Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

23.11.2011

NOCNE ŻARCIE



Składniki
Spód

  • 200ml puree fasoli
  • 6 łyżek otrąb owsianych 
  • 6 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/8 łyżeczki soli

Sos pomidorowy

  • 3 pomidory z puszki bez skórki
  • 3 łyżki "płynu" spod pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Garstka świeżej bazylii
  • Ząbek czosnku
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu

Na pizzę położyłam

  • Parówkę z szynki
  • Starty ser light
  • Kilka oliwek
  • Kilka ząbków czosnku

Przygotowanie


Spód przygotowujemy mieszając składniki i piekąc w okrągłej foremce 30 minut w 180 stopniach. Potem wyłączamy piekarnik i czekamy 20 minut. Wyjmujemy i stygnie w foremce. Ja oczywiście taki spód wczorajszego wieczoru już miałam gotowy :)
Zrobić sos to chwila - wszystkie składniki do garnuszka i powolutku doprowadzamy do wrzenia. Rozgniatamy pomidory, przeciskamy czosnek przez praskę i gotowe. Wykładamy na spód nawet gorący!
Potem nakładamy na pizzę co tam w lodówce jest. Pieczemy 20-25 minut na 200 stopni i...WCINAMY!

Do tego nocnego podjadania zainspirowała mnie PYZA...pozdrawiam Kochana! ;)

SMACZNEGO SIOSTRY!!

9 komentarzy:

  1. Zapraszam do mnie po wyróżnienie, jeśli masz ochotę puść zabawę dalej. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy! To już nasze drugie wyróżnienie! Myślę, że musimy zrobić zebranie i na pewno puścimy zabawę dalej ;)Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Zróbmy zebranie! zróbmy!!!
    a dlaczego nocne?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, mam pytanie ;)
    Chodzi o fasole z puszki? nic z nia nie robic? czy to ma byc puree?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście jak zawsze, z fasoli przygotowujemy puree. Może być zawartość jednej puszki.

      Usuń
  5. ile ona ma kcal?

    OdpowiedzUsuń