Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

29.10.2012

PLACUSZKI PODJADACZKI czyli orzechowe co nieco


Składniki
na 12 placuszków


  • 30g orzeszków ziemnych zmielonych w młynku
  • 5g siemienia lnianego zmielonego w młynku
  • 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • Jajko
  • 40ml mleka, u mnie sojowe
  • Łyżka miodu
  • Łyżka cukru brązowego, trzcinowego
  • Około 2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie

Zmielone składniki mieszamy z jajkiem i mlekiem oraz dodajemy miód i cukier. Patelnię smarujemy oliwą za pomocą pędzla. Na rozgrzany tłuszcz ale niewielki ogień wylewamy po łyżce masy i smażymy po dwie minutki z każdej strony. GOTOWE



Podajemy z miodkiem. Dzieci mogą jeść orzechy od małego ale rekomenduje się wprowadzać je ostrożnie nawet dopiero po trzecim roku życia. Moja córka jada orzechy tylko gdy je jakoś przemycę do jedzenia i to jest jeden ze sposobów. Dodatkowym atutem tych placuszków jest to, że są równie smaczne na zimno więc to co zostanie ze śniadania można sobie podjadać w ciągu dnia :).


SMACZNEGO SIOSTRY!

18 komentarzy:

  1. Jakie zdrowe i jakie apetyczne;)
    Niestety nie mam takiego blendera, który zmieliłby orzechy czy ołatki na mąkę, ubolewam już od dłuższego czasu nad tym :(
    Fajna lala ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i zdrowo:) Wykorzystam ten przepis na pewno w któryś dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hihihi nazwa mnie powaliła:D
    pycha placuszki

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis:) i jakie rozowe zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzeszki ziemne <3 jak ja dawno ich nie jadałam ; ) te placuszki muszą być pyyszne : )
    I boskie zdjęcia z laleczką : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomimo orzeszków skuszę się na takie placki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam je i jak dla mnie bomba. niestety mają jedną wadę wcięłam wszystkie na raz :( były tak pyszne, że nie mogłam się powstrzymać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojojoj!!! Wieczorem wrzucę tabelę kaloryczną to zobaczymy ile kalorii spałaszowałaś, hehe ;)

      Usuń
  8. Witam. Niestety, ale placuszki nie posmakowały moim dzieciom (a jadają wszystko). Są strasznie słodkie, ciężkie i tłuste od orzeszków. Ja też nie mogłam zjeść nawet jednego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znakiem tego, należy albo je przyrządzić inaczej albo dać sobie spokój. Mam nadzieję, że może inne placuszki przypadną Waszej ekipie do gustu a niemało tu placuszkowych propozycji ;)

      Usuń
  9. można dodać masło orzechowe, zamiast mielić orzechy?

    OdpowiedzUsuń
  10. A można użyć inne orzechy? Np. laskowe?

    OdpowiedzUsuń