Nazywa się 豆腐. Czyli chiński twarożek tofu. Przybliżone wartości, które nieznacznie się wahają w
zależności od rodzaju tofu: 200 g zawiera około 200 kcal, 10 g tłuszczu, 24 g
białka, 6 g węglowodanów i zaspokaja około 80% dziennego zapotrzebowania na
wapń i żelazo.
Podziel się tymi pieczarkami z bliskimi! Są świetne jako
samodzielna kolacja, jako obiad podany z sałatą, przekąska lub dodatek np. do
dań z grilla.
Składniki
- 6 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 2 cebule
- 200g tofu
- 2 pomidory malinowe
- 100g sera żółtego długodojżewającego typu parmezan
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju do smażenia, u mnie rzepakowy
- Sól, pieprz, ¼ łyżeczki kminku mielonego, otarata gałka muszkatołowa, szczypta pieprzu Cayenne lub chilli
Do wysmarowania pieczarek:
- 4 łyżki oleju do pieczenia+3 łyżeczki ulubionych ziół, u mnie tymianek, lubczyk i majeranek.
Przygotowanie
Pieczarki obieramy i wycinamy nóżki. Jeśli nóżki się nadają –
kroimy je w kosteczkę. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Tofu kroimy w
kostkę. Cebulkę szatkujemy w kosteczkę i z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia,
dodajemy tofu i marchewkę i smażymy jeszcze 5 minut, dodajemy pieczarki i przyprawy
i smażymy jeszcze 5 minut.
Pomidora zalewamy gorącą wodą i następnie obieramy ze
skórki.
Obrane pieczarki smarujemy ziołami zmieszanymi z oliwą i
odstawiamy na papier do pieczenia ułożony na blaszce.
Pomidora kroimy w kostkę wycinając wcześniej gniazda
nasienne. Ser ścieramy na tarce.
Do lekko przestygniętych warzyw z patelni dodajemy pomidory,
ser i koncentrat pomidorowy – mieszamy i nadziewamy masą pieczarki.
Pieczarki pieczemy około 20 minut w 180*.
Takie pieczarki świetnie zastępują mięso na talerzu,
pamiętajcie tylko aby ich nie przesolić :)
Smacznego!
Ania
To ja nie po chińsku, tylko po japońsku ;) uwielbiam sushi na kolację. Sama co prawda średnio, ale od https://sushicorner.pl/ jest wyborne. Twój przepis na pewno wypróbuję, bo pasują mi takie klimaty.
OdpowiedzUsuń