Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

08.01.2013

ODCHUDZONE DROŻDŻÓWKI z serem i suszoną morelą



Składniki
na 26 bułeczek

  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g drożdży świeżych
  • 200ml ciepłej wody
  • 400g chudego twarogu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego do 3% tłuszczu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka brązowego cukru
  • 10 suszonych moreli
  • Stewia w płynie

Przygotowanie

Drożdże rozkruszamy do miski, posypujemy łyżeczką brązowego cukru, łyżką mąki i szczyptą soli a na koniec zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia zaczynu. Po około 20 minutach mieszamy zaczyn z 230g mąki i dosładzamy stewią (ja dodałam pół łyżeczki). Wygniatamy ciasto przez chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ser przecieramy przez sito, mieszamy z jogurtem i cynamonem. Dosładzamy stewią do smaku.



Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski dłońmi natłuszczonymi oliwą. Kładziemy na blat posypany mąką. Zagniatamy kulę i dzielimy na pół. Połówkę wyrabiamy z połową pozostałej mąki, rozwałkowujemy na niewielki prostokąt. Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na płat ciasta nakładamy połowę masy serowej i posypujemy pokrojonymi morelami. Zawijamy jak naleśnika/roladę. Przesuwamy na jeden brzeg blachy i analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta. Takie zwinięte ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie tniemy bardzo ostrym nożem na plastry, które rozkładamy po całej blasze. Pieczemy na 190 stopni przez 15-20 minut. Pilnujemy aby się nie przypiekały.



Drożdżóweczki są wspaniałe - takie "na raz". Słodkie, aromatyczne i mocno odchudzone - bez tłuszczu, jajek i cukru ;) 
Nam bardzo smakowały!




SMACZNEGO SIOSTRY!

33 komentarze:

  1. świetnie wyglądają, na przekąskę jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te Twoje przepisy:) Szczególnie za mniejszą ilość kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Staram się jak mogę :)

      Usuń
  4. Bardzo mi się podoba Twój przepis! I jakie piękne ciasto Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda tylko że większość matek karmiących musi unikać krowiego nabiału

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej :( Przykro mi...ja nie musiałam unikać niczego :P

      Usuń
  6. Oj coś czuję, że zagoszczą u mnie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super:) tylko jak to się ma do moich obietnic - nic słodkiego.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm...to może ser z ziołami? :):)

      Usuń
  8. super, czesto robie takie drozdzowe cynamonki, ale ze serem jeszcze nie robilam ;p na pewno pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. hmm czym by tu zastąpić morele? masz jakiś pomysł ? może żurawina? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie - kombinuj! Można również zrobić z samym serkiem :)

      Usuń
  10. Żurawina ma bardzo dużo witamin, w tym witaminę C w ilościach niemal hurtowych, więc może warto poeksperymentować

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. tabelka pod przepisem mówi: 56 ;)

      Usuń
  12. wow! coś czuję, że w weekend będę zachwycała się tymi drozdzowkami;) jutro tylko zaopatrzę się w ser!

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja tak lubie drozdżówki, ale ze względu na skład unikam :) a tu proszę jaki świetny przepis, zrobie na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  14. tak smacznie wyglądają, że u nas nie byłoby końca jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje nie wyszły takie piękne jak Twoje, muszę potrenować i rozejrzeć się za stewią ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. a mam pytanko odnośnie ciasta- czy naprawdę musi ono rosnąć aż 2h? i później jeszcze zostawić je na 30min?;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krakowskim targiem daj mu godzinę a potem jeszcze 15 minut ;) i zobaczymy :)

      Usuń
  17. a mozna dodac świerze owoce np. truskawki czy jabłka czy tylko suszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świeże to raczej takie mało wilgotne ;)

      Usuń
  18. Ile mogę dodać zamiast stewii cukru trzcinowego? Kiedy jestem na etapie dodawania mąki, bo stewia ma dla mnie baaaaaaaardzo charakterystyczny smak, nie koniecznie dobry :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podbijam. Czym zastąpić stewie? Posiadam tylko taka w pudrze i też średnio pasuje mi jej smak.

      Usuń
  19. Była to moja pierwsza przygoda z drożdżami. Niestety, nie udana, tzn. zaczyn pięknie wrósł, ciasto też, ale ciasto przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu za bardzo się nie różniło... Jakiś pomysł jak mogę to naprawić

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, mam pytanie czy drożdże wyrosną, jak zamiast cukru do zaczynu dam stewię? Posiadam tylko stewię w tabletkach ile dodać (nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami)? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Niestety nie wyszły :( miałam bardzo luźne ciasto i gotowe drożdżówki nie wyrosły. Drożdże na pewno były dobre, bo zaczyn pięknie wystrzelił ale ciasto gotowe już nie. I nie wyszło mi 26 drożdżówek. Co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń