Dietetycznie Siostro!

05.01.2012

Chleb OTRĘBOWY a jak RAZOWY!

Składniki
150g otrębów owsianych
75g otrębów pszennych 
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego bez cukru
2 łyżki serka homogenizowanego maksymalnie 3% tłuszczu, bez cukru
1 jajko
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
woda
jako dodatek ziarna według upodobań (u mnie dynia w pestkach)


Przygotowanie


Składniki mieszamy i dolewamy powoli wodę do momentu aż ciasto nabierze konsystencji na kładzione kluski (lekko lejąca się papka). Pieczemy w formie wyłożonej papierem lub w silikonowej przez 20-30 minut w 180-200 stopniach ciepła. Forma jest prostokątna i duża - ciasto niewiele rośnie. Z wierzchu powinno się lekko rumienić. Jemy po ostygnięciu.




Taki otrębowy chleb kroję w "paluchy" i zajadam go do surówek lub samego. W smaku przypomina pieczywo razowe. W zależności od dodatków można kształtować smak - ten wyszedł "pizzowy" :)
Przepisu użyczyła mi moja mama...z resztą i ona ten chlebek ze zdjęcia upiekła! ;)

SMACZNEGO SIOSTRY!

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł z pokrojeniem go w takie kliny, smacznie byłoby maczać go w jakimś dipie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, dip i takie chlebowe placuszki :D mmmrr..

    OdpowiedzUsuń
  3. ale niebywały ten chlebek, taki płaski.
    super pomysł na paluszki chlebowe ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. byłam przekonana, że ten chlebek będzie taki sztywny i suchy, a tu niespodzianka - mój wyszedł chyba wręcz za mokry, chyb go niedopiekłam ze strachu przed sucharkiem ;)

    OdpowiedzUsuń