stycznia 30, 2015

WEGAŃSKI słodki chlebek bez cukru



Drodzy!

Ostatni tydzień spędziłam z opatrunkiem na buzi, ponieważ mój bobasek uszkodził mi oko. Nie mogłam zamieścić ani przeczytać nic w komputerze. Dziś chciałabym z jednej strony nadrobić braki w nowych przepisach, z drugiej pokazać Wam sprawcę całego zamieszania - zapraszam :-)

WEGAŃSKI BANANOWY CHLEBEK BEZ CUKRU

Składniki

4 banany lekko lub bardzo brązowe :-)
230g mąki 850
100g musli kolumba, czyli mieszaniny amarantusa ekspandowanego, dmuchanej gryki, jagód goi, suszonych malin i co tam Wam do głowy przyjdzie
Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Banany rozgniatamy widelcem w misce.
Mąkę mieszamy z proszkiem i musli i łączymy z bananami do uzyskania masy, która nieco lepi się do miski i łyżki.
Masę wykładamy do sylikonowej foremki 25x25 cm lub do dwóch keksówek, tak aby masa wypełniła spód na wysokość ok2 cm.
Pieczemy na 150-160° przez 50-60 minut. Jeśli ciasto pęka z wierzchu wyjmujemy.



Tan chlebek jest słodki i nie potrzeba mu dodatkowego cukru. Sprawdzi sie jako śniadanie do pracy - zawiera sporo węglowodanów, potasu oraz inne składniki mineralne w mniejszych ilościach dzięki wartościowej mieszance musli. Możemy też przegryźć go na lunch gdy straciliśmy energię na dalszą część dnia.



Jak widać sprawdzi się również jako przekąska dla bobasa, który ma nie tylko pazurki, którymi robi to:



ale też ma już ząbki, które używa jak szalony!




Wypiek jest fantastycznie chrupiący z wierzchu a w środku słodki i aromatyczny. Naprawdę mega łatwy, zdrowy i smaczny.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego!
Ania i Jaś :-)


20 komentarzy:

  1. Ale mały słodziak! Ostatnie zdjęcie jest mega! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Rany, nareszcie znalazłam rewelacyjny przepis na własnorobny chlebek! A młodzieniec, widać że mu smakuje maminy wyiek :) Najlepszy recenzent mamy prób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PRAWDA - jak dzieci jedzą, znaczy nie jest źle :D

      Usuń
  3. mniam mniam mniam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe przepisy :) Zapraszam na mojego bloga http://tolerancyjna92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Do wypróbowania!! A dzieciaczek cudowny ;) Zapraszamy do nas http://liveat.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo, chlebek bananowy! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Wygląda bardzo apetycznie a bardzo lubię banany:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda jak zakalec.... chciałabym go upiec, ale obawiam się, że wyjdzie niejadalny... Robiłam wcześniej chlebki bananowe i wychodziły normalne... czy ten ma być taki mokry w srodku?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zdrowo i dietetyczne :) a to, że chlebek smakuje bobaskowi jest najlepszą rekomendacją!

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie wypróbujemy przepis u siebie w domu! Pozdrawiamy i zapraszamy do nas!

    OdpowiedzUsuń
  11. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smacznie! Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Patrząc na zdjęcia nie wiem co bardziej kuszące czy ten chlebek czy ten przystojniak :D
    Ps: świetne ujęcia i przepis - koniecznie wypróbuje

    Pozdrawiam
    http://fidrygalkibackstage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie. Czy wspomniane musli mogę zastąpić innym ? Np. jakaś kupną mieszanką lub nie wiem płatkami owsianymi ?

    OdpowiedzUsuń
  15. czy można użyć w tym przepisie mąkę orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie wygląda, a dzieciaczek przeuroczy :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę spróbować dzisiaj wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger