Dietetycznie Siostro!

08.02.2013

WEGAŃSKIE pierożki na słodko "Szarlotko"


Przewaga mąki pełnoziarnistej nad mąką białą jest nieoceniona. Pełnoziarnista zawiera siedem razy więcej witamin, sześć razy więcej żelaza, cztery razy więcej potasu i miedzi! Bardzo dobrze wpływa na przemianę materii gdyż nie jest do końca oczyszczone z otrębów. 
Banany natomiast warto jeść ponieważ są świetnym źródłem potasu, witaminy C i błonnika. Zawierają również magnez, który działa antystresowo, wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Ponad to dają szybkie uczucie sytości i chronią żołądek przed kwasami, wyściełając jego błonę. Takie pierożki to samo zdrowie! Zapraszam :)

Składniki
na 45 pierogów

  • 250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania
  • 150ml wody
  • Łyżeczka stewii w płynie
Farsz
  • 2-3 banany
  • cukier trzcinowy brązowy

Przygotowanie

Mąkę sypiemy do miski, dolewamy do niej powoli ciepłą wodę, stewię i mieszamy. Ciasto wyrabiamy w misce a następnie w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.



Banany myjemy, obieramy i kroimy w plasterki po 0,5mm a potem na pół. Ciasto dzielimy na dwie części, robimy kulkę z pierwszej, rozpłaszczamy na blacie posypanym mąką i posypujemy również mąką z wierzchu. Teraz wałkujemy na grubszy niż zwykle placek, w którym wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy dwie połówki banana i posypujemy szczyptą brązowego cukru. Dzięki temu, że ciasto nie jest zbyt cienkie, nie będą nam się w nim robiły dziury i łatwo zlepimy napchanego pierożka. Pierogi gotujemy partiami po 5 minut od momentu wypłynięcia.




Pierogi są pyszne a brązowy cukier nadaje specyficznego karmelowego smaku. Można je odgrzewać w wodzie wrzucając na 2-3 minuty na wrzątek. Można też odsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Można zamrozić w woreczku na maksymalnie 3 miesiące.



Myślę, że fajnie smakowałyby ze słodką śmietanką z jogurtu naturalnego zmieszanego z odrobiną stewi w płynie.

SMACZNEGO SIOSTRY!

22 komentarze:

  1. pyszny o zdrowy pomysł:) wyglądają mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne :) Na pewno kiedyś skorzystam z przepisu. Chociaż chodzą mi po głowie z nadzieniem z jabłka. Albo jagód :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mogą być z jabłuszkiem czy innym owocem!
      Smacznego!

      Usuń
  3. Pyszne a w dodatku zdrowe danie na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierogow z bananem jeszcze nie jadlam, musza byc ciekawe ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. A jeśli ktoś nie ma cukru trzcinowego ? Co dodać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś w krysztale - xylitol ma taką samą formę. Ewentualnie fruktoza.

      Usuń
  6. Witam a czy można zrobić pierożki z puree z fasoli na słodko lub ostro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z puree niestety nie. Nadzienie jak najbardziej, ale nie wiem, czy to by bylo dobre;)

      Usuń
  7. Zrobione. Zjedliśmy z chłopakiem wszystkie, jakie wyszły z tej porcji... O zgrozo:)Część z jogurtem i cynamonem, część z syropem klonowy. Polecamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie! :) Miód na me serce ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. zamiast syropu klonowego polecam syrop z agawy :) bardzo podobny w smaku :)

      Usuń
    3. syrop klonowy dośc znacząco różni się od syropu z agawy. Dodatkowo różnią się też konsystencją. Więcej o syropie z agawy piszę w moim drugim e-booku http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/p/newsletter_16.html

      Usuń
  8. Cudo! Wypróbowałam ..pyszności!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. witam!
    Mam problem z mąką pełnoziarnistą :/ kupuję orkiszową, żytnią lub razową najczęściej typ 1800 lub 2000 i niestety rzadko kiedy udaje mi się z niej coś "ulepić" :/ czy mielicie wcześniej mąkę w młynku na pył czy dajecie taką "grubą"?
    ostatnio nabyłam mąkę z amarantusa, czy macie jakieś pomysły jak zdrowo ją wykorzystać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mielę mąki, wszystko klei sie na wodę. Może spróbój posmarować dłonie olejem podczas ugniatania ciasta.
      Mąka z amarantusa jest naprawdę pyszna, robiłam z niej np. placuszki: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/05/a-co-ty-dajesz-ukochanym-na-sniadanie.html

      Usuń
  10. Zrobiłam je właśnie na obiad, zamiast stewii dodałam łyżeczkę miodu do ciasta. Wyszły genialnie i już wiem, że na stałe zagoszczą w moim dietetycznym menu;) dziękuję ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :)
      Pozdrawiam!
      Ania

      Usuń
  11. Zrobiłam je właśnie na obiad, zamiast stewii dodałam łyżeczkę miodu do ciasta. Wyszły genialnie i już wiem, że na stałe zagoszczą w moim dietetycznym menu;) dziękuję ślicznie!

    OdpowiedzUsuń