Dzisiejsza
pszenica wywołuje u alarmującej wręcz liczby osób, problemy trawienne oraz
objawy nietolerancji (celiakia, alergie) lub co najmniej nadwrażliwość
przejawiającą się w postaci wzdęć, zaparć, bólów głowy, bezsenności,
chronicznego zmęczenia, depresji, łamliwych kości.
Dlatego
nie dziwi wzrastająca liczba osób skłaniających się ku diecie bezglutenowej.
To nie jest moda ani problem
psychologiczny.
Jeśli zastanawiasz się nad produktami
zawierającymi gluten
– czy stosować je czy nie?
Jeśli Twoja dieta powinna ograniczać gluten
lub biały cukier,
to polecam Ci mój poradnik „Moja kuchnia
bez mąki i glutenu”, w którym znajdziesz:
- tabele wartości kalorii i składników odżywczych
- szczegółowy wykaz produktów zawierających i nie zawierających glutenu
- przepisy niegdyś dostępne na blogu, które cieszyły się największą popularnością i uznaniem
- raport o białej mące, który zmieni Twoją kuchnie
- dokładny opis używanych przeze mnie mąk bezglutenowych
- sposób stosowania, sztuczki i rady pieczenia bez glutenu
- porady dietetyka
- przepisy na pyszny chleb, pizze i bułeczki
Dziś
zapraszam na pyszne i proste ciasteczka kukurydziane. Przepis na ciasto
podstawowe możecie wzbogacać według uznania. Dodatkowym atutem tych ciastek
jest to, że są odchudzone, nie zawierają żadnego tłuszczu ani cukru.
CIASTECZKA
KUKURYDZIANE
Składniki
na 25 sztuk
Ciasto podstawowe
- 2 żółtka
- 100g ksylitolu
- 200g mąki kukurydzianej
- 70ml mleka (u mnie krowie, może być ryżowe)
Opcjonalnie
do ciasta można dodawać np.:
- Żurawinę, czekoladę pokrojoną w kawałki, suszone owoce, orzechy etc.
Przygotowanie
Żółtka
ucieramy z ksylitolem, dodajemy mąkę i powoli wlewamy mleko, aż ciasto będzie
dało się zagnieść. Ma mieć strukturę ciasta kruchego. Zagniatamy ciasto w
wałek, owijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyjęciu kroimy
w plastry i układamy na papierze do pieczenia. Możemy wierzch każdego ciastka posmarować
szczyptą ksylitolu.
Pieczemy
na 160 stopni przez 10-15 minut.
SMACZNEGO SIOSTRY!
zamiast ksylitolu ile dodac lyzeczek miodu?
OdpowiedzUsuńmiód zupełnie zmienia proporcje składników.
UsuńKukurydza podobno też jest bardzo niezdrowa i zmodyfikowana w dzisiejszych czasach podobnie jak pszenica. Nie myślałaś żeby tez z niej zrezygnować? Ola
OdpowiedzUsuńzrezygnować chyba nie, ale na pewno więcej się o niej dowiem, skoro piszecie, że nie jest zbyt zdrowa.
UsuńA ja dodam, że kukurydza i także ryż mają zawsze więcej niż 73 gr węglowodanów na 100 gr. Dlatego zawsze wybieram np. mąkę pełnoziarnistą, która ma 63 gr.
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńWedług mnie to jest moda, na celiakię choruje 1-3% ludzi na całym świecie. A dietę bezglutenową zupełnie nie potrzebnie stosuje o wiele więcej osób.
OdpowiedzUsuńZgadzam się.
UsuńChodzi nie tylko o chorobę, ale bardzo często o nietolerancję. Nie robiłam badań na nietolerancję, ale odstawiając jakiś czas temu gluten znacznie poprawiło mi się trawienie, a gdy jednego dnia wrócę wrócę znów do chlebka to od razu pojawiają się wzdęcia.
UsuńPytanie czy to kwestia glutenu czy polepszaczy dodawanych do pieczywa?
UsuńJa też się zgadzam
UsuńKomu 'glut' szkodzi, temu szkodzi i niech nie dostarcza z żarełkiem. Jeśli ktoś jest całkowicie zdrowy, nie ma objawów nietolerancji, nie musi się przejmować, nie zaszkodzi.
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod jednym z komentarzy u góry - kukurydza też by w takim razie była niedobra...
Warto po prostu zwrócić uwagę na jakość spożywanych produktów i zachować rozsądną dietę ;]
Pozdrawiam!
N.
Jak po alkoholu pijany pada na pysk to widać efekt działania. Gluten i pszenica szkodzi po cichu pod postacią innych dolegliwości. Gluten+cukier+nabiał i trzydziestolatkowie chorują na raka, cukrzycę, i inne ich dzieci rodzą się z chorobami bądź choruja w młodym wieku. Mało kto jest na tyle inteligentny aby dostrzec pewne zależności. Pieczywo jest tak zakorzenione w naszej społeczności, ten nasz chleb powszedni, zwyki zjadacze chleba nie są wstanie pojąć, że to zabójca, nie cichy ale nie chcą tego słuchać. Wolą łykać leki i narzekać, a rozwiązanie jest banalne i proste.
UsuńJa nie unikam glutenu ale mam czasem np. dzień kiedy nie sięgam po chleb itp. ale nie czuję róźnicy .
OdpowiedzUsuńpo jednym dniu trudno zauważyć różnicę.
UsuńKruche ciasteczka, ciepła herbatka i można odpłynąć:) Bardzo fajny, a przede wszystkim banalne do zrobienia ciasteczka! Zapewne zrobię nieraz, tylko mąkę zamienię na inną bezglutenową- kukurydzianej staram się unikać. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNo lubię kukurydzianą, ale widzę, że wolicie jej unikać - będzie więc mniej przepisów z tą mąką ;)
UsuńJa od Was też się uczę!
Moda przyszła do nas ze Stanów, jak wiele innych rzeczy, jest a potem minie. Najlepiej się po prostu odżywiać rozsądnie ale tu nie o gluten chodzi, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzyszło ze Stanów, bo tam problemy sięgają zenitu. Tam zasadniczo nawet zwierzęta są "produkowane", a żywność sprowadzana z Chin/Wietnamu jest sztuczna na maksa.
UsuńWiedza na temat prawdziwości produkcji pożywienia w dzisiejszych czasach nie jest jakaś tajemna - nie rozumiem uporu ludzi, twierdzących, że jeśli coś nam szkodzi to pewnie taka jest teraz moda.
Apeluję o otwarcie oczu! Edukujmy się! Zwłaszcza, że mamy świetny dostęp do informacji.
Edukujmy się nie po to aby sie bać, ale po to aby się ustrzec przed konsekwencjami spożywania złego jedzenia.
Moda, moda... faktycznie, z powodu mody tak bardzo ograniczam sobie różnorodność jedzenia; z powodu mody w przypadku zostania dłużej w pracy siedzę głodna, bo nie mogę sobie nic zamówić; z powodu mody w przypadku zaproszenia do kogoś na obiad 90% potraw jest dla mnie niejadalnych; i wreszcie z powodu mody za głupie płatki owsiane płacę minimum 10 zł więcej.
OdpowiedzUsuńNiektórzy naprawdę powinni kilka razy się zastanowić, zanim coś napiszą..
amen
UsuńGluten szkodzi wszystkim bo taka jest teraz moda. Ale, jakby spojrzeć na to okiem osoby, która jest na tej dicie bo musi (celiakia, alergia na gluten) to w sumie dobrze. Żywność bezglutenowa jest coraz lepiej dostępna a pozostałe produkty mają coraz lepsze oznaczenia dotyczące alergenów. A wy jedźcie sobie co chcecie. Byle, żebyście nie szerzyli herezji.
OdpowiedzUsuńJeszcze jedna myśl, która mi przyszła do głowy, to fakt, że żywność bezglutenowa jest teraz szeroko dostępna. Dlatego jest wam łatwiej "pobawić" się w to przez miesiąc.
Pozdrawiam wszystkie Modnisie :)
Gluten szkodzi bo jest, mówiąc najprościej - ze zmodyfikowanej, plastikowej pszenicy.
UsuńPolecam książkę "bez pszenicy" i film: https://www.youtube.com/watch?v=kO0whNodA_A#t=120
Wiem czym jest gluten. Jestem na diecie bg od prawie 9 lat.
UsuńGosiu, patrzysz baaardzo wąsko przez pryzmat swej trudnej choroby, usprawiedliwiając wyłacznie celiakowców. Zalecam ostrożność w formowaniu opinii dot. jedzenia bądź niejedzenia, to kwestia drażliwa, wiąże się z wolnością osobistego wyboru (również koneiczności) i dyktowanie komuś co może jeść jest co najmniej niedelikatne i pozbawione szacunku.
UsuńAd.
Mam pytanie odnośnie zakupu podręcznika: chciałabym go zamówić, ale do przelewu (internetowego) potrzebuję także adres odbiorcy, a na stronie jest tylko numer konta i nazwisko.
OdpowiedzUsuńhttp://hapines.pl/ebooki/ - tu dostępna płatność PayPal
Usuńadres? proszę wpisać jakikolwiek, również przejdzie ;)
Nie dajmy się zwariować. Wszystko w umiarze i nie powinno być problemów. Oczywiście są osoby które mają nadwrażliwość na ten składnik, ale gluten sam w sobie nie jest szkodliwy. Jeżeli już Pani podaje takie informacje na blogu, to zawsze warto podać źródło. Przeprowadzono wiele badań i zazwyczaj to nie gluten jest przyczyną problemów. Polecam zajrzeć do literatury. Chociażby: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22351716 Nawet w tej publikacji jest mowa o nadwrażliwości na gluten, jednak to przypadłość dotyka tylko niewielką część populacji.
OdpowiedzUsuńNie można zawsze opierać się na anegdotach, bo one nie są zazwyczaj dokładne. Pozdrawiam!
mam wielu znajomych uczulonych na gluten...a te ciastka wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńa można użyć innej substancji słodzącej, np. stewii w tabletkach?
OdpowiedzUsuńczy zamiast mąki kukurydzianej mogę dać pomieszaną ryżową i sojową? cukru nie używam wcale, wystarczy,że mleko jest słodkie.
OdpowiedzUsuńAniu, a Ty jesteś na diecie stricte bezglutenowej, czy unikasz wyłącznie pszenicy? I jeśli można spytać, ze względów zdrowotnych? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdrodzy, myslę że gluten naprawde szkodzi naszemu zdrowiu, cukier, coraz bardziej przetworzone jedzenie to nam nie służy. proste jedzenie, bez zbędnych udziwnień jest naprawdę zbawienne - sama tego doswiadczyłam. aaa jeśli nawet jest teraz moda na patrzenie na to co się je to super. jasne nie wolno wariować, wszędzie trzeba mieć umiar, ale jedno jest pewne to co jesz w duzej mierze wpływa jak sie czujesz, co robisz w zyciu itp. jedzenie ma nam służyć. dlatego ja bardzo dziekuje autorce bloga za każda wiadomość i przepis. dziekuje.
OdpowiedzUsuńżółtka ucieramy jakoś długo czy tylko żeby cukier sie w miare rozpuścił? Laura
OdpowiedzUsuńROk te
OdpowiedzUsuńOdstawilam gluten rok temu na probe, dla zabawy troche, zobaczymy co bedzie.... Dzis wiem, ze nigdy nie wroce do jedzenia buł, kluchów,etc - za nic! Po pierwsze zrobil mi sie nagle mega plaski brzuch, ubylo sporo w pasie czyli tam skąd najtrudniej sie pozbyc "waleczków". Nie odczuwam zmieczenia i "przymułu", spie jak niemowle, zrobilam sie bardziej kumata, lepiej mi sie pracuje. Przez rok nie łyknęlam ani 1 (slownie ANI JEDNEJ tabletki na nic, z aspiryna i vit włącznie). SKonczyle sie bole glowy, puchniecie nog, i takie tam pomniejsze dolegliwosci. Byc moze ze to przypadek - ale ja w takie przypadki nie wierze, tym bardziej ze mam juz swoje lata i powinno byc tylko gorzej z kazdym rokiem :) Dodam takze ze nie szukam zamiennikow i nie zjadam ciastek bezglutenowych bo nie jadam ciastek w ogole i wcale mi ich nie brakuje. Nie uzywam tez cukru pod zadną postacia oprocz tego z owocow i warzyw. No i co tz pewnie istotne wegetarianka jestem od ponad 20 lat. Ale zeby nie wyjsc na jakas swieta i nawiedzoną od razu podkreslam, ze np. rzucenie kawy czy papierosow bylo ponad moje sily, jedynie ograniczylam o polowe, alko tez pije, oczywiscie w normalnych "socjalnych" ilosciach, z tym ze piwo zamienilam na czerwone wino
Pszenica jest modyfikowana i szkodzi ale niestety kukyrydza jest jeszcze bardziej szkodliwa.
OdpowiedzUsuń