Dietetycznie Siostro!

10.12.2014

WIELKIE NAGRODY NA OBIAD TEFALA


Drodzy moi!
Dziś ponownie zaproponuję Wam przepis zrealizowany we współpracy z marką Tefal, a będzie to zdrowy, lekki obiad. Jeśli spodoba się Wam ta potrawa, to poproszę o oddanie na nią głosu na fanpeage`u marki Tefal! Po co? Abym mogła Wam rozdać dużo, dużo prezentów świątecznych!

Prócz polubienia, zostawcie pod zdjęciem komentarz - swój przepis na obiad przygotowany z użyciem produktów Tefal!

Wśród osób komentujących rozdam aż 5 wspaniałych sprzętów, a jeśli zdjęcie uzyska dużo, dużo polubień - rozdam tych sprzętów jeszcze więcej!

DIETETYCZNY OBIAD czyli ŁOSOŚ NA DWA SPOSOBY Z SOSEM 




Składniki

Dwa dzwonki świeżego łososia
300g brukselki
400g brokuła

Na sos

Duża żółta papryka
Pomidor truskawkowy
2 Łyżki jogurtu greckiego 7%
Żółtko
Mały słoiczek kaparów 100ml
Mega garść koperku świeżego

Przygotowanie

Na początek zajmiemy się sosem. Przygotowałam go z pomocą wyciskarki Tefal Infiny Press ponieważ dzięki technologii Juice Press otrzymałam MEGA ZDROWY PRZECIER WARZYWNY, który miał o 35% więcej witaminy C i aż 75% więcej przeciwutleniaczy, niż gdybym to robiła z pomocą innej maszyny. O tym zapewnił mnie prod
ucent po przeprowadzonych testach. Ponadto, dzięki wolnoobrotowemu silnikowi, przecier był wyjątkowo smaczny i esencjonalny - przepyszny!



Wycisnęłam tylko jedną paprykę i jednego małego pomidora, korzystając z sita w kolorze malinowym - do przecierów. Ta ilość w zupełności wystarczyła na przygotowanie sosu do dwóch kawałków łososia i warzyw.



Przetarte warzywa na zimno mieszamy z jogurtem, a potem z żółtkiem (możecie użyć pół łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi zamiennie) i powolutku z pomocą rózgi podgrzewamy. Do podgrzania sosu wybrałam patelnię Tefal Ceramic Control White, ponieważ już ją wypróbowałam i wiem, że to gwarancja, że od patelni nic nie odpryśnie!



Sos wykańczamy koperkiem i kaparami.

Łososia przygotowałam na dwa sposoby - jeden dzwonek na parze, gdyż takiego uwielbiają moje dzieci. A że są to małe dzieci - to jeden dzwonek wystarczył im w zupełności.

Aby wszystko zgrać w czasie, na początek do parowaru Tefal Vitacuisine Compact na najniższą półkę wrzucamy obraną i oczyszczoną brukselkę. Na "pierwsze piętro" czyli tackę, wrzucamy brokuła pokrojonego na różyczki i ten zestaw ustawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy brokuła - co jest niezwykle proste, dzięki wygodnym tackom w tym parowarze! 



Na miejsce brokuła wstawiamy dzwonek łososia - oczyszczony, soute, zupełnie bez przypraw w wersji dla dzieci. W wersji dla dorosłych, proponuję użyć pieprz i koperek. Zamykamy pokrywkę i ustawiamy parowar na dodatkowe 10 minut.

W momencie wstawiania łososia do parowaru, rozpuszczamy na patelni Tefal Talent łyżeczkę klarowanego masełka. Lekko popieprzony dzwonek łososia, smażymy po obu stronach do zarumienienia się mięsa. Patelnia Tefal Talent sprawdzi się świetnie w przygotowaniu ryb, jej powłoka TITANIUM PRO nie pozwoli na przywieranie, a wygodna rączka nie nagrzeje się ani trochę!



Przed podaniem możemy jeszcze raz lekko podgrzać sos - jest wprost wyśmienity! Choćby dla niego, warto spróbować ten przepis!

Życzę Wam smacznego obiadu, zapraszam do udziału w konkursie, w którym do wygrania sprzęt marki Tefal i do głosowania na moją potrawę TUTAJ

Do przygotowania Dietetycznego Obiadu czyli Łososia na dwa sposoby z Sosem użyte zostały:

  • Parowar Tefal Vitacuisine Compact
  • Wyciskarka Tefal Infiny Press
  • Patelnia Tefal Talent 26cm

Regulamin konkursu

Czekam na Wasze propozycje obiadowe :)
do zobaczenia na FB :) 
Ania

3 komentarze:

  1. Och łosoś <3 Trochę wstyd, ale powiem szczerze, że nigdy nie korzystałam jeszcze z parowaru profesjonalnego. Moim pomysłem na lekki wege obiad byłoby coś w rodzaju marchewkowego kaszo-gulaszu z tofu i kokosem. Ugotowałabym kaszę jaglaną/wiejską normalnie. Na patelni na małej ilości oleju kokosowego przyrumieniłabym kosteczki tofu z małą ilością wiórek kokosowych, dodała przyprawy- pieprz, chili. W parowarze ugotowałabym pokrojone marchewki (ugotowane na parze są takie soczyste), pokrojoną paprykę, może... pomidory (nie mam pojęcia szczerze mówiąc jak smakują pomidory z pary) i dynię (taki ciepły, czerwony warzywny mix). Sos przygotowałabym z tego przetartego przepisu, ale może zamiast kaparów i koperku dodałabym trochę innych ziół, bazylie świeżąm a część jogurtu uzupełniłabym mlekiem kokosowym. Na porcję kaszy wyłożyłabym porcję warzyw z parowaru, polała sosem i na górę wyłożyła tofu z kokosem. Teraz myślę, że może zamiast tofu byłby dobry kozi ser.(:

    Przepraszam, że taki chaotyczny freestyle mojego wymysłu. Zdjęcie łososia oczywiscie zlajkowałam, przepis cudny!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Ania ( to.pytlik@gmail.com )

    OdpowiedzUsuń
  2. Dania z łososiem - moje ulubione :) Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Trzeba będzie wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń