Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

09.10.2011

SZNYCLE SEZAMOWE lub z siemieniem lnianym




Składniki

  • 3 Sznycle z piersi indyka 
  • 3 łyżeczki curry
  • jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

panierka według gustu

  • Siemię lniane
  • Sezam

Przygotowanie


Sznycle myjemy i lekko rozbijamy. Solimy i obtaczamy w curry. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin - a najlepiej na noc ;)
Przyprawione sznycle panierujemy w rozkłóconym jajku a następnie w ziarnach siemienia lub nasionach sezamu. Kładziemy na bardzo dobrze rozgrzaną oliwę na patelni. Smażymy jak kotlety uważając by sezam się zbyt nie zarumienił. Polecam na ciepło!



Panierka jest świetna! Dobrze przylega do mięsa i nie kruszy się po wystygnięciu. Moje sznycle podałam z zieloną sałatą z sosem winegret i plasterkami sera feta. Plus rzodkiewka dla kolorystycznego akcentu ;)

SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy: