Dietetycznie Siostro!

06.10.2011

JEJ WYSOKOŚĆ CZEKOLADOWA PIANKA...light!!!





Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.


W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.


Pianki są bardzo czekoladowe - mięciutki i puszyste! 
Do tego mają konsystencję galaretki więc można je kroić. 
Wiórki są świetnym akcentem smakowym o ile je lubimy - ostatecznie nie trzeba ich używać. 
Jednak moim zdaniem nadają tym piankom uroku :)





Ten deser jest tak ładny, że z powodzeniem możemy go podać gościom.


opinia dietetyka:


Odchudzając się, nie jesteśmy w stanie odciąć się od świata, aby nie dopadły nas przykre zdarzenia, egzaminy, czy po prostu gorsze dni. Zwłaszcza w otaczającym nas zestresowanym i zabieganym świecie. W takich chwilach najchętniej sięgamy po coś słodkiego, najlepiej czekoladowego. I słusznie!

Kakao to niepozorne, aczkolwiek najcenniejsze źródło magnezu, żelaza i wapnia. Najlepiej używać ziaren nieprażonych, pozyskiwanych z ekologicznych upraw najszlachetniejszej odmiany kakaowca- Criollo. Jest ono ręcznie zbierane i poddawane łagodnej naturalnej fermentacji, dzięki czemu zostają zachowane składniki odżywcze, a przede wszystkim zachowuje się witamina C, której kakao jest niedocenianym źródłem. Zawartość cynku i selenu dobroczynnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz zwiększa wydzielenie endorfin- hormonów szczęścia obniżających poziom napięcia i stresu. Zwiększeniu poczucia euforii sprzyjają także zawarte w kakao serotonina, anandamid, dopamina, tryptofan, fenyloalanina oraz roślinne inhibitory, które mają działanie antydepresyjne. Pozostałe składniki, które warto wymienić ze składu ziaren kakaowca to: białko, węglowodany, witaminy z grupy B, Witamina E, błonnik, mangan oraz miedź. Kakao zawiera najwyższą zawartość stabilnych oraz bardzo łatwo przyswajalnych przeciwutleniaczy ze wszystkich produktów spożywczych, a badania dowodzą, że docierają one do komórek organizmu już po 30 minutach, więc pod względem antystarzeniowym oraz antynowotworowym, kakao nie ma sobie równych. Ziarna kakaowca wykorzystuje się w profilaktyce zatorów, żylaków i udaru, gdyż ich składniki mają zdolność do zmniejszania krzepliwości krwi, regulacji jej ciśnienia oraz zwapnienia żył i tętnic oraz uśmierzaniu bólów menstruacyjnych. Kakao jest pomocne w czasie odwyków, u palaczy zapobiega miażdżycy, a dzięki temu, że alkalizuje organizm wspomaga usuwanie toksyn. 

12 komentarzy:

  1. O siostro!to jest to czego mi właśnie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo wykwintnie :) genialny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. ...ja zjadłam już cztery...słodko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękne! ja dwie poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie się prezentuję taki deser ;) Aż nabrałam ochoty na coś słodkiego;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wypróbuje na pewno, ale podania nie podrobię, genialnie podane.

    OdpowiedzUsuń
  7. może być fruktoza, może być ksylitol - wszystko według uznania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne te desery musy, ale jakoś nie mogę przekonac do surowych białek no nie mogę;-(

    OdpowiedzUsuń
  9. a ksylitol w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może być również stewia - proporcje do smaku!

      Usuń