Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

18.11.2011

IDEALNE dyniowe MUFFINY....a bez mąki!


Składniki

  • 150ml purée z dyni 
  • 200ml purée z fasoli (u mnie z białej)
  • 6 łyżek otrębów owsianych (u mnie z większą ilością błonnika)
  • 6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego  0% tłuszczu bez cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 20 tabletek stewii (lub 20 łyżek fruktozy lub ksylitolu)

Przygotowanie


Purée z dyni przygotowujemy krojąc kawałki obranej dyni do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20-30 minut. Potem studzimy i rozgniatamy widelcem.
Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy. Stewię rozgniatamy lub rozpuszczamy w odrobinie wrzątku lub dolewamy jeśli mamy taką w płynie. Jednolitą masą napełniamy foremki - masy starczy na 10-12 muffinek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 35 minut. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy muffinki jeszcze na 30 minut. Potem wyjmujemy i pozwalamy wystygnąć w foremkach. Możemy ozdobić czekoladą i pestkami dyni - przepis na masę czekoladową znajdziecie TUTAJ. Modyfikujcie ilość składników w zależności od potrzeby.




Muffinki są wprost idealne - ślicznie wyrosły, są rumiane i kształtne. Nie są ani za wilgotne ani suche - są takie jak potrzeba. Słodziutkie i smaczne - chrupią pestki dyni a odrobinka czekoladowej polewy dodaje uśmiechu w te jesienne, szaro-bure dni ;)

SMACZNEGO SIOSTRY!

11 komentarzy:

  1. Zapisuję! Ładniutkie, no i na pewno smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne! I takie duuże! Boskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, właśnie coś takiego mnie na dziś interesuje :)) a co jeśli nie mam tego mleka granulowanego ??

    OdpowiedzUsuń
  4. Aurora, spróbuj bez mleka, dodaj jedno jajko mniej lub zamiast mleka wsyp 3 łyżki otrąb więcej. Musisz coś zakombinować - powinno się udać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy można zastąpić fasolę kalafiorem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Hehehe :D:D - Widzę, że nowy przepis tutaj powstaje! Proponuję eksperymentować jednak konsystencja kalafiora jest inna niż fasoli. Zastąpić fasolę można by np cieciorką lub soczewicą. A kalafiorem można śmiało zastąpić dynię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile kalorii ma jedna mufinka ?

    OdpowiedzUsuń