Anna Laskowska Dietetycznie Siostro

06.05.2018

LEKKI GULASZ Z WARZYWAMI I MIĘSEM



Ostatnie nasze rozmowy na facebooku skłoniły mnie do poczynienia jakiegoś przepisu z mięskiem i tak powstał dzisiejszy gulasz. Nikt z domowników nie pogardzi taką potrawą, zwłaszcza z ziemniaczkiem lub kaszą gryczaną i oczywiście ogóreczkiem kiszonym - szlagier!

Mięso wybrałam tym razem z indyka, mówiłyście, że według Was jest najbezpieczniejsze jeśli chodzi o jakość. Do gulaszu użyłam udziec ponieważ obawiałam się, że pierś będzie zbyt sucha - a nie lubię ponosić w kuchni porażek :)

Składniki

0,5kg udźca z indyka bez kości
ok 100 g soczewicy zielonej
Marchewka
Cebula
4 łodygi selera naciowego
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - według uznania
woda (wedle potrzeb)
oliwa lub olej rzepakowy do podsmażenia cebuli (niewielka ilość)
przyprawy do smaku wedle uznania - u mnie sól, pieprz, zioła lubczyku, tymianku i majeranku, kolendra.


Przygotowanie

Namoczyć soczewicę na ok 30 minut. W tym czasie pokroić cebulę (niezbyt cienko) i podsmażyć na małej ilości tłuszczu ze wszystkimi przyprawami aż do zeszklenia. Dodać pokrojone w kostkę mięso i razem podsmażyć, aż mięso się zarumieni. Przełożyć do większego garnka, dodać wody do poziomu zawartości i dusić na małym ogniu. Po ok 20 minutach dodać soczewicę i po następnych 20 minutach pokrojoną marchewkę i seler naciowy pokrojony w kawałki podobne do cebuli. (Czas zależy od grubości kawałków warzyw). Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie, w razie potrzeby dolewać wody. Na końcu doprawić jeszcze i dodać koncentrat pomidorowy jeśli macie na to chęć.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Lubię takie mięsne potrawki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, wygląda naprawdę rewelacyjnie ;)

      Usuń
  2. Mniam, wygląda naprawdę rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się bardzo dobrze - muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gulasz tym bardziej że przygotowując go w szybkowarze Philipiaka jego zrobienie trwa krótko i tak naprawdę jest dziecinnie proste.

    OdpowiedzUsuń