listopada 18, 2013

Gdy nie chcesz mięsa, zjedz pełnowartościowy wegetariański posiłek



Powszechnie wiadomo, że ryż brązowy jest zdrowszy od białego. Ale czy wiesz dlaczego?

Jak zbudowany jest ryż?

ZARODEK - część bogata w białko, witaminy i składniki mineralne
BIELMO - jego komórki zawierają skrobię
ŁUSKA - zbudowana z błonek tworzy okrywę nasienną. To źródło błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin.

Biały ryż to w zasadzie samo bielmo, gdyż uzyskuje się go przez usunięcie łuski. Dlatego właśnie biały ryż jest mniej wartościowy od brązowego. Brązowy to dużo lepsze źródło błonnika, składników mineralnych (sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i manganu) i witamin (E, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, folianów). Brązowy ma również niższy indeks glikemiczny, jest wolniej trawiony, a przez to daje uczucie sytości na dłuższy czas.

Co prawda ryż brązowy wymaga dłuższego przygotowania, to jednak warto po niego sięgać, gdyż to zdrowy, pełnoziarnisty produkt zbożowy.


CUKINIA WEGETARIAŃSKA Z BRĄZOWYM RYŻEM
Składniki
na dużą cukinię
  • Dorodna, twarda, zielona cukinia
  • 150g ugotowanego ryżu brązowego
  • 300g białego sera chudego
  • jajko
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra, majeranek
Przygotowanie
  • Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż i wybieramy łyżeczką miąższ ze środka.
  • Ryż mieszamy z serem i przyprawami i masą nadziewamy cukinię.
  • Pieczemy 180 stopni przez 30-40 minut pilnując żeby wierzch się nie przypalił.



Cukinia jest bardzo sycącym, smacznym posiłkiem wegetariańskim. Sama w sobie stanowi bardzo dobry obiad, choć można ją podać z mięsem, np. z rumsztykami :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

8 komentarzy:

  1. Przepis mmmmmm pyyychaa... jutro lece po cukinie !
    Odkąd zaczełam jeść brązowy ryż, nie wyobrażam sobie jeść białego :) Nawet na słodko z jabłkiem i cynamonem smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, pyszności tylko chyba sezon cukiniowy się już skończył.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinie nadal dostępne ;) osobiście kupuje w tesco bo mają duży wybór i jeszcze się nie zawiodłam ;)

      Usuń
  3. dawno już nie jadłam takich zapiekanych warzyw:) smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja zrobię tę cukinię to świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  5. co można dodać zamiast białego sera?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger