Dietetycznie Siostro!

07.11.2011

KORZENNE - JESIENNE bez mąki


Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.




Cóż mogę napisać - ciasto jest obłędne i wierzyć się nie chce, że jest dietetyczne! Przestałam rozumieć tłuste polewy z całych kostek masła, tym bardziej że tą polewę z powodzeniem można wyciskać przez szprycę! W dodatku tu właściwie nie ma cukru a wprost pachnie słodyczami!
A smak? Pyszny i aromatyczny placek ze słodką czekoladą i chrupiącymi orzeszkami. 
Mistrzostwo świata! Znów się zakochałam :)



20 komentarzy:

  1. śliczny, uwielbiam korzenne ciasta - upiekę go na imieniny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaciekawilas mnie tym fasolowym ciastem, a ze jeszcze dietetyczne to juz w ogole jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widze, że nawet dietetycznie może być pysznie ;) Cudne ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne masz te przepisy,kolejny do zapisania.A mam takie pytanie odnośnie puree z fasoli.Z fasoli puszkowej, opłukanej może być ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najbardziej - fasola przed zmieleniem czy innym rodzajem przerobienia na puree powinna być przepłukana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. raczej jest z tych rzadkich ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jaką wielkość formy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi niestety ciasto w ogóle nie wyrosło..i strasznie czuć jest fasolę:(( Nie wiem co zrobiłam źle..:-(

    OdpowiedzUsuń
  9. jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a do czego jest potrzebna soda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sodę stosuję jak nie mam bezglutenowego proszku do pieczenia

      Usuń
  11. Przepraszam..a ile kalorii ma to całe ciacho? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzis piekłam, i jest to pierwsze ciasto z fasoli jakie upiekłam.. obserwowałam , ale nigdy się nie odważyłam az do dziś.. bo czekają mnie święta na diecie.. Smakuje jak pierni,.. zastąpiłam ksylitol stewią bo nie miałam. i zamiast polewy drzem wiśniowy bez cukru oraz słodzików. smakuje normalnie jak piernik.. bardzo dobre a dom pachnie bardzo świątecznie :) Upiekę na święta i zaskoczę gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto się sprawdza idealnie :)

      Usuń
  13. Gdzie jest ten przepis ? : O

    OdpowiedzUsuń