Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

06.10.2011

SŁONECZNIKOWY KURCZAK bez soli



Składniki
  • Pierś z kury (ja wzięłam jedną pojedynczą część)
  • Cebula
  • Kawałek czerwonej papryki
  • Garść kiełków słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół szklanki mleka
  • Dwie łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie

Mięso kroimy w podłużne pasy. Z sosu sojowego i musztardy robimy pastę. Mięso mieszamy w paście i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia, tuż przed podaniem smażymy kurczaka na łyżce oliwy, po podsmażeniu wlewamy na patelnię mleko i "smażymy" aż do całkowitego wyparowania mleka. Teraz dodajemy ponownie łyżkę oliwy, pokrojoną cebulkę i paprykę i przysmażamy. Na ostatnie dwie minuty smażenia wrzucamy kiełki słonecznika. Podajemy od razu do jedzenia.


Kurczaka, nie licząc marynowania przez noc, robi się bardzo szybko. Jest bardzo aromatyczny - sojowo-słony i niezwykle słonecznikowy. Mięso jest wilgotne, papryczka pochrupuje pod zębami - całość warta powtórzenia!

SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy:

  1. pyszna sałatka i dzięki mięsku bardziej odżywcza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj był pierwszy raz z tym kurakiem i wiem, że będa następne :)
    Super przepis, pozdrawiam/ magbeth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też często do niego wracam :)
      Również pozdrawiam!
      :)

      Usuń
  3. a musztarda Dijon soli nie zawiera?

    OdpowiedzUsuń
  4. a musztarda Dijon soli nie zawiera?

    OdpowiedzUsuń