Składniki
- Słoiczek czerwonego kawioru
- 14 jajek przepiórki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300 ml wywaru z włoszczyzny
Tak wiem! Mamy październik! Te galaretki robiłam z myślą o konkursie a nie o świętach. Jednak jestem z nich tak zadowolona, że ochrzciłam je wielkanocnymi i zagoszczą na moim stole wraz z barankiem i zającem :)
Przygotowanie
Do moich galaretek użyłam foremki na muffinki, która mieści 7 galaretek. Jajka oczywiście gotujemy na twardo i obieramy. Na początek przygotujemy żelatynę w bulionie i dajemy jej ostygnąć. Teraz rozkładamy kawior - po łyżeczce, półtorej na spód każdej galaretki. Teraz zalewamy kawior żelatyną tak aby wypełnił 1/3 foremki. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie układamy po dwa jajka na każdą galaretkę i zalewamy żelatyną do końca. Wstawiamy do lodówki. Galaretki będą gotowe po 2-3 godzinach.
Te kawiorowe galaretki cieszą oko i są smakowite z odrobinką cytryny. Kawior jest delikatny i lekko strzela między zębami ;)
a wiecie z czego jest dobra galaretka... są takie zestawy ziół do sałatek FIT - nie pamiętam jakiej firmy - sprawdzę!
OdpowiedzUsuńja gotuję wodę z tymi ziołami, solę i zakwaszam cytryną - super do jajek i warzyw
a bulion potem klarowny czy coś pływa w środku?
OdpowiedzUsuńjak się ustoi i wszystko opadnie to klarowny
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńDo Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało:), ale ponieważ bardzo lubię galaretki, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie!
Pozdrawiam
MZ
Czy bulion czymś doprawiamy ?
OdpowiedzUsuńJulian