Składniki
na 7 galaretek
- Słoiczek ciemnego kawioru
- 2 szklanki drobnych truskawek - ja użyłam z mrożonki ale w sezonie będę robić ze świeżych!!
- Cytryna
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300 ml wody
- 5 tabletek słodziku, może być ze stewii
- Białko z jednego jajka
- 2-3 łyżki serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez cukru
Do moich galaretek użyłam foremki do muffinek na 7 galaretek. Na początek przygotować żelatynę i odstawić aby ostygła. Truskawki muszą być rozmrożone a sok musi jak najbardziej ociec. Na spód foremek wykładamy po łyżeczce, półtorej kawioru i zalewamy 3 łyżeczkami żelatyny - tak aby zakryło kawior. Wstawiamy na 20-30 minut do lodówki. Następnie na kawior nakładamy truskawki i zalewamy do końca żelatyną. Na samą górę kładziemy plasterki umytej, sparzonej cytryny. Trzymamy w lodówce do wieczora :) Myślę, że przynajmniej 3 godziny.
Bitą śmietanę przygotowujemy ubijając białko z rozgniecionymi tabletkami słodziku. Następnie delikatnie mieszamy z serkiem.
Deser oczywiście nie powstałby gdyby nie konkurs a ja wiele bym straciła ze słodko-smakowych doznań!
Moje galaretki podałam wieczorem :) z bitą śmietaną, szampanem i oczywiście z truskawkami!!
...a smak? - boskie! :)
Moje galaretki podałam wieczorem :) z bitą śmietaną, szampanem i oczywiście z truskawkami!!
...a smak? - boskie! :)
wygląda cudnie, ale połączenie nie dla mnie:D
OdpowiedzUsuńNaprawdę mile się zaskoczy ten kto sądzi, że kawior to ryba, którą w tej galaretce je się na słodko;) Warto spróbować!
OdpowiedzUsuńKawior z e truskawkami;) Ciekawe połączenie, lubię to i to, ciekawe jak smakują razem ;)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!!!!!!!!!truskawki tak kusząco wyglądają! pozostaje mi tylko polubić kawior ;)
OdpowiedzUsuń