam TUTAJ


To świetna przekąska na zimno, a zapiekana pod jajkiem stworzy dobry i pożywny obiad. Trzema sztukami najadam się do syta i pozostaję kilka godzin najedzona - oto magia kaszy jaglanej :)


SMACZNEGO SIOSTRY!

4 komentarze:

  1. bardzo często robię takie zawijasy w papierze ryżowym, Twoja propozycja jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze ostatnio tez mam szal na jaglaną :P a nie odczuwacie różnicy w indeksie glikemicznym? na dlugo syci?? Skoro mezczyzna chudnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syci na długo - 4-5 godzin. Przy naszym stylu życia to zbawienne, bo mamy niestety tendencje do omijania posiłków. Dodatkowo bezglutenowa i bardzo zdrowa :)

      Usuń
  3. Bardzo wartościowy wpis :) Kasza jaglana jak najbardziej :) W ogóle kasze są charakterystyczne dla kuchni arabskiej gdzie w praktycznie każdym daniu występuje pod różnymi postaciami :)


    Zapraszamy również do Nas :) Obserwujemy i prosimy o obserwacje :)
    http://modnystyl2013.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger