Składniki
dla 4 osób
- Duży por
- 4-6 ogórków kwaszonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- Szczypta soli
- Łyżeczka soku z cytryny
- Łyżka wody
Przygotowanie
Pora czyścimy, odcinamy nieładne części i kroimy wzdłuż a potem w półplasterki. Ogórki kroimy wzdłuż a potem w półplasterki. Do szklanki wlewamy oliwę, wodę i dodajemy resztę przypraw - ten sos ma być pieprzny! Jak sos smakuje to mieszamy go z warzywami. Surówkę odstawiamy na godzinę żeby smaki się przegryzły a por trochę zmiękł. Uwielbiam!
Do tej mojej sałatki Karolina dorzuciła mi kawałek łososia i było smakowicie na maxa! Kwaśna, chrupiąca, pieprzna - tak jak lubię! Był grill, słońce, rodzina, dobre jedzenie - czy można chcieć więcej radości w wolną sobotę?
SMACZNEGO SIOSTRY!
Łosoś, ogórki kiszone... Razem nie jadłam, ale obie rzeczy bardzo lubię ;) To chyba dobre połączenie.
OdpowiedzUsuńooo to pyszne jest... robię tę surówkę, tylko kiedyś dodawałam kukurydzę z puszki (zanim się dowiedziałam o tym, że mam na nią alergię) i ser żółty (zanim się dowiedziałam, że mam alergię na mleko :( buuu)... oba łagodzą kwaśność... teraz robię zestaw: ogórki kiszone, cebulka, papryczka surowa słodka, sól, pieprz, ciutkę cukru (łagodzi ostrość zamiast kukurydzy) i oliwa :)
OdpowiedzUsuńPS. Ser żółty najlepiej było zetrzeć na grubych oczkach lub w drobiuteńką kosteczkę...
OdpowiedzUsuńPoproszę o KSIĄŻKĘ z Waszymi przepisami....
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kn
Bardzo chciałybyśmy taką wydać ale to chyba nie takie proste....
UsuńAleż to jest nasza książka z przepisami! ;)
UsuńPozdrawiamy!
A nie marzy Ci się taka papierowa do postawienia na półce? bo mi tak!!!!
UsuńDawałabym ją wszystkim w prezencie urodzinowym - nawet Tobie ;-)