Anna Laskowska Dietetycznie Siostro

16.08.2017

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI miękkie i idealne



BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI
Składniki
  • 100g mąki jaglanej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka 
  • 300ml mleka, u mnie krowie
  • Szczypta soli
  • 20g masła lub oleju kokosowego roztopionego

Przygotowanie 

Wszystkie składniki mieszam mikserem. Nagrzewam patelnię i na gorącą leję porcję ciasta rozprowadzając po całej patelni. Po minucie powinno już odchodzić i można poruszać naleśnikiem. Smażę z obu stron i powtarzam do skończenia masy :)


Te naleśniki można odgrzać i nie będą suche i łamliwe - sekret tkwi w tłuszczu jaki dodałam do ciasta, Musicie spróbować! Będą Wam smakowały w wersji na słodko i na wytrawnie.
Polecam,
Ania.


4 komentarze:

  1. Wow, co za oryginalny przepis - jestem pewna, że jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. No no, takiego czegoś zdecydowanie się nie spodziewałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety naleśniki się łamią i zdecydowanie nie przypominają tych że zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro. Może to też kwestia ilości tłuszczu na którym się smaży, może wielkości jajka...Jeśli się łamią to ja bym dodała więcej skrobi ziemniaczanej i więcej mleka lub zrobiła na wodzie mineralnej.
      Niestety tak czasem jest, że nie zawsze wychodzi :( Proszę się nie poddawać! Skoro pierwsze naleśniki nie wyszły to proszę pokombinować z ciastem.

      Usuń