Nasi Mili!
Dziś
kolejny odcinek "Feel eat"
Przepis dobrze Wam znany - roladki z kurczaka.
Na blogu znajdziecie wiele wariacji na temat tych roladek:
z kabanosem
z bazylią w winie
z kaparami i suszonym pomidorem
z szynką parmeńską i szpinakiem
z papryką i żółtym serem czyli takie jak na filmie :)
Przepis dobrze Wam znany - roladki z kurczaka.
Na blogu znajdziecie wiele wariacji na temat tych roladek:
z kabanosem
z bazylią w winie
z kaparami i suszonym pomidorem
z szynką parmeńską i szpinakiem
z papryką i żółtym serem czyli takie jak na filmie :)
Z nadzieją, że film i przepis przypadną Wam do gustu, zapraszamy do oglądania :)
Opinii udzieliła Julia Furtak
Technolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie prowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.
ROLADKI Z KURCZAKA
Mięso z kurczaka jest doskonałym pomysłem na dietetyczny obiad, ponieważ w 100g zawiera ok 110kcal (oczywiście bez skórki, pod którą gromadzi się sporo tłuszczu i zanieczyszczeń). Najbardziej wartościowa część kurczaka to właśnie pierś, która obfituje w pełnowartościowe białka i korzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych niż mięso czerwone. Mięso to źródło witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12 dbającej o transport kwasu foliowego oraz o prawidłowy przebieg procesów genetycznych. Zawiera ono także cynk odpowiadający za odporność organizmu, ale też za stan skóry włosów i paznokci, natomiast dzięki zawartości magnezu i potasu łagodzi skutki stresu i życia w ciągłym biegu. Zawartość dobrze przyswajalnego, żelaza- najistotniejszego składnika krwi, enzymów i białek- gwarantuje prawidłowe dotlenienie organizmu, wzrost odporności oraz zachowanie sprawności wątroby. Mięso drobiowe jest kruche i soczyste, a po obróbce termicznej bardzo aromatyczne i słodkie. Pamiętajmy jednak, żeby wybierać mięso gotowane, ponieważ smażone staje się dużo mniej strawne i bardziej kaloryczne (zwłaszcza długo smażone na tłuszczu). Kolejną pułapką w przypadku mięsa drobiowego jest jego pogarszająca się jakość, do czego przyczyniają się pasze z GMO oraz hormonami, którymi karmione są zwierzęta. Dlatego też polecamy mięso ze sprawdzonych źródeł.
Składniki
Technolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie prowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.
ROLADKI Z KURCZAKA
Mięso z kurczaka jest doskonałym pomysłem na dietetyczny obiad, ponieważ w 100g zawiera ok 110kcal (oczywiście bez skórki, pod którą gromadzi się sporo tłuszczu i zanieczyszczeń). Najbardziej wartościowa część kurczaka to właśnie pierś, która obfituje w pełnowartościowe białka i korzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych niż mięso czerwone. Mięso to źródło witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12 dbającej o transport kwasu foliowego oraz o prawidłowy przebieg procesów genetycznych. Zawiera ono także cynk odpowiadający za odporność organizmu, ale też za stan skóry włosów i paznokci, natomiast dzięki zawartości magnezu i potasu łagodzi skutki stresu i życia w ciągłym biegu. Zawartość dobrze przyswajalnego, żelaza- najistotniejszego składnika krwi, enzymów i białek- gwarantuje prawidłowe dotlenienie organizmu, wzrost odporności oraz zachowanie sprawności wątroby. Mięso drobiowe jest kruche i soczyste, a po obróbce termicznej bardzo aromatyczne i słodkie. Pamiętajmy jednak, żeby wybierać mięso gotowane, ponieważ smażone staje się dużo mniej strawne i bardziej kaloryczne (zwłaszcza długo smażone na tłuszczu). Kolejną pułapką w przypadku mięsa drobiowego jest jego pogarszająca się jakość, do czego przyczyniają się pasze z GMO oraz hormonami, którymi karmione są zwierzęta. Dlatego też polecamy mięso ze sprawdzonych źródeł.
Składniki
- Pierś z kurczaka
- ½ sera camembert
- Kawałek żółtego sera
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- Ogórki kiszone
- 1 łyżeczka ostrej papryki i jedna słodkiej
- Przyprawy według upodobania
SMACZNEGO SIOSTRY!
bardzo smaczne roladki! pycha
OdpowiedzUsuńja w ogóle nie jem smażonego, niczego tym bardziej mięsa :) ale za to mogę sobie pozwolić na śniadaniowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńczęsto robię podobnie,
pozdrawiam
Robiłam te roladki wczoraj - papryka, ser, dorzyciłam też pieczarki. Korzystam z parowara bambusowego, roladki trzymałam chyba 30 minut (od wstawienia wody) - nie pamiętam, bo zaczytałam się w książce. Bądź co bądź - naprawdę smaczne i szybkie. po godzinie "siedzenia" w folii - nadal były ciepłe, więc wystarczyło dogotować ziemniaczki i obiad gotowy. Sądziłam, że zostanie choć jedna roladka i posłuży za wędlinkę na śniadanie, ale nic z tego, poszło wszystko! Mięsko było soczyste i naprawdę aromatyczne. Przepis na pewno do powtórzenia!
OdpowiedzUsuńSmacznie i prosto, do zrobienia!!
OdpowiedzUsuńjak pysznie!
OdpowiedzUsuńdostanę taką roladkę? ;]
Robiłam je! W moim wydaniu były chyba te z kaparami i suszonymi pomidorami ;).
OdpowiedzUsuńAleż cudowna propozycja!!! Bardzo dzięĸuję za przepis i za pomysł pokazania filmu. Pięĸna kobieta smaczne zdrowe jedzenie ciepła dobra kuchnia! Jak dla mnie wszystko perfekcyjne i naturalne. Brawo!
OdpowiedzUsuńWiola, dzięki takim komentarzom robi się miło i spokojnie :)
UsuńDziękuję za te słowa!
Zaraz po pierwszym oglądnięciu filmu roladki zrobiłam z moim ukochanym..:) wyszły nam soczyście pyszne...:) Po podaniu na talerz zamiast soli dodaliśmy troszkę sosu sojowego:) Polecam!!:) i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny szybki przepis :):) Zamiast sera pleśniowego dałam tylko mozarelle, papryke i pieczarki. Wyszło i tak pysznie i szybko!
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! jestem na diecie niskowęglowodanowej i jem sporo kurczaka, ale w wersji z papirusa (domowej roboty) bądż zwyczajnie zapiekany mi się znudził, na pewno wypróbuję wersji z serem, kabanosem i ogórkiem kiszonym, jestem pewna, że wyjdą doskonałe, bardzo dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCały blog jest świetny, Pani jest przesympatyczna, z przyjemnością będę śledzić :)
Film absolutna rewelacja. Przepis ciekawy oraz dobrze skomponowany. Wygląda to fajnie.
OdpowiedzUsuń