Kochani:)
Tak wiele razy przekonywałam Was, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, że już nawet trudno mi zliczyć! I dziś ponownie zaproponuję Wam przepis na pożywne śniadanie oraz razem z marką Tefal, namówimy Was do jego przygotowania. A jeśli moja propozycja śniadania Wam się spodoba, będziecie mieli szansę na wygranie sprzętu, który użyłam, aby przygotować to niezwykle smaczne zestawienie na początek dnia :)
Aby zgarnąć sprzęt głosuj na moje zdjęcie umieszczone TUTAJ oraz zaproponuj w komentarzu po tym zdjęciem swój przepis na pyszne, pożywne śniadanie, przygotowane z użyciem produktów Tefal! Masz czas do 22 grudnia, wtedy nastąpi wyłonienie zwycięzców i wielkie rozdanie nagród!
ŚNIADANIE
Nawet jeśli pragniesz schudnąć lub dbasz o utrzymanie wagi, możesz sobie pozwolić na naprawdę wypasione śniadanie. Jest to bowiem paliwo, które rozpędzi Twój organizm i od jego jakości zależy, jak dobrze będzie on funkcjonował. A jakość to nie tylko wartość odżywcza, ale w przypadku śniadania, to również wartość energetyczna, czyli ilość zawartych w pożywieniu kalorii.
Zakładając, że dzienne zapotrzebowanie kobiety na kalorie można uogólniając określić na 2200kcal, natomiast kobiety będącej na diecie odchudzającej lub utrzymującej wagę, znów uogólniając można określić na 1800 kcal, to śniadanie może zawierać nawet 35% dziennego zapotrzebowania. Czyli w pierwszym przypadku, będzie to 770kcal, a w drugim 630kcal!
Jak więc widzicie, nie ma co ograniczać się w porannej porze, warto zadbać o jakość naszego śniadania, można wtedy naprawdę poszaleć.
Dzisiejsza propozycja, to właśnie takie weekendowe szaleństwo dla osób pozostających na diecie redukcyjnej 1500-1800kcal. Cały zestaw zawiera między 500 a 600 kalorii w zależności czy skusicie się na kaloryczne dodatki - masło, tłustą wędlinę czy majonez.
Według dietetyków można zjeść 2 jajka dziennie, ale nawet 10 tygodniowo, o ile jesteśmy zdrowi. Myślę, że można pozwolić sobie na ten zestaw - lub zjeść go razem z ukochaną osobą :)) Pamiętajmy po prostu, aby nasze śniadanie było obfite w warzywa!
Jajko jest pomocne w walce ze złym cholesterolem, a lecytyna znajdująca się w żółtku jest pogromcą tłuszczu - rozbija spożywane tłuszcze, zapobiegając przyklejaniu się ich do ścian naczyń krwionośnych. Chroni również przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Pieprz cayenne pomaga leczyć wrzody, nadciśnienie i bóle reumatoidalne. Warto nim posypywać jedzenie, choć jest bardzo pikantny. Oliwki wspomagają trawienie i mają wiele witamin, a nasiona słonecznika zaspokoją zapotrzebowanie na witaminę E - to ta od oczu ;)
Całość jest smaczna, odżywcza, łatwa w przygotowaniu i bardzo apetyczna! :)
ŚNIADANIE MISTRZÓW czyli JAJKA NA TRZY SPOSOBY
JAJKO W KOSZULCE Z WARZYWAMI I DOMOWYM MAJONEZEM
Składniki
Jajko
10g koziego serka twarogowego
8 czarnych oliwek
Łyżka niełuskanego sezamu
Łyżka nasion słonecznika
mix sałat
Łyżka domowego majonezu
czosnek, pieprz, sól, inne przyprawy - według uznania
Przygotowanie
Zacznę od tego, że przygotowanie domowego majonezu, z ręcznym blenderem Tefal Infiny Force, z przystawką do majonezu i sosów, trwa...2 minuty! Dodatkowo Tefal stworzył poręczną infografikę, która wskazuje, których części sprzętu użyć i w jakiej kolejności dodawać składniki!
Tak więc z tym blenderem uda Wam się każdy sos!
DOMOWY MAJONEZ
Składniki
Żółtko
140ml dobrego oleju, u mnie rzepakowy
Łyżka octu 4-6%, u mnie jabłkowy
Łyżka musztardy sarepskiej
Składniki mieszacie według rysunków na grafice i gotowe! Majonez możecie doprawić według uznania, ja dodałam do niego wyciśnięty ząbek czosnku - był wyśmienity!
Do miski wsypać sałaty, na to resztę składników i pokruszony lub pokrojony serek.
W garnuszku zagrzać około litr wody. Dzięki współpracy z Tefalem, mogłam wybrać mały rondelek z zestawu Tefal Duetto - posiada miarkę, grube dno i jest po prostu śliczny! Do wody dodajemy łyżkę/dwie mocnego octu spirytusowego 10%. Jest to ważne, bo właśnie dzięki niemu, jajko będzie wyglądało jak jajko, i nie rozejdzie się po całym garnuszku.
Gdy woda zacznie wrzeć, wbijamy jajko, czekamy aż odbije się od dna i gotujemy do całkowitego ścięcia białka, około 3 minut.
Jajko wykładamy na sałatę i wykańczamy łyżeczką majonezu.
JAJKO NA TWARDO prawie po szkocku
Składniki
Jajko
2 plasterki francuskiego salami z pieprzem lub innej wędliny
pieprz cayenne
Przygotowanie
Jajko gotujemy 6 minut we wrzątku. Moje ugotowałam w pięknym garnuszku z zestawu Tefal Duetto. Ciekawe, jest to, że te garnki można również używać w piekarniku, ponieważ są w całości zrobione z nierdzewnej stali.
Ugotowane jajko studzimy w zimnej wodzie, obieramy i zawijamy w dwa plasterki wędliny. Kaloryczność jest określona dla wędliny typu salami czy szynka szwardzwaldzka. Aby jajko ładnie stało, ścinamy mu jeden koniec, a z wierzchu możemy ciut podrobić, posypać pieprzem, udekorować ziołami i podać już ostudzone.
DELIKATNA JAJECZNICA NA GRZANCE
Składniki
Jajko
Kromka pieczywa
Łyżeczka masła klarowanego (to około 30-50kcal)
Świeże zioła, u mnie koperek
Warzywa według uznania
Przygotowanie
Chleb miałam razowy z zakwasu, możecie użyć innego. Kromkę pieczywa wygrzewamy na suchej patelni, aż będzie chrupiąca. Następnie rozpuszczamy na gorącej patelni masełko, ale nie jest to konieczne. Patelnia Tefal Ceramic Control White 21 cm, to chyba najlepsza patelnia jakiej miałam okazję używać. Nie tylko nic do niej nie przywiera, nic od niej nie odpryskuje, to jeszcze grzanka wyszła wyjątkowo chrupka, a patelnia nawet się nie zabrudziła :) Więc masło używasz według własnego uznania. Jajeczko wbijamy na gorącą patelnię, rozkłócamy i posypujemy ziołami. Wykładamy na gorącą grzankę.
Ten trzeci punkt mojego śniadania celowo proponuję przygotować na samym końcu, ponieważ wyjątkowo dobrze smakuje na ciepło. Dwie pozostałe części tego setu, można śmiało jeść chłodniejsze.
Zapraszam raz jeszcze na konkurs. Głosuj na moje zdjęcie umieszczone TUTAJ (zdjęcia ukażą się z pewnością w dniu jutrzejszym) oraz zaproponuj w komentarzu po tym zdjęciem swój przepis na pyszne, pożywne śniadanie, przygotowane z użyciem produktów Tefal! Masz czas do 22 grudnia, wtedy nastąpi wyłonienie zwycięzców i wielkie rozdanie nagród!
Przyłącz się do zabawy!
Po pierwsze: Głosuj na moje dania na fanpeage`u Tefal. Im więcej lajków, tym więcej nagród dla Was.
Po drugie: Napisz komentarz pod zdjęciem na propozycję własnej potrawy, zrobionej z użyciem choć jednego wykorzystanego w moim poście produktu Tefal
Po trzecie: Bawcie się dobrze i czekajcie na nagrody, bo to ja będę Was nimi obdarowywać! Im więcej "lajków", tym więcej nagród!
Do wygrania na pewno:
-
blender ręczny (z przystawką do majonezu i sosów) Tefal Infiny Force HB866,
sugerowana cena detaliczna 329zł
-
parowar Tefal Vitacuisine Compact VS4003, sugerowana cena detaliczna, sugerowana cena
detaliczna 429 zł
-
garnki zestaw 10 częściowy Tefal Intuition A702SC84, sugerowana cena detaliczna 383
zł
-
patelnia Tefal Talent 26 cm E4400552, sugerowana cena detaliczna 153 zł
-
patelnia ceramiczna Tefal White 21 cm
Dodatkowo,
gdy moje propozycje będą wysoko „lajkowane”:
- robot
planetarny Tefal Masterchef Gourmet QB404, sugerowana cena detaliczna 919zł
-
wyciskarka Tefal Infiny Press ZC500H, sugerowana cena detaliczna 989zł
-
patelnia Tefal Talent naleśnikowa E4403852 25cm, sugerowana cena detaliczna 126 zł.
Do przygotowania ŚNIADANIA MISTRZÓW czyli JAJEK NA TRZY SPOSOBY użyłam:
- rondelek i garnuszek z 10 częściowego zestawu garnków Tefal Duetto
- patelnię ceramiczną Tefal Ceramic Control White 21 cm
- blendera ręcznego (z przystawką do majonezu i sosów) Tefal Infiny Force
Regulamin konkursu
Czekam na Wasze propozycje śniadania :)
Życzę smacznego, Ania:)
wow ale mega konkurs. czy słowo TUTAJ miało być podlinkowane? wiadomo, że wchodzę w to ;)
OdpowiedzUsuńHej, czekam na link od organizatora :D
UsuńCieszę się że weźmiesz udział! Jaki sprzęt jest najbliższy Twemu sercu??
wiadomo, że robot planetarny lub garnki ;)
UsuńNo a gdzie Twoje zdjęcie?? Jak tego lajka mam lajknąć ;)
Usuńhttps://www.facebook.com/TefalPL/photos/a.813251618713561.1073741827.119888354716561/813251922046864/?type=1&theater
Usuńgotowe - jeszcze muszę zwycięzki przepis wykminić heheee ;)
Usuńmeeega te śniadanka:) mimo, że jest 23:36 na widok zdjęć zaburczało mi w brzuchu:P
OdpowiedzUsuńWitam. A ja chciałem zapytać o garnki Tefal Duetto, które również posiadam. Poza licznymi zaletami (odcedzanie dziubkami, podziałka w środku, wygląd) dla mnie wydaje się wadą to, że pokrywki wydają się o rozmiar za małe w stosunku do garnków. Mają średnią mniejszą przynajmniej o 0,5 cm. Stwarza to wrażenie jakby pokrywki były niedoróbkami, ale nie chce mi się wierzyć, że to przypadek w przypadku, co by nie było znanej firmy.
OdpowiedzUsuńCzy u Was też tak jest (może ja mam podróbki)?
Czy to nie przeszkadza?
Poza tym przez dwa dziubki lecą kosmiczne ilości pary (stare garnki
miały tylko dziurkę w pokrywce), więc nie wiem, czy tak ma być.