Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

29.02.2012

Nie tylko makaron może PACHNIEĆ BAZYLIĄ


Składniki
  • Woreczek brązowego ryżu (lub dwie garście sypkiego) 
  • Pół puszki czerwonej fasoli
  • Cebula
  • Łyżeczka suszonej bazylii (lub garstka świeżo posiekanej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
jako dodatek brokuły są idealne!


Przygotowanie


Ryż gotujemy według przepisu w osolonej wodzie. Fasolę dokładnie płuczemy. Cebulkę i bazylię (jeśli jest świeża) siekamy dość drobno. Brokuły gotujemy na parze 20 minut po umyciu i podzieleniu na różyczki. 
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę ciut soląc i jeśli chcemy pieprzymy (ja nie pieprzę). Do podsmażonej cebulki dodajemy ugotowany ryż i bazylię. Smażymy na małym ogniu przez 15 minut co i rusz mieszając. Na koniec dodajemy fasolę i chwilkę jeszcze zostawiamy na patelni aby złapała ciepło. Podajemy z brokułami.




Uwielbiam taki ryż! Aromatyczny, lekko chrupiący po przesmażeniu, z sycącą fasolą i świeżymi brokułami! Polecam na ostatnie zimne dni! Można go również zabierać do pracy. A dodatkowo małe co nieco 
- czyli kilka domowych ciasteczek.


SMACZNEGO SIOSTRY!

7 komentarzy:

  1. cenna uwaga:) uwielbiam bazyliowe kombinacje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne to w tym pudełeckzu wygląda aż chce się iść do pracy/szkoły :D i zjeść pycha obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ryż, nie moja wina ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy wiesz ze taki ryz z fasola + swieze ziola to danie rodem z Wysp Kanaryjskich? ostatnio na kuchni tv ogladalam przyrzadzali cos podobnego:)) wyglada apetycznie, musze sprobowac zrobic..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Nie wiedziałam! To faktycznie ciut hiszpańskie połączenie - ryż z fasolą. Czy powinnam stworzyć kategorię "Kuchnia Wysp Kanaryjskich" :D:D:D
      Spróbuj koniecznie, bo pachnie i smakuje rewelacyjnie!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Gdzie kupiłaś taki pojemniczek? ;)

    OdpowiedzUsuń