lutego 05, 2013

BEZ cukru, BEZ tłuszczu, BEZ mąki - FEEL EAT!



Kochani, zapraszam Was na pierwszy w tym roku odcinek programu Feel eat. Nagrywam go dla Was we współpracy z Wirtualną Polską, a dokładnie z portalem wp.tv. Są to krótkie filmy kulinarne, na których pragnę Wam pokazać jak łatwo można wprowadzić w swojej kuchni zmiany na lepsze - zdrowsze jedzenie. Chcę Wam pokazać, że potrawy zdrowe i dietetyczne, choć może czasem wydają się dziwne - to są łatwe do przyrządzenia i są smaczne.

Zapraszam Was na muffiny z ciecierzycy - pyszne i zdrowe babeczki, które zawierają zaledwie 80 kalorii na sztukę :)



O opinię poprosiłam Julię Furtak


Technolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie.
Prowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.


Cieciorka to bardzo wartościowa baza do wykonania wypieków. Przy niskiej wartości energetycznej (164kcal/100g) zawiera aminokwasy odpowiadające pełnowartościowym białkom zawartym w mięsie, co jest dobrą wiadomością dla wegetarian. Doskonale wpływa na stan skóry, włosów i paznokci (wit B6, cynk), wzmacnia kości i zęby (fosfor), reguluje ciśnienie, pracę serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia samopoczucie i pamięć  (potas, magnez, żelazo). Cieciorka to także rewelacyjne źródło drogocennego błonnika. Od starożytności cieciorką leczy się bóle głowy i stany zapalne gardła oraz spożywa w celu poprawy ogólnej odporności organizmu. W Egipcie jej nasiona traktowane są, jako afrodyzjak. Wg badań dr. Georga Ashkara ciecierzyca przyczynia się nawet do leczenia nowotworów!
Dodatek skrobi kukurydzianej pomoże otrzymać puszystą konsystencję ciasta, jednak należy pamiętać, że skrobia kukurydziana, to nie to samo, co mąka kukurydziana :) Z kolei żurawina nie tylko doda naszym wypiekom charakteru, ale także zatroszczy się o nasze nerki i układ moczowy. Moc substancji antyoksydacyjnych zawartych w jej owocach pomaga w leczeniu nowotworów oraz działa, niczym serum odmładzające :)




Zakochałam się w tych muffinach na amen - koniecznie spróbujcie!
TUTAJ znajdziecie muffiny od Marty, które mnie popchnęły do pieczenia z ciecierzycy. I teraz pozostanę jej wierna na długo! Ostatecznie....tylko krowa nie zmienia zdania ;)


Składniki
na 6 muffinek
  • 240g zmielonej ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 40g skrobi kukurydzianej
  • 10ml stewii
  • 30g żurawiny
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, w diecie bezglutenowej używamy sodę oczyszczoną
SMACZNEGO SIOSTRY!

39 komentarzy:

  1. Czy cieciorka może być z puszki, tylko dokładnie odsączona?

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie ma przepisu w wersji tekstowej. Bardzo niewygodnie się bez tego piecze. Przepis można wydrukować, a tu co chwilę trzeba ręką klikać stop/start

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda :)
      Ale może trzeba iść na żywioł, zmieszać wszystko, rozłożyć do sześciu foremek i upiec na rumiano?

      Usuń
    2. hahaha - dokładnie jak pisze Nalewka - mieszasz, pieczesz. Nie ma nic prostszego!
      Daj znaka jak wyszło ;)

      Usuń
    3. Innym rozwiązaniem jest obejrzeć cały filmik, zapisać co trzeba zrobić - krok po kroku i piec, gotować itp. Nie trzeba za każdym razem, gdy najdzie nas ochota na pyszne małe conieco, włączać komputera i szukać odpowiedniego przepisu :):)Ja tak zrobiłam i za każdym razem , gdy mam na coś ochotę otwieram mój zeszyt z fajnymi przepisami i zaczynam gotować :):) Pozdrawiam - zocha :)

      Usuń
    4. Też żałuję, że nie ma wersji tekstowej "krok po kroku" :( Niestety, ale nie wszyscy mają szczęście słyszeć... i w moim przypadku muszę iść na żywioł i wyczucie...

      Usuń
    5. Velvi - słuszna uwaga! Postaram się wprowadzić opis przygotowania do postów z filmami!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. a czy można dać mąkę kukurydzianą albo zwykłą skrobię ziemniaczaną? nie musi być bezglutenowo

      Usuń
  4. bardzo fajny pomysł, odchudziłaś muffinki do bólu:D:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czym mozna zastąpic skrobie kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli bez glutenu to może być mleko w proszku, mąka migdałowa albo maniok.

      Usuń
    2. a mąka kukurydziana? czy to to samo? hm..:)

      Usuń
  6. Muffiny wyglądają wybornie! Chciałam tylko zauważyć, że masz na blogu przepisy z etykietką Dieta Bezglutenowa. I w owych przepisach (jak np. w tym) jest proszek do pieczenia, czyli przepis w tym momencie przestaje być bezglutenowy. Może oznacz jakoś, dla początkujących bezglutenowców, że nie mogą w tym przypadku użyć zwykłego proszku do pieczenia? Wiele osób na początku diety popełnia błędy, a celiakia to wredna choroba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olga!! Może po prostu zmienię proszek do pieczenia na sodę, prawda?
      Pozdrawiam i dzięki raz jeszcze!
      a

      Usuń
  7. Tak, soda będzie też ok:) my mamy też swoje specjalne proszki do pieczenia. Ale soda będzie uniwersalna, dla glutenowców i bezglutenowców:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cudnie - dziękuję za to!!
      Pozdrawiam!!

      Usuń
    2. Super, że dopisałaś:) pamiętaj podopisywać też w innych, w przypływie wolnego czasu:) I chętnie skorzystam z waszych przepisów. Jestem tu pierwszy raz, ale nie ostatni!:) Pozdrawiam i dziękuję za odzew:)

      Usuń
    3. Olga, już poprawiłam wszędzie. Zapraszam do korzystania ;)

      Usuń
  8. Dla dietujących, ale przecież nie tylko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli ma być dietetycznie, to może zamiast aromatu z nafty dodać siekaną skórkę z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne w smaku! Dałam 1 opakowanie budyniu waniliowego zamiast skrobi kukurydzianej i 6 łyżeczek cukru zamiast słodziku. Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem tu po raz pierwszy i jestem zachwycona tyloma wspaniałymi przepisami. Dopiero wdrażam się w zdrowe żywienie więc zagoszczę u Ciebie na stałe. Obiecuję :) Przepisy są wspaniałe... Parę miesięcy temu urodziłam synka, teraz borykamy się z alergią pokarmową... więc odstawiłam gluten, białko krowie i kurze..itd... dlatego szukam alternatyw na to co mogę jeść :) Obecnie u mnie numerem 1 są krupniczki więc sporo mi wagi zleciało haha ale teraz żeby to utrzymać wiem co będę gotowała jak skończy się dieta eliminacyjna :)
    Jeśli pozwolisz chciałabym niektóre przepisy umieścić również u siebie na blogu, żebym w zasadzie miała je pod ręką. Oczywiście źródło i odnośnik do Twojego bloga będzie w poście.

    Pozdrawiam ciepło
    -Marta
    mama-fit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Marta,
      Widziałam, że już zamieściłaś moje posty u siebie, ale bez źródła, czekam na wiadomość od Ciebie na laskowskaaj@gmail.com.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. mam pytanie o żurawinę.. gdzie dostać żurawinę niesłodzoną dodatkowym cukrem ?? W Biedronkach są z dodatkiem trzcinowego ... ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepach ze zdrową żywnością/ ekologiczną

      Usuń
  13. nie zblendujesz tej ciecierzycy oj nie

    OdpowiedzUsuń
  14. ubijaczką do ziemniaków też słabo

    OdpowiedzUsuń
  15. ale któż nie lubi natrafiać na ciecierzyce jedząc babeczki

    OdpowiedzUsuń
  16. ogólnie to smaczne

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy skrobie kukurydzią można czymś zastąpić, lub ewentualnie pominąc? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ile piec i w jakiej temperaturze? Nie jest napisane :/

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy da radę zrobić te mufiny bez użycia żółtka? Dziecka ma dietę baaaardzo ubogo tłuszczową i szukam czegoś pysznego...

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy jedno jajko wystarczy na 240g ciecierzycy? Mi wyszło bardzo suche, nic się nie klei a przepis jest taki prosty, że nie wydaje mi się, żebym coś zrobiła źle.....

    OdpowiedzUsuń
  21. Brzmi kusząco! Muffiny z ciecierzycy to genialny sposób na zdrowszy deser, a przy 80 kaloriach na sztukę - to czysta magia! Już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, jak je przyrządzasz

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger