Składniki
- Woreczek brązowego ryżu (lub dwie garście sypkiego)
- Pół puszki czerwonej fasoli
- Cebula
- Łyżeczka suszonej bazylii (lub garstka świeżo posiekanej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ryż gotujemy według przepisu w osolonej wodzie. Fasolę dokładnie płuczemy. Cebulkę i bazylię (jeśli jest świeża) siekamy dość drobno. Brokuły gotujemy na parze 20 minut po umyciu i podzieleniu na różyczki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę ciut soląc i jeśli chcemy pieprzymy (ja nie pieprzę). Do podsmażonej cebulki dodajemy ugotowany ryż i bazylię. Smażymy na małym ogniu przez 15 minut co i rusz mieszając. Na koniec dodajemy fasolę i chwilkę jeszcze zostawiamy na patelni aby złapała ciepło. Podajemy z brokułami.
Uwielbiam taki ryż! Aromatyczny, lekko chrupiący po przesmażeniu, z sycącą fasolą i świeżymi brokułami! Polecam na ostatnie zimne dni! Można go również zabierać do pracy. A dodatkowo małe co nieco
- czyli kilka domowych ciasteczek.
SMACZNEGO SIOSTRY!
cenna uwaga:) uwielbiam bazyliowe kombinacje:)
OdpowiedzUsuńidealne danie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńfajne to w tym pudełeckzu wygląda aż chce się iść do pracy/szkoły :D i zjeść pycha obiad ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryż, nie moja wina ;p
OdpowiedzUsuńNie wiem czy wiesz ze taki ryz z fasola + swieze ziola to danie rodem z Wysp Kanaryjskich? ostatnio na kuchni tv ogladalam przyrzadzali cos podobnego:)) wyglada apetycznie, musze sprobowac zrobic..
OdpowiedzUsuńO! Nie wiedziałam! To faktycznie ciut hiszpańskie połączenie - ryż z fasolą. Czy powinnam stworzyć kategorię "Kuchnia Wysp Kanaryjskich" :D:D:D
UsuńSpróbuj koniecznie, bo pachnie i smakuje rewelacyjnie!
Pozdrawiam!
Gdzie kupiłaś taki pojemniczek? ;)
OdpowiedzUsuń