Akurat tak się złożyło, że mój synek to klasyczny niejadek, choć bardzo lubi wszelkie słodycze i słodkie bułeczki to jednak bardzo ciężko nakarmić go dobrymi, domowymi wypiekami. Jest w tym temacie wybredny i najchętniej przyjmowałby wszystko co najgorsze.
Codzienność wygląda często tak, że Janek nie podjada między posiłkami ponieważ aby zjadł wartościowy posiłek musi być naprawdę głodny.
Ze zdrowych i względnie zdrowych rzeczy Jaś lubi nabiał, zielone świeże ogórki oraz banany i masło orzechowe...i to właściwie tyle.Acha! Zapomniałam dodać, że czasem zje również ziemniaki gotowane oraz jakiegoś kotlecika z ciecierzycy lub pulpecika z mięsa, ale to niestety zależy od humoru waćpana :)
Natomiast jest jedna potrawa-wytrych! Placki! Wytrych dlatego, że ja do tych placków sypię co popadnie byleby było jak najbardziej wartościowe. Oczywiście zdażyło się wiele pomyłek, gdy zrobione placki nie smakowały nawet i mnie....ale generalnie placek posmarowany masłem orzechowym lub masą z banana i masła orzechowego, to potrawa, którą Jaś wciąga bez mrugnięcia okiem.
Jeśli szukacie sposobu na to jak przemycić trochę zdrowia do menu niejadka to placki są świetnym rozwiązaniem. Możemy do nich dosypywać w zmielonej postaci:
- pestki dyni (
- nasiona lnu - siemię lniane (tylko półtorej łyżeczki zaspokoi dzienną potrzebę dziecka na omega-3, zawiera też sporo omega-6)
- pestki słonecznika (przeciwdziałają zaparciom, są cennym źródłem witaminy E)
- orzechy - najlepsze to włoskie (półtorej sztuki zaspokaja potrzebę na omega-3 u dzieci) i brazylijskie (wystarczy jeden nieduży aby zaspokoić potrzebę selenu na cały dzień)
- pełnoziarniste płatki
- otręby
Można dodawać o ile dziecku nie przeszkadza (mój uwielbia placki z jabłkami)
- suszone owoce
- świeże owoce
- warzywa
- ugotowane kasze
- soczewicę i inne rośliny strączkowe
Dziś podaję przepis na placki, które Wam się ostatnio spodobały na moim instagramie :)
BEZGLUTENOWE PLACKI Z MAGICZNYMI DODATKAMI
Składniki na 12 placków
(mój Jaś zjada 3 na śniadanie lub inny posiłek)
- 70g mąki jaglanej
- 45g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 100ml jogurtu (u mnie kozi naturalny)
- 25g pestek z dyni (zmielonych w młynku)
- 20g mielonego siemienia lnianego
- 25g amarantusa ekspandowanego
- 3g sody oczyszczonej
- 20g erytrytolu lub ksylitolu (opcjonalnie) ja czasem używam a czasem polewam placki miodem odrobinkę :)
Przygotowanie
Składniki łączę i smażę po 3 sztuki na jedną łyżkę tłuszczu. Używam z reguły oleju kokosowego lub winogronowego do placków na słodko oraz rzepakowego do placków wytrawnych.
W kolejnym przepisie przedstawię Wam wersję z kaszą i ziołami.
A jak Wy przemycacie dzieciakom składniki odżywcze?
każdy się skusi na takie placki:)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Nie mam co do tego żadnych wątpliwości :)
UsuńDzięki kochane! Sama bym się skusiła zwłaszcza że od 3 dni jestem z synkiem w szpitalu a tutaj jedzeniem nie rozpieszczają!:P
OdpowiedzUsuńMega przepis, dziękuje bardzo za podzielenie się :D
OdpowiedzUsuńFajny blog. Dużo inspiracji można tutaj zaczerpnąć. Miałam dokładnie ten sam problem.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, gdyby tylko moje młodsze lubiło placki. Starszy lubi więc może dla niego zrobię.
Mam nadzieję ze z synkiem juz lepiej.
Pozdrawiam
Placki to absolutna podstawa wg mnie. Im więcej dodatków, tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńFajny przepisik. Zainteresowanych zapraszam również do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWygląda to naprawdę świetnie :D
OdpowiedzUsuńChyba nie ma kogoś kto oparłby się takim smakołykom :D.
OdpowiedzUsuńCzy możemy zamówić 10 porcji dostarczonych do biura? :) :) Pokazałem moim kolegom apetyt na wszystkich!
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Same zdrowe składniki: mąka jaglana, amarantus, siemię lniane, pestki dyni... Super kombinacja. Bez wątpienia smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuń