Dietetycznie Siostro!

05.10.2011

ROLADA Z FASOLĄ zamiast ziemniaków



Składniki
na 4 porcje
  • Pierś z kurczaka 
  • czerwona papryka
  • Szklanka puree z czarnej fasoli 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
Przygotowanie


Mięso kroimy wzdłuż przez środek piersi aby uzyskać jak największą powierzchnię. Koncentrat mieszamy z papryką. Mięso solimy i smarujemy pastą z koncentratu - wstawiamy do lodówki na godzinkę. Fasolę mielimy i niczym nie doprawiamy. Kładziemy na płaty mięsa jako kolejną warstwę. W masę "wbijamy" kawałki pokrojonej czerwonej papryki. Zawijamy rolady z pomocą filii aluminiowej. Na brzegach rolad urywamy folię aby nadmiar sosu wyciekał podczas pieczenia. Kładziemy do naczynia lub foremki i pieczemy 40 minut w 190˚.






Na ciepło rolady są bardzo sycące - nawet bardzo głodna osoba nie zje całej! Po ostygnięciu rolady łatwo się kroją i dobrze smakują jako dodatek do sałaty. 



SMACZNEGO SIOSTRY!

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł, ja ostatnio częściej zaczęłam używać fasoli a bidulinka powoli odchodzi na dalszy plan w kulinariach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Prezentacja na 10 jak nie na 20 :)

    OdpowiedzUsuń