Składniki
150g otrębów owsianych
75g otrębów pszennych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego bez cukru
2 łyżki serka homogenizowanego maksymalnie 3% tłuszczu, bez cukru
1 jajko
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
woda
jako dodatek ziarna według upodobań (u mnie dynia w pestkach)
Przygotowanie
Składniki mieszamy i dolewamy powoli wodę do momentu aż ciasto nabierze konsystencji na kładzione kluski (lekko lejąca się papka). Pieczemy w formie wyłożonej papierem lub w silikonowej przez 20-30 minut w 180-200 stopniach ciepła. Forma jest prostokątna i duża - ciasto niewiele rośnie. Z wierzchu powinno się lekko rumienić. Jemy po ostygnięciu.
150g otrębów owsianych
75g otrębów pszennych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego bez cukru
2 łyżki serka homogenizowanego maksymalnie 3% tłuszczu, bez cukru
1 jajko
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
woda
jako dodatek ziarna według upodobań (u mnie dynia w pestkach)
Przygotowanie
Składniki mieszamy i dolewamy powoli wodę do momentu aż ciasto nabierze konsystencji na kładzione kluski (lekko lejąca się papka). Pieczemy w formie wyłożonej papierem lub w silikonowej przez 20-30 minut w 180-200 stopniach ciepła. Forma jest prostokątna i duża - ciasto niewiele rośnie. Z wierzchu powinno się lekko rumienić. Jemy po ostygnięciu.
Taki otrębowy chleb kroję w "paluchy" i zajadam go do surówek lub samego. W smaku przypomina pieczywo razowe. W zależności od dodatków można kształtować smak - ten wyszedł "pizzowy" :)
Przepisu użyczyła mi moja mama...z resztą i ona ten chlebek ze zdjęcia upiekła! ;)
Przepisu użyczyła mi moja mama...z resztą i ona ten chlebek ze zdjęcia upiekła! ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Fajny pomysł z pokrojeniem go w takie kliny, smacznie byłoby maczać go w jakimś dipie:)
OdpowiedzUsuńtak, dip i takie chlebowe placuszki :D mmmrr..
OdpowiedzUsuńale niebywały ten chlebek, taki płaski.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na paluszki chlebowe ;]
byłam przekonana, że ten chlebek będzie taki sztywny i suchy, a tu niespodzianka - mój wyszedł chyba wręcz za mokry, chyb go niedopiekłam ze strachu przed sucharkiem ;)
OdpowiedzUsuń