Składniki
Pierś z kurczaka
Pół czerwonej papryki
4 plasterki sera żółtego light
1 łyżeczka papryki ostrej i jedna słodkiej
sól
Przygotowanie
Dla większego efektu smakowego mięso zostawiłam przyprawione na noc w lodówce - opłaciło się! Więc tak: kurczaka przecinamy na płaty, każdy solimy i z obu stron posypujemy papryką - z jednej może być słodką a z drugiej ostrą...choć w ogólnym rozrachunku nie ma to znaczenia ;)
Z papryki zdejmujemy skórę - ja po prostu obrałam cieniutko nożem. Kroimy w patyczki. Teraz zawijanie - na każdy płat mięsa kładziemy plaster sera i patyczek z papryki, zawijamy w mięso i kładziemy kolejny patyczek, zawijamy dalej i kładziemy kolejny plasterek sera i kolejny patyczek i zawijamy i kładziemy kolejny patyczek i zawijamy i tak do końca - ile się uda. Potem ślicznie wygląda taka roladka po przekrojeniu ;)
Gotujemy standardowo 15 minut na parze zawinięte w folię aluminiową. Zdrowo, lekko, pysznie ;)
Pierś z kurczaka
Pół czerwonej papryki
4 plasterki sera żółtego light
1 łyżeczka papryki ostrej i jedna słodkiej
sól
Przygotowanie
Dla większego efektu smakowego mięso zostawiłam przyprawione na noc w lodówce - opłaciło się! Więc tak: kurczaka przecinamy na płaty, każdy solimy i z obu stron posypujemy papryką - z jednej może być słodką a z drugiej ostrą...choć w ogólnym rozrachunku nie ma to znaczenia ;)
Z papryki zdejmujemy skórę - ja po prostu obrałam cieniutko nożem. Kroimy w patyczki. Teraz zawijanie - na każdy płat mięsa kładziemy plaster sera i patyczek z papryki, zawijamy w mięso i kładziemy kolejny patyczek, zawijamy dalej i kładziemy kolejny plasterek sera i kolejny patyczek i zawijamy i kładziemy kolejny patyczek i zawijamy i tak do końca - ile się uda. Potem ślicznie wygląda taka roladka po przekrojeniu ;)
Gotujemy standardowo 15 minut na parze zawinięte w folię aluminiową. Zdrowo, lekko, pysznie ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
robiłam podobne na sylwestra, tylko jeszcze z oliwkami :)
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną :D
OdpowiedzUsuńProsto, smacznie, nic dodać, nic ująć. Po prostu MOC:)
OdpowiedzUsuńCzy mogę gotować to w garnku z wodą obwiniętym ścierką i pod przykryciem? Nie posiadam użądzenia do gotowania na parze : /
OdpowiedzUsuńMadzia
Magdzia, nie wiem jak na ścierce - spróbuj. Jak nie miałam jeszcze parowaru to gotowałam na sitku metalowym nałożonym na garnek i pod przykryciem. Oczywiście ponad poziomem wody.
UsuńPowodzenia!