Dietetycznie Siostro!

12.02.2013

aaaaaaa APETYT ROŚNIE



Łosoś- jedna z najtłustszych ryb morskich, jednak najczęściej polecana przez dietetyków- szczególnie dla osób na dietach odchudzających, ponieważ jego mięso reguluje gospodarkę glukozą i redukuje tkankę tłuszczową. Zawartość tłuszczu to ok. 15%, w skład którego wchodzą niezbędne wielonienasycone, długołańcuchowe kwasy omega-3 oraz omega-6 w korzystnych dla zdrowia proporcjach. Dzięki nim spożywanie łososia wspomaga pracę serca i wzmacnia naczynia krwionośne, ogranicza ryzyko miażdżycy, arteriosklerozy, depresji, schizofrenii, nowotworów i choroby Alzheimera. Przy doskonałych walorach smakowych, ryba ta jest bogata w witaminy z grupy B oraz A, D i E. Dodatkowo słynie z tego, że jego jedna porcja zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas, co usprawnia pracę układu nerwowego oraz tarczycy, a zawarte w łososiu wapń i fosfor wzmacniają układ kostny. Przy tylu zaletach istnieją jednak też wady: łosoś to jedna z najczęściej uczulających ryb, dlatego warto obserwować swój organizm po jej spożyciu, zwłaszcza, jeśli organizm ma predyspozycje do alergii. Drugim niebezpieczeństwem jest rtęć, która dyskwalifikuje łososia, jako posiłek dla kobiet w ciąży i karmiących, lecz bez obaw mogą się nim delektować ludzie dorośli, ponieważ, aby doszło do zatrucia musieliby zjeść go ok. 50kg. Łosoś jest wartościowym źródłem białka i witaminy B12.

Składniki
na 4 porcje
  • 120g wędzonego łososia
  • 3 pomidory
  • Duża czerwona cebula
  • Łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego do 3% tłuszczu
  • Bazylia, sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

Pomidory myjemy, kroimy na połówki a potem na plasterki i wrzucamy do miski. Dokładamy do nich majonez, jogurt i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Łososia kroimy w paseczki.



Na talerzyk wykładamy pomidory tak aby nie nabierać wodnistego sosu. Teraz posypujemy lekko cebulką a na to nakładamy porcję łososia. Całość posypujemy bazylią.




Ta lekka sałatka może stać się ciekawą przystawką, która ma zaostrzyć apetyt Waszym gościom  - taki miałam plan i udało się :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

11 komentarzy:

  1. Siostro, przepis super, ale tę uwagę o wegetarianach to strzał w stopę. Wegetarianie nie jedzą ZWIERZĄT, więc ryby też nie - a że ryba to nie mięso to już wymysł średniowiecznych mnichów, którzy zwyczaj "piątkowej ryby" (konkretnie karpia) rozplenili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra, nie ma! :P
      oj tam - pośpiech :P

      Usuń
  2. uwielbiam wędzonego łososia do kanapek i do sushi ! xD

    OdpowiedzUsuń
  3. już wie co sobie dzisiaj zaserwuje na kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie łosoś był dzisiaj na obiad. Upiekłam go w odrobinie soli, pieprzu, bazylii i posypalam płatkami migdałowymi. Do tego duszony por z fasolką czerwoną i zieloną. A i sos jogurtowo czosnkowy do mięska. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jesu jakie pyszności! Poproszę porcję :)

      Usuń
  5. mmm świetna przystawka, czegoś takiego szukałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo a ja dziś kupiłam łososia. Już wiem co z nim zrobić ! ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie, uwielbiam łososia, jednak przed 6 tygodni nie moge go jeść. Próbuję sił na diecie dr. Dąbrowskiej http://mojaidealnawaga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. wędzony łosoś już mi ślinka kapie i zapach cebulki

    ---------------------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2dUIeyf

    OdpowiedzUsuń