Składniki
- Pierś z kury (ja wzięłam jedną pojedynczą część)
- Cebula
- Kawałek czerwonej papryki
- Garść kiełków słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pół szklanki mleka
- Dwie łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu sojowego
Mięso kroimy w podłużne pasy. Z sosu sojowego i musztardy robimy pastę. Mięso mieszamy w paście i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia, tuż przed podaniem smażymy kurczaka na łyżce oliwy, po podsmażeniu wlewamy na patelnię mleko i "smażymy" aż do całkowitego wyparowania mleka. Teraz dodajemy ponownie łyżkę oliwy, pokrojoną cebulkę i paprykę i przysmażamy. Na ostatnie dwie minuty smażenia wrzucamy kiełki słonecznika. Podajemy od razu do jedzenia.
Kurczaka, nie licząc marynowania przez noc, robi się bardzo szybko. Jest bardzo aromatyczny - sojowo-słony i niezwykle słonecznikowy. Mięso jest wilgotne, papryczka pochrupuje pod zębami - całość warta powtórzenia!
SMACZNEGO SIOSTRY!
pyszna sałatka i dzięki mięsku bardziej odżywcza:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj był pierwszy raz z tym kurakiem i wiem, że będa następne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, pozdrawiam/ magbeth
Też często do niego wracam :)
UsuńRównież pozdrawiam!
:)
a musztarda Dijon soli nie zawiera?
OdpowiedzUsuńa musztarda Dijon soli nie zawiera?
OdpowiedzUsuń