Anna Laskowska Dietetycznie Siostro

21.02.2018

CZY TO GENETYCZNE PANIE DOKTORZE? Czyli dostałam to od mamy czy sama sobie włożyłam do buzi?


Nawet predyspozycje genetyczne nie gwarantują zachorowania na daną chorobę. Na zmienne epigenetyczne, czyli na to czy zachoruje się czy nie - ma się wpływ!
Ten tekst nie jest pisany przez wegankę czy wegetariankę - znacie mnie i wiecie, że spożywam mięso oraz produkty odzwierzęce. Jednak gdy w zeszłym roku pierwszy raz spróbowałam postów warzywno-owocowych według dr Ewy Dąbrowskiej od razu wiedziałam, że mięso nie sprawia że czuję się lepiej! Ograniczyłam więc mięso w mojej rodzinie (jemy łososia, mintaja, dorsza, kurczaka i indyka) i stale staram się je ograniczyć do absolutnego minimum, czyli momentu, gdy dzieci będą żądały mięsa :) więc jest to dwa, trzy razy w tygodniu. Na szczęście mój partner nie jest "typowym mężczyzną" i wcale nie jest fanem mięsa. Dzięki temu ograniczamy stale jego spożycie, a w świetle kolejnych faktów dotyczących pożywienia, do których docieramy wspólnie przez lekturę oraz filmy oraz w kontekście i w oparciu o nasze doświadczenia związane z wykluczaniem mięsa z diety - dochodzimy do wielu wniosków i faktów, którymi chcę się dziś z Wami podzielić.

Co sprawia że zachorujesz:

  • Czynniki środowiskowe
  • Dieta
  • Tryb życia

Możemy odmienić swoje lisy zapisane w genach kierując odpowiednio naszą dietą - jak pisze Dr Michale Greger MD Physician NYT Bestseller NutritionFacts. No tak, panie doktorze, tylko teraz skąd mamy wiedzieć co jeść skoro panuje strategia wielkiej dezorientacji społeczeństwa w zakresie odżywiania.

Postarajmy się dojść do jakiś wniosków wskazując na to, co jest pewne.

FAKT 1

Jedzenie jest zanieczyszczone. Prócz mięsa w mięsie spożywamy wiele dodatków, prócz sera w serze spożywamy również wiele dodatków, itd... Jedzenie ma słabą jakość - warzywa spod folii, owoce z transportu, mrożone po drodze. Mamy istny zalew jedzenia śmieciowego, przetworzonego, które obiecuje nam szybkie przygotowanie i smaczne doznania za niską cenę. Pełne ulepszaczy, uzdatniaczy, substancji podtrzymujących smak, zapach, świeżość, miękkość...

FAKT 2

Apteki powstają jak grzyby po deszczu. Istnieją już sieciówki z kartami rabatowymi i lojalnościowymi. 10 lat temu przemysł farmaceutyczny fundował lekarzom seminaria na Dominikanie, obecnie na medycynie uczy się zastosowania współczesnej medycyny oraz wynalazków biologicznych. Leczenie ziołami? Dietą? - To kompletnie nieopłacalne!
Ale nie tylko tutaj chodzi o to aby leczyć chorych od jedzenia ludzi - najpierw leczy się hodowane kurczaki, indyki, łososie, świnie i krowy. Tym zwierzętom podaje się antybiotyki bo chorują i aby nie chorowały bardziej, aby nie umierały przedwcześnie, aby osiągnęły zamierzone rozmiary...aby do tych rozmiarów dożyły.
Istnieje przynajmniej 450 leków które podaje się zwierzętom - Cristina Stella Center for Food Safety - pojedynczo lub w kombinacjach i niewiele z nich ma pozytywny wpływ na konsumenta.
Firmy farmaceutyczne robią wszystko aby sprzedawać duże ilości leków hodowcom - Jaydee Hanson Center for Food Safety - W USA 80% antybiotyków produkowanych przez firmy farmaceutyczne trafia do hodowców. W mięsie znajdują się potem pozostałości i pohodne po tych lekach oraz hormony.

FAKT 3

Insulinoodporność to choroba dotykająca osoby z nadwagą i otyłe oraz osoby z nadciśnieniem. Moja mama ma cukrzycę, a całe życie nie jadała słodyczy! Ze słodyczy - schabowego!
Wmawia się nam, że cukrzyca jest spowodowana zjadaniem cukru, podczas gdy ma ścisły związek ze spożywaniem mięsa - zalepionymi tłuszczem nasyconym komórkami, do których nie dociera naturalny cukier z pożywienia, powodując jego wzrost we krwi! Dlatego dzieci chorują - nie od słodyczy, a od mleka, serków, parówek i wędlin!

FAKT 4 

Mężczyźni częściej chorują na choroby serca, a wiadomo, że nie ma dla prawdziwego mężczyzny porządnego posiłku bez mięsa! Im mniej mięsa i produktów odzwierzęcych w diecie tym mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na choroby serca - mówi Dr Kim A.Williams Kardiolog z Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologów. Pytam więc pana kardiologa, co z rybami?! A Pan kardiolog odpowiada, że z ryb płyną 4 zagrożenia: polichloranowe bifenyle, rtęć, nasycone tłuszcze i cholesterol. Przy czym tego ostatniego jest bardzo zróżnicowana ilość: tuńczyk ma go mniej niż szklanka mleka, a łosoś czy tilapia ma więcej niż kotlet schabowy!

FAKT 5

Ryby to gąbki na rtęć - dlatego mówi sie nam aby nie jeść ich zbyt dużo i zaleca się dwa razy w tygodniu. Ryby zjadają siebie wzajemnie, a pestycydy i herbicydy bioakumulują się w nich - czyli w mięsie tych ryb.
- Panie doktorze, więc sardynki są zdrowsze niż wielki łosoś?
- Sardynki są mniej toksyczne niż łosoś - odpowiedział Dr Alan Goldhamer Founder TrueNorth Health Center

FAKT 6

Środowisko jest zanieczyszczone. Niedawno, pod koniec stycznia i z początkiem lutego mieliśmy w Warszawie kilka stanów alarmu smogowego - telewizja informowała aby nie wychodzić z domu (pierwszy raz w roku nie okłamali ludzi! ). Było naprawdę szaro i bardzo niefajnie. Smog zatrzymał sporo wirusów, które falą uderzyły w Warszawiaków. A zanieczyszczenia są okropnie szkodliwe. Mogą powodować nowotwory, a także zaburzenia hormonalne! Czy coś Wam to mówi? Acha - hashimoto, bolączka naszego pokolenia. Nie znam nikogo kto by nie znał kobiety z problemami z tarczycą! Najgroźniejsze są dioksyny, których już w żaden sposób nie wyeliminujemy ze środowiska, bo są efektem ludzkiego działania, ale mamy wpływ na to, aby spożywać ich mniej: 93% dioksyn spożywamy z produktami odzwierzęcymi, z czego np jajko ma współczynnik toksyczności między 0,6-8, natomiast grillowana wołowina ma 20-50, mówi Mike Ewall, Energy Justice Network.

FAKT 7

Istnieje silny, potwierdzony naukowo związek, między nabiałem a chorobami autoimmunologicznymi - Dr Milton Mills Critical Care Phisician - może to się objawiać nadmierną produkcją śluzu i astmą u dzieci. Nabiał wiąże się ze stwardnieniem rozsianym i cukrzycą typu I (które są schorzeniami autoimmunologicznymi i schorzeniami reumatologicznymi) oraz osteoporozą.

SER

Niesamowity produkt. Prawdopodobnie najbardziej niezdrowy produkt odzwierzęcy. Nasycony toksycznymi substancjami, wysokoprzetworzony.

MLEKO

To nawóz dla cielaczka. Mleko jest szkodliwe dla człowieka - Dr Paul Porras Pediatra - codziennie widuję dzieci cierpiące z powodu spożywania nabiału takie jak egzema, trądzik, refluks, niedobory żelaza i anemię. Białko mleka krowiego to najsilniejszy alergen.

Większość ludzi na świecie nie toleruje laktozy. To normalne. Dlaczego organizm miałby wytwarzać ten enzym po okresie niemowlęcym? To nie ma sensu! - Dr Michale Greger MD Physician NYT Bestseller NutritionFacts.

Nieważne czy mleko jest organiczne, cz nie dodano do niego nic, bo samo w sobie jest napojem pełnym hormonów, jest płynem hormonalnym pełnym hormonów płciowych i sterydowych takich jak estrogen i progesteron.

ISTNIEJE PRAWO REGULUJĄCE MAKSYMALNĄ ILOŚĆ ROPY W MLEKU

Badacze z Harvardu obserwowali dużą grupę starszych kobiet przez 18 lat. Wykazano, że kobiety pijące mleko nie posiadały żadnej ochrony przed złamaniami. Ludzie pijący mleko częściej doznają urazów kości niż ci, którzy nie spożywają nabiału - Dr Michael Greger Phisician New York Times Bestselling Author - mają częściej raka i żyją krócej.

ok...starczy o nabiale :)

FAKT 8

Nie wiemy co spożywamy. Nie mamy pojęcia co dajemy do jedzenia swoim ukochanym. Nie wiemy co spotkamy w jednym kawałku mięsa, a nawet w jajku, ponieważ szkodliwe dioksyny przedostają sie tak samo do wnętrza jajka kury hodowanej ekologicznie na wolnym wybiegu i kury trzymanej w zamkniętej klatce.

Tak samo jak w przemyśle tytoniowym - tak i w hodowli zwierząt firmy mają ukryty cel aby nie poinformować konsumenta o skutkach spożywania ich wyrobów.

______________________________________-

Słyszałam że czeka nas epoka post-antybiotykowa, że drobne zabiegi będą mogły wywołać śmiertelną infekcję, Sposób hodowli zwierząt, ich wspólne przetrzymywanie, żywe z martwymi, zdrowe z chorymi, ich stłaczanie sprawia, że są to idealne warunki do nowego wirusa grypy.
Mieszkanie obok pola nawożonego naturalnymi nawozami zwiększa ryzyko zachorowania na gronkowca.

Jestem osobą, która stara się dbać o zdrowie, a jeszcze bardziej o zdrowie swoich bliskich. Jednak nie jest mi obojętne zdrowie wszystkich ludzi i ich równy dostęp do wiedzy. Fakty, o których dziś pisałam powstały inspirowane filmem "What the health" oraz na jego podstawie. Może niektórzy potrzebują zachęty aby taki film obejrzeć, albo nie mają półtorej godziny aby to zrobić. Dlatego powstał ten tekst i dlatego to takie ważne. Aby każdy z nas miał takie same prawa do wyrobienia sobie swojego zdania i zadbania o siebie w taki sposób w jaki będzie chciał, ale na równych prawach z taką samą wiedzą.
Zachęcam do filmu

What the Health – film dokumentalny z 2017 roku badający wpływ konsumpcji produktów mlecznych i mięsnych na zdrowie i kwestionuje praktyki wiodących organizacji medycznych i farmaceutycznych.
https://www.cda.pl/video/1599288dc

3 komentarze:

  1. Konopie leczą od tysięcy lat! Kannabinoidy, a zwłaszcza kannabidiol (CBD) to substancje o niezwykle dobrze zapowiadającym się zastosowaniu medycznym. Badania efektów biochemicznych i farmakologicznych sugerują zastosowania CBD: do łagodzenia ataków epilepsji, zaburzeń nastroju, lęków, depresji, wspomagające leczenie uzależnień od alkoholu i nikotyny, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych zwłaszcza glejaka, może być pomocny w leczeniu fibromialgii, czy zwłóknienia wątroby, jest skuteczny w terapii bólu zapalnego i neuropatycznego, pomocny w terapii stwardnienia rozsianego, działa przeciwwymiotnie (np. po chemioterapii), reguluje apetyt (…)
    ------>https://konopiafarmacja.pl/wyroby-z-konopii/17-konopny-ekstrakt-cbd-6.html
    Uwaga: Nasze olejki NIE zawierają syntetycznego kwasu kannabidiolowego CBD, który jest produkowany in vitro w laboratorium, który nie tylko nie pomoże, lecz może zaszkodzić naszemu organizmowi, są całkowicie naturalne! Produkt również nie jest łacząny z kryształem wyizolowanym CBD, którego wiele firm używa w swoich produktach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonale znana mi jest substancja CBD. Konopie już od dwóch lat stosuje moja teściowa przy swoich dolegliwościach, a efekty ma pozytywne. Wiem również że CBD pomaga starczym osobom w walce z brakiem apetytu. Chętnie przedstawię czytelnikom więcej faktów dotyczących działania konopi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytałam już o właściwościach konopii na menshealth.pl. Ciekawe, że tak wiele ludzi sobie nie zdaje z tego sprawy

    OdpowiedzUsuń