Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

07.04.2014

MEGA SZYBKA KOLACJA




Miałam pyszny farsz. Idealny wprost na lasagne lub krokiety...tylko, że uparłam się, że ma być bezglutenowo. Mogłam oczywiście przygotować bezglutenowe naleśniki, zawinąć w nie farsz, ale trochę mi się nie chciało... Szukałam czegoś łatwiejszego no i wykombinowałam.

Zapraszam na szybkie i proste danie na obiad lub kolację - bez mąki, bez tłuszczu i bez glutenu ;)

GOŁĄBKI SZPINAKOWE 
Składniki na 9 niewielkich gołąbków (porcja dla 2 osób)

  • 9 płatków papieru ryżowego
  • 400g farszu szpinakowo-serowego. W tym przepisie użyłam do farszu zwykłego twarogu z kostki.
  • 1-2 jajka od szczęśliwej kurki


Przygotowanie


  • Papier ryżowy moczymy kolejno w talerzu wody. Gdy zmięknie nakładamy na papier porcję farszu i zawijamy. Układamy w żaroodpornym naczyniu. I tak każdy płat papieru - moczymy, kładziemy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu.
  • Na koniec polewamy roztrzepanym jajkiem, które smarujemy gumowym pędzlem po całej powierzchni.
  • Pieczemy na 180-200 stopni, do momentu zarumienienia się wierzchu.
  • Opcjonalnie do jajka można dołożyć łyżkę mąki z amarantusa - testowałam. Wtedy robi się bardziej chrupki wierzch :)



SMACZNEGO SIOSTRY!

13 komentarzy:

  1. wow! zaskoczył mnie ten pomysł, jak najbardziej pozytywnie - chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko i łatwo! Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie na facebooku Bakalland. Za fajny przepis na orzechowe ciasto można wygrać bakalie i akcesoria kuchenne :) Wkrótce więcej możliwości dla blogerów na naszym fanpage'u, zachęcamy do odwiedzania, chętnie damy szansę promocji bloga na naszych łamach.

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju, jakie wspaniałości tu u Ciebie :) chętnie skorzystam z Twoich przepisów ;)
    Dodaje do obserwowanych, żeby częściej zaglądać :)

    zapraszam do mnie ;*
    http://diamond-life-healthly.blogspot.com :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny przepis - muszę to koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No gołąbki zawsze nam się kojarzyły z długimi przygotowaniami, a tu proszę. Szybko, prosto, smacznie <3
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytelników bloga oraz jego autorkę zapraszam do wzięcia udziału w konkursie. Zajmie to jedną minutę a do wygrania - niesamowitości BIO. Link widoczny dopiero po zalogowaniu na fb:

    https://www.facebook.com/pages/Vibiopl/1446971335530680?id=1446971335530680&sk=app_139761029533870

    OdpowiedzUsuń
  7. fajnie wygląda, może kiedyś spróbuję, bo mamy ze współlokatorem teraz fazę na szpinak:D

    + Zapraszam jeśli chcesz do mnie, post ostatni rok temu napisany, ale postanowiłam "wrócić", dzisiaj wieczorem pierwszy post, będzie mi miło jak wpadniesz, zawsze czytelnik to dodatkowa motywacja. Ja dodaję do obserwowanych!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I do tego dobra, smaczna biała herbata i wypróbowanie przepisu na gołąbki. :)

    http://teaclub.com.pl/herbata/biala/aromatyzowana/martynika-szczegoly-produktu

    Pozdrawiam,
    Ewa. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super dlatego się skusiłam i zrobiłam. Farsz wyszedł ekstra, ale papier ryżowy masakra. Co mogłam zrobić źle jeśli smakował i miał konsystencję gluta?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dziwne, ponieważ papier się zasmaża pod beszamelem z jajka...? Może zapomniałaś upiec?

      Usuń