Kasza jaglana - najzdrowsza wśród kasz. Dziadek mojego ukochanego robił z nią krupnik - ciekawe, jak to smakowało? Robi tak ktoś w Waszej rodzinie?
Ponieważ eliminujemy gluten to na dobre rozkochaliśmy się w kaszy jaglanej. Jemy ją z sosami, jemy ją w deserach, jemy ją w gołąbkach, jemy ją w sałatkach, jemy ją na śniadanie, obiady, kolacje i podwieczorki i powiem Wam - na zdrowie nam to wychodzi. Mój ukochany szczupleje i młodnieje - wręcz cofa się latami! Ja nie mam porannych bólów brzucha, za które definitywnie obwiniam modyfikowana pszenicę.
Dziś zdradzę Wam nasz hit w menu - nazwaliśmy go JAGROLL i wypowiadamy przez "dż" :))
Można kręcić z pieczarkami i cebulką, z bakłażanem i czosnkiem, z papryką, szczypiorkiem, z mięsem - dla każdego coś miłego. Można jeść na ciepło, zapiekane w jajku i na zimno.
Dajcie znać koniecznie, jak się Wam podoba!?
Składniki
- Papier ryżowy duże płaty
- Kasza jaglana ugotowana z oliwą spod pomidorów, lekko osolona
- 6 czerwonych papryk
- 10 suszonych pomidorów z oliwy
- szczypta curry
- szczypta papryki słodkiej
- Pół łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oliwy spod pomidorów suszonych
Przygotowanie
- Gotujemy duży kubek kaszy, a papryki wstawiamy na 40 minut do nagrzanego na 150-170* piekarnika. Potem obieramy paprykę ze skórki, kroimy w kostkę. Kroimy też pomidory i mieszamy wszystko z kaszą. Doprawiamy do smaku.
- Papier moczymy w ciepłej wodzie wylanej na talerz. Lekko wilgotny kładziemy na blat czy deskę, nakładamy farsz z kaszy i zawijamy jak gołąbki. Bardzo podobną potrawę robiłam TUTAJ
To świetna przekąska na zimno, a zapiekana pod jajkiem stworzy dobry i pożywny obiad. Trzema sztukami najadam się do syta i pozostaję kilka godzin najedzona - oto magia kaszy jaglanej :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
bardzo często robię takie zawijasy w papierze ryżowym, Twoja propozycja jest super! :)
OdpowiedzUsuńkurcze ostatnio tez mam szal na jaglaną :P a nie odczuwacie różnicy w indeksie glikemicznym? na dlugo syci?? Skoro mezczyzna chudnie?
OdpowiedzUsuńSyci na długo - 4-5 godzin. Przy naszym stylu życia to zbawienne, bo mamy niestety tendencje do omijania posiłków. Dodatkowo bezglutenowa i bardzo zdrowa :)
UsuńBardzo wartościowy wpis :) Kasza jaglana jak najbardziej :) W ogóle kasze są charakterystyczne dla kuchni arabskiej gdzie w praktycznie każdym daniu występuje pod różnymi postaciami :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy również do Nas :) Obserwujemy i prosimy o obserwacje :)
http://modnystyl2013.blogspot.com/