marca 31, 2014

To nie jest moda ani problem psychologiczny - GLUTEN SZKODZI


Dzisiejsza pszenica wywołuje u alarmującej wręcz liczby osób, problemy trawienne oraz objawy nietolerancji (celiakia, alergie) lub co najmniej nadwrażliwość przejawiającą się w postaci wzdęć, zaparć, bólów głowy, bezsenności, chronicznego zmęczenia, depresji, łamliwych kości.

Dlatego nie dziwi wzrastająca liczba osób skłaniających się ku diecie bezglutenowej.

To nie jest moda ani problem psychologiczny.

Jeśli zastanawiasz się nad produktami zawierającymi gluten
– czy stosować je czy nie?
Jeśli Twoja dieta powinna ograniczać gluten lub biały cukier,
to polecam Ci mój poradnik „Moja kuchnia bez mąki i glutenu”, w którym znajdziesz:


  • tabele wartości kalorii i składników odżywczych
  • szczegółowy wykaz produktów zawierających i nie zawierających glutenu
  • przepisy niegdyś dostępne na blogu, które cieszyły się największą popularnością i uznaniem
  • raport o białej mące, który zmieni Twoją kuchnie
  • dokładny opis używanych przeze mnie mąk bezglutenowych
  • sposób stosowania, sztuczki i rady pieczenia bez glutenu
  • porady dietetyka
  • przepisy na pyszny chleb, pizze i bułeczki



Dziś zapraszam na pyszne i proste ciasteczka kukurydziane. Przepis na ciasto podstawowe możecie wzbogacać według uznania. Dodatkowym atutem tych ciastek jest to, że są odchudzone, nie zawierają żadnego tłuszczu ani cukru.



CIASTECZKA KUKURYDZIANE
Składniki na 25 sztuk

Ciasto podstawowe

  • 2 żółtka
  • 100g ksylitolu
  • 200g mąki kukurydzianej
  • 70ml mleka (u mnie krowie, może być ryżowe)


Opcjonalnie do ciasta można dodawać np.:
  • Żurawinę, czekoladę pokrojoną w kawałki, suszone owoce, orzechy etc.


Przygotowanie

Żółtka ucieramy z ksylitolem, dodajemy mąkę i powoli wlewamy mleko, aż ciasto będzie dało się zagnieść. Ma mieć strukturę ciasta kruchego. Zagniatamy ciasto w wałek, owijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na godzinę. Po wyjęciu kroimy w plastry i układamy na papierze do pieczenia. Możemy wierzch każdego ciastka posmarować szczyptą ksylitolu.
Pieczemy na 160 stopni przez 10-15 minut.




SMACZNEGO SIOSTRY!

36 komentarzy:

  1. zamiast ksylitolu ile dodac lyzeczek miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miód zupełnie zmienia proporcje składników.

      Usuń
  2. Kukurydza podobno też jest bardzo niezdrowa i zmodyfikowana w dzisiejszych czasach podobnie jak pszenica. Nie myślałaś żeby tez z niej zrezygnować? Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrezygnować chyba nie, ale na pewno więcej się o niej dowiem, skoro piszecie, że nie jest zbyt zdrowa.

      Usuń
  3. A ja dodam, że kukurydza i także ryż mają zawsze więcej niż 73 gr węglowodanów na 100 gr. Dlatego zawsze wybieram np. mąkę pełnoziarnistą, która ma 63 gr.

    OdpowiedzUsuń
  4. Według mnie to jest moda, na celiakię choruje 1-3% ludzi na całym świecie. A dietę bezglutenową zupełnie nie potrzebnie stosuje o wiele więcej osób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi nie tylko o chorobę, ale bardzo często o nietolerancję. Nie robiłam badań na nietolerancję, ale odstawiając jakiś czas temu gluten znacznie poprawiło mi się trawienie, a gdy jednego dnia wrócę wrócę znów do chlebka to od razu pojawiają się wzdęcia.

      Usuń
    2. Pytanie czy to kwestia glutenu czy polepszaczy dodawanych do pieczywa?

      Usuń
    3. Ja też się zgadzam

      Usuń
  5. Komu 'glut' szkodzi, temu szkodzi i niech nie dostarcza z żarełkiem. Jeśli ktoś jest całkowicie zdrowy, nie ma objawów nietolerancji, nie musi się przejmować, nie zaszkodzi.
    Podpisuję się pod jednym z komentarzy u góry - kukurydza też by w takim razie była niedobra...
    Warto po prostu zwrócić uwagę na jakość spożywanych produktów i zachować rozsądną dietę ;]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak po alkoholu pijany pada na pysk to widać efekt działania. Gluten i pszenica szkodzi po cichu pod postacią innych dolegliwości. Gluten+cukier+nabiał i trzydziestolatkowie chorują na raka, cukrzycę, i inne ich dzieci rodzą się z chorobami bądź choruja w młodym wieku. Mało kto jest na tyle inteligentny aby dostrzec pewne zależności. Pieczywo jest tak zakorzenione w naszej społeczności, ten nasz chleb powszedni, zwyki zjadacze chleba nie są wstanie pojąć, że to zabójca, nie cichy ale nie chcą tego słuchać. Wolą łykać leki i narzekać, a rozwiązanie jest banalne i proste.

      Usuń
  6. Ja nie unikam glutenu ale mam czasem np. dzień kiedy nie sięgam po chleb itp. ale nie czuję róźnicy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po jednym dniu trudno zauważyć różnicę.

      Usuń
  7. Kruche ciasteczka, ciepła herbatka i można odpłynąć:) Bardzo fajny, a przede wszystkim banalne do zrobienia ciasteczka! Zapewne zrobię nieraz, tylko mąkę zamienię na inną bezglutenową- kukurydzianej staram się unikać. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No lubię kukurydzianą, ale widzę, że wolicie jej unikać - będzie więc mniej przepisów z tą mąką ;)

      Ja od Was też się uczę!

      Usuń
  8. Moda przyszła do nas ze Stanów, jak wiele innych rzeczy, jest a potem minie. Najlepiej się po prostu odżywiać rozsądnie ale tu nie o gluten chodzi, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyszło ze Stanów, bo tam problemy sięgają zenitu. Tam zasadniczo nawet zwierzęta są "produkowane", a żywność sprowadzana z Chin/Wietnamu jest sztuczna na maksa.

      Wiedza na temat prawdziwości produkcji pożywienia w dzisiejszych czasach nie jest jakaś tajemna - nie rozumiem uporu ludzi, twierdzących, że jeśli coś nam szkodzi to pewnie taka jest teraz moda.

      Apeluję o otwarcie oczu! Edukujmy się! Zwłaszcza, że mamy świetny dostęp do informacji.

      Edukujmy się nie po to aby sie bać, ale po to aby się ustrzec przed konsekwencjami spożywania złego jedzenia.

      Usuń
  9. Moda, moda... faktycznie, z powodu mody tak bardzo ograniczam sobie różnorodność jedzenia; z powodu mody w przypadku zostania dłużej w pracy siedzę głodna, bo nie mogę sobie nic zamówić; z powodu mody w przypadku zaproszenia do kogoś na obiad 90% potraw jest dla mnie niejadalnych; i wreszcie z powodu mody za głupie płatki owsiane płacę minimum 10 zł więcej.
    Niektórzy naprawdę powinni kilka razy się zastanowić, zanim coś napiszą..

    OdpowiedzUsuń
  10. Gluten szkodzi wszystkim bo taka jest teraz moda. Ale, jakby spojrzeć na to okiem osoby, która jest na tej dicie bo musi (celiakia, alergia na gluten) to w sumie dobrze. Żywność bezglutenowa jest coraz lepiej dostępna a pozostałe produkty mają coraz lepsze oznaczenia dotyczące alergenów. A wy jedźcie sobie co chcecie. Byle, żebyście nie szerzyli herezji.

    Jeszcze jedna myśl, która mi przyszła do głowy, to fakt, że żywność bezglutenowa jest teraz szeroko dostępna. Dlatego jest wam łatwiej "pobawić" się w to przez miesiąc.

    Pozdrawiam wszystkie Modnisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gluten szkodzi bo jest, mówiąc najprościej - ze zmodyfikowanej, plastikowej pszenicy.
      Polecam książkę "bez pszenicy" i film: https://www.youtube.com/watch?v=kO0whNodA_A#t=120

      Usuń
    2. Wiem czym jest gluten. Jestem na diecie bg od prawie 9 lat.

      Usuń
    3. Gosiu, patrzysz baaardzo wąsko przez pryzmat swej trudnej choroby, usprawiedliwiając wyłacznie celiakowców. Zalecam ostrożność w formowaniu opinii dot. jedzenia bądź niejedzenia, to kwestia drażliwa, wiąże się z wolnością osobistego wyboru (również koneiczności) i dyktowanie komuś co może jeść jest co najmniej niedelikatne i pozbawione szacunku.
      Ad.

      Usuń
  11. Mam pytanie odnośnie zakupu podręcznika: chciałabym go zamówić, ale do przelewu (internetowego) potrzebuję także adres odbiorcy, a na stronie jest tylko numer konta i nazwisko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://hapines.pl/ebooki/ - tu dostępna płatność PayPal
      adres? proszę wpisać jakikolwiek, również przejdzie ;)

      Usuń
  12. Nie dajmy się zwariować. Wszystko w umiarze i nie powinno być problemów. Oczywiście są osoby które mają nadwrażliwość na ten składnik, ale gluten sam w sobie nie jest szkodliwy. Jeżeli już Pani podaje takie informacje na blogu, to zawsze warto podać źródło. Przeprowadzono wiele badań i zazwyczaj to nie gluten jest przyczyną problemów. Polecam zajrzeć do literatury. Chociażby: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22351716 Nawet w tej publikacji jest mowa o nadwrażliwości na gluten, jednak to przypadłość dotyka tylko niewielką część populacji.
    Nie można zawsze opierać się na anegdotach, bo one nie są zazwyczaj dokładne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. mam wielu znajomych uczulonych na gluten...a te ciastka wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. a można użyć innej substancji słodzącej, np. stewii w tabletkach?

    OdpowiedzUsuń
  15. czy zamiast mąki kukurydzianej mogę dać pomieszaną ryżową i sojową? cukru nie używam wcale, wystarczy,że mleko jest słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Aniu, a Ty jesteś na diecie stricte bezglutenowej, czy unikasz wyłącznie pszenicy? I jeśli można spytać, ze względów zdrowotnych? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. drodzy, myslę że gluten naprawde szkodzi naszemu zdrowiu, cukier, coraz bardziej przetworzone jedzenie to nam nie służy. proste jedzenie, bez zbędnych udziwnień jest naprawdę zbawienne - sama tego doswiadczyłam. aaa jeśli nawet jest teraz moda na patrzenie na to co się je to super. jasne nie wolno wariować, wszędzie trzeba mieć umiar, ale jedno jest pewne to co jesz w duzej mierze wpływa jak sie czujesz, co robisz w zyciu itp. jedzenie ma nam służyć. dlatego ja bardzo dziekuje autorce bloga za każda wiadomość i przepis. dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  18. żółtka ucieramy jakoś długo czy tylko żeby cukier sie w miare rozpuścił? Laura

    OdpowiedzUsuń
  19. ROk te
    Odstawilam gluten rok temu na probe, dla zabawy troche, zobaczymy co bedzie.... Dzis wiem, ze nigdy nie wroce do jedzenia buł, kluchów,etc - za nic! Po pierwsze zrobil mi sie nagle mega plaski brzuch, ubylo sporo w pasie czyli tam skąd najtrudniej sie pozbyc "waleczków". Nie odczuwam zmieczenia i "przymułu", spie jak niemowle, zrobilam sie bardziej kumata, lepiej mi sie pracuje. Przez rok nie łyknęlam ani 1 (slownie ANI JEDNEJ tabletki na nic, z aspiryna i vit włącznie). SKonczyle sie bole glowy, puchniecie nog, i takie tam pomniejsze dolegliwosci. Byc moze ze to przypadek - ale ja w takie przypadki nie wierze, tym bardziej ze mam juz swoje lata i powinno byc tylko gorzej z kazdym rokiem :) Dodam takze ze nie szukam zamiennikow i nie zjadam ciastek bezglutenowych bo nie jadam ciastek w ogole i wcale mi ich nie brakuje. Nie uzywam tez cukru pod zadną postacia oprocz tego z owocow i warzyw. No i co tz pewnie istotne wegetarianka jestem od ponad 20 lat. Ale zeby nie wyjsc na jakas swieta i nawiedzoną od razu podkreslam, ze np. rzucenie kawy czy papierosow bylo ponad moje sily, jedynie ograniczylam o polowe, alko tez pije, oczywiscie w normalnych "socjalnych" ilosciach, z tym ze piwo zamienilam na czerwone wino



    OdpowiedzUsuń
  20. Pszenica jest modyfikowana i szkodzi ale niestety kukyrydza jest jeszcze bardziej szkodliwa.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger