Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

30.09.2012

FILMOWY DESEREK na osłodzenie ostatniego dnia tygodnia!


Kochani!


Zapraszamy na kolejny odcinek "Feel eat", w którym pokażemy Wam jak przygotować mega pyszny deser z minimalną ilością kalorii!! 
Oryginalny przepis już sprzed niemal roku znajdziecie TUTAJ.
Miłego oglądania! ;)



O opinię poprosiłyśmy oczywiście Julię Furtak


Technolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie prowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.




JEJ WYSOKOŚĆ CZEKOLADOWA PIANKA

Odchudzanie nie musi być gorzkie! Powyższy przepis doskonale to pokazuje, ponieważ przy bardzo niskiej wartości energetycznej daje nam możliwość rozpieszczania się od czasu do czasu słodkim deserkiem. Tajemnica tkwi w naturalnym słodziku, jakim jest stewia. Glikozydy, z których się składa nie są trawione przez ludzi, mają zero kalorii, nie powodują próchnicy zębów i nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Stewia jest doskonała do wypieków, dań gotowanych i nalewek, ponieważ doskonale rozpuszcza się zarówno w wodzie jak i alkoholu, a swoje właściwości zachowuje nawet w temperaturze do 200 st.C oraz w szerokim zakresie pH (3-9). Stewia jest w pełni naturalna i bezpieczna. Mimo dużej popularności na świecie (w Ameryce Południowej używa się jej od ponad 1500 lat!), u nas stewia traktowana jest z dystansem. Mamy nadzieję, że to się zmieni, ponieważ roślinie tej przypisuje się działanie wzmacniające organizm, likwidujące zmęczenie oraz depresje. Po spożyciu stewii obniża się zbyt wysokie ciśnienie oraz poziom glukozy we krwi. Bez obaw mogą ją wprowadzić do swojej diety diabetycy, ciśnieniowcy, nerwusy a nawet osoby chore na fenyloketonurię, ale przede wszystkim polecamy w dietach odchudzających, ponieważ zapobiega frustracji przy konieczności rezygnacji ze słodyczy i pozwala na urozmaicanie codziennego jadłospisu. 

Składniki

  • 4 białka
  • 3 łyżeczki stewii w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 60ml wrzątku


+ wiórki kokosowe, płatki migdałowe


SMACZNEGO SIOSTRY!

24 komentarze:

  1. wow :D wygląda jak najlepszy deser czekoladowy z górą kalorii a tutaj taka niespodzianka :D fantastyczny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziewuszki, przepis super! A możecie podpowiedzieć czym można zastąpić żelatynę, bo jestem wegetarianką.
    Pozdrawiam!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatynę zastępujemy agarem :)

      Usuń
  3. jeden z moich ulubionych przepisow ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, bo Ty z nami od początku jesteś ale warto czasem przypomnieć sobie pierwsze próby sprzed roku ;)
      Pozdrawiamy!!

      Usuń
  4. Ania, przepis fantastyczny- to lubię :) A w gratisie masz ode mnie kopniaka na szczęście :) Powodzenia jutro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kopniak się przydał a poniedziałek udał się śpiewająco!!
      Dzięki Biedrono ;*

      Usuń
  5. Wygląda bosko i brzmi dietetycznie : ) Jestem zachwycona !

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie co do stewii. Jakiś czas temu zakupiłam słoik w supermarkecie, ale on ma ponad 300kcal w 100g i dziwaczny posmak. Widziałam również produkty ze stewii, które podobno nie mają wcale kcal. Czy właśnie taki słodzik został zastosowany i czy ta bezkaloryczna wersja ma jakiś smak? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny, ja też o stewię chciałam spytać, a dokładnie o firmę, której używacie. Mam taką w tabletkach, wygląda jak słodzik, może i nie ma kalorii, ale za to taki mdławy, metaliczny posmak, a w dodatku słodki smak pojawia się na języku jakby z opóźnieniem, taki dziwny efekt jakiś. Żaden ze znanych mi chemicznych słodzików nie miał takiego czegoś.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy uda mi się zrobić to cudo jeśli mam tylko stewię w tabletkach ?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpuść tabletki w gorącej wodzie, potem mieszaj w niej żelatynę ;)

      Usuń
  9. żelatyna to mon - kości, skóra i chrząstki zwierzęce

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja nie mogę dostać stewii, czym mogę ja ewentualnie zastąpić?? Proszę o pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tym czym możesz słodzić :)

      Usuń
    2. Jestem obecnie na I fazie SB, stąd to pytanie, czy w takim razie może to być glukoza?? Rety nie mam wiedzy na ten temat. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Ola (acha - frytki z selera - zakochałam się!)

      Usuń
    3. Weź więc glukozę.
      Też kocham te frytki :D
      Pozdrawiam!

      Usuń
    4. Dziękuję za odpowiedź. Uwielbiam Twój blog! Właśnie szperam za czymś na romantyczną kolację zgodną z SB na jutro. Pozdrawiam

      Usuń