października 10, 2011

WIELKANOCNE GALARETKI z kawiorem



Składniki

  • Słoiczek czerwonego kawioru 
  • 14 jajek przepiórki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml wywaru z włoszczyzny

Tak wiem! Mamy październik! Te galaretki robiłam z myślą o konkursie a nie o świętach. Jednak jestem z nich tak zadowolona, że ochrzciłam je wielkanocnymi i zagoszczą na moim stole wraz z barankiem i zającem :)


Przygotowanie


Do moich galaretek użyłam foremki na muffinki, która mieści 7 galaretek. Jajka oczywiście gotujemy na twardo i obieramy. Na początek przygotujemy żelatynę w bulionie i dajemy jej ostygnąć. Teraz rozkładamy kawior - po łyżeczce, półtorej na spód każdej galaretki. Teraz zalewamy kawior żelatyną tak aby wypełnił 1/3 foremki. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie układamy po dwa jajka na każdą galaretkę i zalewamy żelatyną do końca. Wstawiamy do lodówki. Galaretki będą gotowe po 2-3 godzinach. 




Te kawiorowe galaretki cieszą oko i są smakowite z odrobinką cytryny. Kawior jest delikatny i lekko strzela między zębami ;)





SMACZNEGO SIOSTRY!

6 komentarzy:

  1. a wiecie z czego jest dobra galaretka... są takie zestawy ziół do sałatek FIT - nie pamiętam jakiej firmy - sprawdzę!
    ja gotuję wodę z tymi ziołami, solę i zakwaszam cytryną - super do jajek i warzyw

    OdpowiedzUsuń
  2. a bulion potem klarowny czy coś pływa w środku?

    OdpowiedzUsuń
  3. jak się ustoi i wszystko opadnie to klarowny

    OdpowiedzUsuń
  4. Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało:), ale ponieważ bardzo lubię galaretki, zapisuję przepis!
    Ciekawe połączenie!
    Pozdrawiam
    MZ

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy bulion czymś doprawiamy ?
    Julian

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger