Składniki
- 150ml purée z dyni
- 200ml purée z fasoli (u mnie z białej)
- 10 łyżek otrębów owsianych (u mnie z większą ilością błonnika)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki łuskanych pestek dyni
- 3/4 szklanki ksylitolu
Przygotowanie
Purée z dyni przygotowujemy krojąc kawałki obranej dyni do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20-30 minut. Potem studzimy i rozgniatamy widelcem.
Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy. Stewię rozgniatamy lub rozpuszczamy w odrobinie wrzątku lub dolewamy jeśli mamy taką w płynie. Jednolitą masą napełniamy foremki - masy starczy na 10-12 muffinek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 35 minut. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy muffinki jeszcze na 30 minut. Potem wyjmujemy i pozwalamy wystygnąć w foremkach. Możemy ozdobić czekoladą i pestkami dyni - przepis na masę czekoladową znajdziecie TUTAJ. Modyfikujcie ilość składników w zależności od potrzeby.
Muffinki są wprost idealne - ślicznie wyrosły, są rumiane i kształtne. Nie są ani za wilgotne ani suche - są takie jak potrzeba. Słodziutkie i smaczne - chrupią pestki dyni a odrobinka czekoladowej polewy dodaje uśmiechu w te jesienne, szaro-bure dni ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Świetne ;)
OdpowiedzUsuńjakie śliczniutkie!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZapisuję! Ładniutkie, no i na pewno smaczne. :)
OdpowiedzUsuńależ one urocze!
OdpowiedzUsuńAle świetne! I takie duuże! Boskie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, właśnie coś takiego mnie na dziś interesuje :)) a co jeśli nie mam tego mleka granulowanego ??
OdpowiedzUsuńAurora, spróbuj bez mleka, dodaj jedno jajko mniej lub zamiast mleka wsyp 3 łyżki otrąb więcej. Musisz coś zakombinować - powinno się udać ;)
OdpowiedzUsuńczy można zastąpić fasolę kalafiorem?
OdpowiedzUsuńHehehe :D:D - Widzę, że nowy przepis tutaj powstaje! Proponuję eksperymentować jednak konsystencja kalafiora jest inna niż fasoli. Zastąpić fasolę można by np cieciorką lub soczewicą. A kalafiorem można śmiało zastąpić dynię ;)
OdpowiedzUsuńile kalorii ma jedna mufinka ?
OdpowiedzUsuń