Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

17.12.2014

WIELKIE NAGRODY NA DESER TEFALA


Kochani,
Święta tuż, tuż i dlatego nie mogłam się powstrzymać, aby Wam nie zaproponować mojego dietetycznego hitu, który wywindował blog Dietetycznie Siostro tak wysoko! A co to takiego?? Oczywiście słodki wypiek bez mąki, cukru i tłuszczu.

PIERNIKOWE CUPCAKE BEZ CUKRU BEZ MĄKI BEZ TŁUSZCZU 

Składniki

  • 500g ciecierzycy już gotowej do zjedzenia (gotowanej lub z puszki/słoika)
  • 5 jaj
  • 30g amarantusa ekspandowanego
  • 130g ksylitolu
  • 30g posiekanych migdałów
  • Przyprawa do piernika - 4 łyżki
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego, ponieważ nie pozostawia specyficznego posmaku, typowego dla proszku)
  • 15 kropel stewii w płynie (można sobie darować - ja lubię wyjątkowo słodkie ciasta)


Przygotowanie

Ciecierzycę blendujemy razem z jajkami i proszkiem do pieczenia. Bardzo sprawnie mi to poszło z użyciem blendera ręcznego Tefal Infini Force (z przystawką do majonezu i sosów). Składniki szybko zmieniły się w gładką masę, a blender nawet się tym nie rozgrzał. Użyłam do blendowania srebrnej przystawki miksującej.


Do masy dodajemy przyprawę, zmielony na puder ksylitol, stewię i mieszamy dalej łyżką. Ja chciałam wypróbować możliwości Tefal Infiny Force i nie zawiodłam się - blender ani trochę nie był ciepły, a dzięki technologii ActiFlow, masa była wyjątkowo gładka. To dla mnie wspaniała wiadomość, ponieważ bardzo często używam blendera w swojej kuchni. Mogę teraz bez wątpliwości polecić Tefal.


Na koniec do masy dodajemy migdały i amarantus. Mieszamy i wykładamy do sylikonowych foremek z niewielkimi górkami. Pieczemy 25-30 minut, do zarumienienia się wierzchu. Wyjmujemy z foremek jeszcze ciepłe - wtedy najlepiej odchodzą od foremek. Możemy też świątecznie je udekorować - w niczym nie ustępują wypiekom z białej mąki i cukru. Moim zdaniem biją je na łeb!


Z podanej ilości wyszło 50 cupcakesów. To niecałe 50kcal na każdą babeczkę! Ale to nie jest jedyny plus tych małych cudeniek. Są przygotowane z węglowodanów złożonych, bogatych w wartości odżywcze - ten wypiek więc dostarczy zdrowia, energii, nasyci, zajmie organizm trawieniem, strawi całość i nie odłoży żadnych zapasów w postaci dodatkowych centymetrów w pasie, ponieważ tutaj nie mamy ani grama tłuszczu czy zbędnych kalorii w postaci bezwartościowego cukru. Zamiast "białej śmierci" używamy tu zdrowy ksylitol - kaloryczny, ale słodki, odgrzybiający i dobroczynny dla zębów.



Te babeczki nie mają minusów - no, może jeden - STANOWCZO ZA SZYBKO ZNIKAJĄ!!

Do przygotowania PIERNIKOWYCH CUPCAKEsów BEZ CUKRU BEZ MĄKI BEZ TŁUSZCZU użyłam:

- Blendera ręcznego (z przystawką do majonezu i sosów) Tefal Infiny Force

Mój deser to kontynuacja konkursu z marką Tefal "Blogerzy z pomysłem", w którym biorę udział, aby móc rozdać Wam, moim czytelnikom, świąteczne prezenty. Żeby wygrać sprzęt Tefala:

1. Polub mój deser TUTAJ (link zamieszczę 18 grudnia)
2. W komentarzu na Facebooku (pod polubionym zdjęciem) napisz przepis na twój deser przygotowany z użyciem sprzętu Tefal

Do wygrania rewelacyjne sprzęty, o których przeczytasz w moich poprzednich postach TUTAJ i TUTAJ.
Baw się z nami, serdecznie zapraszam i pozdrawiam!
Ania


3 komentarze:

  1. Wzielam udzial :) , aczkolwiek moja propozycja raczej dietetyczna nie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowo czterech liter nie urywa, moja luba dodała żurawiny, bez niej było by to bardzo bezpłuciowe a tak jest w miarę zjadliwe jak się na owoc w kęsie babeczki trafi. Dla tego polecam, dużo żurawiny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie - dla "początkujących" żurawina to idealny pomysł. Można również dodać świeżych daktyli :)

      Usuń