Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 4 kawałki suszonego pomidora (u mnie z oliwy)
- Kilka kaparów (też z oliwy)
- 6 plasterków sera dojrzewającego (u mnie krowi camembert ligueil)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- Troszkę soli
- Troszkę białego pieprzu
- Troszkę suszonej bazylii
Przygotowanie
Piersi z kurczaka powinny być :mięsiste" aby można było je przekroić wzdłuż - każdą na dwa płaty. Dzięki temu mamy 4 płaty do zawinięcia roladek.
Na talerz sypiemy kurkumę i paprykę - mieszamy i układamy płaty z kurczaka. Posypujemy troszkę solą. Teraz szykujemy resztę składników - ser kroimy w plasterki, pomidory i kapary odsączamy z nadmiaru oliwy. Na każdym płacie mięsa układamy po 2 plasterki sera, jeden kawałek pomidora przecięty wzdłuż i kapary (ile kto lubi). Oprószamy pieprzem i bazylią i zawijamy jak roladki. Teraz każdą roladkę kładziemy na kawałku folii aluminiowej i zawijamy w folię jak cukierki.
Na dobrze parujący garnek lub parowar (wstawiony na początku pracy) kładziemy roladki i pozostawiamy na 10 minut. TAK - TYLKO 10 MINUT i gotowe! Ja podałam z gryczanym makaronem, który gotował się w między czasie przez 6 minut. Posypałam pietruszką i kawałkami pomidorka i kaparami ze słoiczka. Ktoś powiedział, że nie może być pysznie, zdrowo i szybko? :)
Roladki są przepyszne! Na początek paprykowe mięso, potem delikatny, kremowy ser a na końcu słonawy pomidor i kapar a wszystko pachnie bazylią!
Szybkie, zdrowe, wyjątkowo lekkie danie na każdą okazję - nawet dla gości!
SMACZNEGO SIOSTRY!
żeby nie to że mam już przyprawionego kurczaka na jutro to byłyby roladki
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, szczególnie podobają mi się te suszone pomidory.
OdpowiedzUsuńMmmm, pysznie! Uwielbiam kurczaka w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńAleż to apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTy to masz pomysły, świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie. Chyba się skuszę, kradnę razem z makaronem :D
OdpowiedzUsuńRoladki świetne! Tylko zamiast kaparów i pomidorów suszonych dodałam żółtą paprykę. Świetny pomysł z folią żeby kurczak na parze nie był bez smaku :)
OdpowiedzUsuńbo przecież o to chodzi aby każdy gotował tak jak lubi - my podpowiadamy w jaki sposób a z czym to zależy od kucharza!
UsuńDobra robota!
Pozdrawiam!
Anonimowy Mateusz:
OdpowiedzUsuńAromatycznie, zdrowo, smacznie, nieskomplikowanie :)
Połączenie sera z suszonymi pomidorami, z ostrym smakiem kaparów - niebo w gębie :)
Polecam!
dziękuję :)
Usuńa czy można je upiec w piekarniku zamiast na parze ?
OdpowiedzUsuńpewnie - w folii aluminiowej przez 20-30 minut. z tym, że są bardziej suche. Może w żaroodpornym naczyniu w niskim sosie pod przykryciem/pod folią. też do miękkości.
Usuń