Chociaż nie będzie to wyjątkowo odchudzone ciasto, to jednak będzie bardzo zdrowe przez zmianę pszennej mąki na produkty amarantusa. Oto mój kolejny eksperyment zakończony całkowitym sukcesem! Ciasto czekoladowe, słodzone ksylitolem z dodatkiem roślinnego oleju. Sami oceńcie czy chcecie go próbować! A o amarantusie więcej dowiecie się TUTAJ.
CZEKOLADOWE CIASTO Z AMARANTUSA
Składniki
(wybaczcie waga tymczasowo wysiadła)
- Szklanka mąki z amarantusa
- Szklanka amarantusa ekspandowanego z miodem
- Szklanka cukru pudru z ksylitolu
- 1/2 szklanki kakao niesłodzonego, odtłuszczonego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 30ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej bezglutenowego, ponieważ nie ma nieprzyjemnego posmaku
Przygotowanie
- Sypkie produkty mieszamy ze sobą, a następnie z olejem i jajkami. Masą wypełniamy formę sylikonową okrągłą o średnicy 22cm. Wygładzamy zmoczoną w wodzie łyżką.
- Pieczemy na 160 stopni przez 40 minut. Studzimy w piecu.
- Podać można z konfiturą na wierzchu lub w środku.
To
ciasto podbiło moje serce - jest bardzo czekoladowe, lepkie w środku, a
jednocześnie suche i chrupiące z wierzchu. Amarantus nadaje mu
aksamitnego smaku. Następne takie ciasto będzie w wersji bez oleju za to
z jogurtem greckim. Jak spróbujecie to dajcie mi znać!
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakuje jeszcze lepiej :D
UsuńWow, super :) Z konfiturą pewnie jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńNo ja to lubię jak słodycze są bardzo słodkie...a z konfiturką to jest mega :)
UsuńWygląda obłędnie, ale szkoda że z amarantusa, bo ta mąka jest strasznie droga.
OdpowiedzUsuńjesteś w stanie podać makro całości? albo kawałka?
OdpowiedzUsuńJest na pewno wiele kalkulatorów w internecie, na których można policzyć nie tylko kalorie ale również skład potrawy - zachęcam do korzystania również z potreningu.pl :)
UsuńWyglada cudownie, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńZ amarantusa? Hmm... mam lekkie obawy ale spróbuję;)
OdpowiedzUsuńA przed czym te obawy? :)
Usuń