Miała być szarlotka z kaszy jaglanej, a powstał deser. Kasza przybiera konsystencję kluskowatą i dlatego nie powinno być jej na spodzie zbyt dużo. Następnie jabłka i kruszonka z amarantusa. Jeśli odjąć kaszę jaglaną - otrzymujemy idealne crumble bez mąki! Przepis wart zapamiętania i wypróbowania - polecam!
Składniki
- 400g kaszy jaglanej ugotowanej na słodko
- 15g mazeiny lub mąki ziemniaczanej
- Jajko
- Łyżeczka kurkumy
- Łyżeczka cynamonu
- 5 kropel stewii
- Kilogram jabłek
- Łyżka ekstraktu z wanilii
- Łyżka cynamonu
- 2 białka
- 2 łyżeczki cukru pudru z ksylitolu
- 70g mąki z amarantusa
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu
Przygotowanie
- Kaszę gotuję na słodko. Suchej ok dwie filiżanki. Stosunek wody do kaszy 2:1. Do wody dodałam kurkumę, cynamon i stewię. Po ugotowaniu studzimy i mieszamy z mazeiną i jajkiem.
- Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, lekko przesmażamy z przyprawami - wanilią i cynamonem. Gdy jabłka sa kwaśne musimy je osłodzić. Ja robię ze słodkich.
- Mąkę z amarantusa mieszamy z żółtkami i pudrem, zagniatamy na kulkę i wkładamy do lodówki.
- Foremkę wzięłam tym razem blaszaną i wysmarowałam ją olejem kokosowym. Na spód wyłożyłam kaszę jaglaną, potem jabłka, następnie ubiłam 2 białka z cukrem pudrem i rozłożyłam pianę. Na koniec starłam kruszonkę z mąki amarantusowej na tarce.
- Pieczemy 40-50 minut, na 180*, wyjmujemy ciasto gdy kruszonka już się zrumieni.
- Jemy ostudzone.
Biała mąka odchodzi do lamusa, a wszyscy są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.
Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.
Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, wysoki poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.
W I serii moich poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą naszemu zdrowiu!
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
SMACZNEGO SIOSTRY!
świetny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńfantastyczna sprawa!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z wykorzystaniem kaszy jaglanej
OdpowiedzUsuńsuper przepis:) jaglana mi co prawda nie służy :( robię podobną szarlotkę ale tylko z mąki z amarantusa
OdpowiedzUsuńczy w wypiekach z dodatkiem stewii czuć ten jej charakterystyczny smak? (np. herbaty ze stewią nie wypiję bo mi zupełnie nie smakuje) dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńStewia ma "słodzikową" słodycz. Jeśli jej nie lubisz - nie polubisz z nią również wypieków. Proponuję zmienić substancję słodzącą :)
Usuń