Znacie mnie - uwielbiam fasolowe! Zjadłam ich już chyba tysiące i szczerze mówiąc - nie potrafię piec ze zwykłej mąki! - teraz wiecie o mnie wszystko :D
Dzisiejsze ciasto jest smaczne, proste i szybko można je...zjeść...w całości! :)
Nie czuć w nim fasoli, a od tradycyjnego przepisu dzieli je przepaść nie tylko kaloryczna, ale przede wszystkim odżywcza!
Jeśli więc chcecie zadbać o swoją sylwetkę i nie bez znaczenia jest dla was wartość odżywcza potrawy - ten przepis jest dla Was!
Składniki
na duże brownie pieczone w okrągłej foremce 22cm średnicy
- Dwie puszki czerwonej fasoli
- 1 duży dojrzały banan (jeśli nie lubicie posmaku pieczonego banana, to nie musicie go dodawać)
- 4 jajka
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 5 łyżek niesłodzonego kakao
- szklanka erytrytolu lub półtorej szklanki ksylitolu
- Łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie jak zawsze proszek bezglutenowy - nie pozostawia posmaku tak jak zwykły)
FIT BROWNIE czyli czekoladowe ciasto dietetyczne
Przygotowanie
Fasolę przepłukuję dokładnie na sitku i odsączam. Miksuję ją blenderem z jajkami, bananem, rozpuszczonym olejem, proszkiem do pieczenia i erytrytolem. Do gładkiej masy dodaję kakao i dokładnie mieszam. Wylewam na sylikonową foremkę i piekę na 180* przez 40-50 minut.
Napiszcie mi o swoich wrażeniach :)
Smacznego!
Ania :)
Super to ciasto wyglada, dawno takiego nie jadłam - chyba ostatnio u koleżanki z rok temu :P
OdpowiedzUsuńbanalne - zachęcam do zrobienia :)
UsuńCzęsto robię bardzo podobne ciacho, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńsuper! ja robię tylko takie - innego nie umiem :D
UsuńJa uwielbiam takie ciasto! Jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńznamy się? :) :D ;)
UsuńCzy chodzi o gorzkie kakao? Czy jescze jakieś inne?
OdpowiedzUsuńtak - kakao gorzkie bez cukru
Usuńwartosci odzywcze bym prosil
OdpowiedzUsuńa co konkretnie? składniki są dokładnie podane - można sobie samemu sprawdzić :) kalkulatorkalorii.pl liczy wszystko bardzo szczegółowo - polecam
UsuńTo ciasto byłoby pyszne, ale z ksylitolem wychodzi mega slodkie. Banan tez psuje smak. Nadal polecam!
OdpowiedzUsuńHm...ciasto z fasoli należy posłodzić i można do tego wybrać ksylitol albo np.zblendowane daktyle. Niemniej jakaś słodycz musi sie w składzie pojawić, bo inaczej będzie to pieczona fasola :) Co do banana to nie wszyscy lubią jego smak po upieczeniu - na blogu znajdziesz wiele przepisów na fasolowe ciasta bez banana w składzie. Zachęcam również do komponowania własnych przepisów tak, aby mój stał się inspiracją - wskazówką :)
UsuńU mnie zamiast ksylitolu 4 łyżki miodu a banan wcale nie zepsuł smaku, żałuję jedynie, że wanilii nie dodałam.
UsuńOgraniczyłam jeszcze tłuszcz do 3 łyżek a kakao też są 3 duże czubate. Ciasto mega
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW sumie jeszcze nie miałam okazji robić brownie w wersji fit ale jak widzę wygląda to bardzo fajnie. Ja za każdym razem stosuję przepis z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i jestem zdania, że właśnie zastosowana czekolada ma tutaj bardzo duże znacznie. W końcu jest to główny składnik ciasta brownie.
OdpowiedzUsuń