stycznia 08, 2013

ODCHUDZONE DROŻDŻÓWKI z serem i suszoną morelą



Składniki
na 26 bułeczek

  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g drożdży świeżych
  • 200ml ciepłej wody
  • 400g chudego twarogu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego do 3% tłuszczu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka brązowego cukru
  • 10 suszonych moreli
  • Stewia w płynie

Przygotowanie

Drożdże rozkruszamy do miski, posypujemy łyżeczką brązowego cukru, łyżką mąki i szczyptą soli a na koniec zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia zaczynu. Po około 20 minutach mieszamy zaczyn z 230g mąki i dosładzamy stewią (ja dodałam pół łyżeczki). Wygniatamy ciasto przez chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ser przecieramy przez sito, mieszamy z jogurtem i cynamonem. Dosładzamy stewią do smaku.



Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski dłońmi natłuszczonymi oliwą. Kładziemy na blat posypany mąką. Zagniatamy kulę i dzielimy na pół. Połówkę wyrabiamy z połową pozostałej mąki, rozwałkowujemy na niewielki prostokąt. Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na płat ciasta nakładamy połowę masy serowej i posypujemy pokrojonymi morelami. Zawijamy jak naleśnika/roladę. Przesuwamy na jeden brzeg blachy i analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta. Takie zwinięte ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie tniemy bardzo ostrym nożem na plastry, które rozkładamy po całej blasze. Pieczemy na 190 stopni przez 15-20 minut. Pilnujemy aby się nie przypiekały.



Drożdżóweczki są wspaniałe - takie "na raz". Słodkie, aromatyczne i mocno odchudzone - bez tłuszczu, jajek i cukru ;) 
Nam bardzo smakowały!




SMACZNEGO SIOSTRY!

33 komentarze:

  1. świetnie wyglądają, na przekąskę jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te Twoje przepisy:) Szczególnie za mniejszą ilość kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba Twój przepis! I jakie piękne ciasto Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda tylko że większość matek karmiących musi unikać krowiego nabiału

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej :( Przykro mi...ja nie musiałam unikać niczego :P

      Usuń
  6. Oj coś czuję, że zagoszczą u mnie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super:) tylko jak to się ma do moich obietnic - nic słodkiego.....

    OdpowiedzUsuń
  8. super, czesto robie takie drozdzowe cynamonki, ale ze serem jeszcze nie robilam ;p na pewno pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. hmm czym by tu zastąpić morele? masz jakiś pomysł ? może żurawina? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie - kombinuj! Można również zrobić z samym serkiem :)

      Usuń
  10. Żurawina ma bardzo dużo witamin, w tym witaminę C w ilościach niemal hurtowych, więc może warto poeksperymentować

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie drożdżówy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow! coś czuję, że w weekend będę zachwycała się tymi drozdzowkami;) jutro tylko zaopatrzę się w ser!

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja tak lubie drozdżówki, ale ze względu na skład unikam :) a tu proszę jaki świetny przepis, zrobie na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  14. tak smacznie wyglądają, że u nas nie byłoby końca jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje nie wyszły takie piękne jak Twoje, muszę potrenować i rozejrzeć się za stewią ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. a mam pytanko odnośnie ciasta- czy naprawdę musi ono rosnąć aż 2h? i później jeszcze zostawić je na 30min?;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krakowskim targiem daj mu godzinę a potem jeszcze 15 minut ;) i zobaczymy :)

      Usuń
  17. a mozna dodac świerze owoce np. truskawki czy jabłka czy tylko suszone?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile mogę dodać zamiast stewii cukru trzcinowego? Kiedy jestem na etapie dodawania mąki, bo stewia ma dla mnie baaaaaaaardzo charakterystyczny smak, nie koniecznie dobry :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podbijam. Czym zastąpić stewie? Posiadam tylko taka w pudrze i też średnio pasuje mi jej smak.

      Usuń
  19. Była to moja pierwsza przygoda z drożdżami. Niestety, nie udana, tzn. zaczyn pięknie wrósł, ciasto też, ale ciasto przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu za bardzo się nie różniło... Jakiś pomysł jak mogę to naprawić

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, mam pytanie czy drożdże wyrosną, jak zamiast cukru do zaczynu dam stewię? Posiadam tylko stewię w tabletkach ile dodać (nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami)? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Niestety nie wyszły :( miałam bardzo luźne ciasto i gotowe drożdżówki nie wyrosły. Drożdże na pewno były dobre, bo zaczyn pięknie wystrzelił ale ciasto gotowe już nie. I nie wyszło mi 26 drożdżówek. Co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger