Składniki
- 2 banany
- 20 daktyli
- 2 łyżki kakao
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 100g wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Polewa
- Łyżka oleju kokosowego
- Łyżka miodu
- Łyżka- dwie kakao bez cukru
Przygotowanie
Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby owoce zakryć lekko wodą. Po 30 minutech odlewamy połowę wody i blendujemy daktyle. Tą masę dodajemy do fasoli (opłukanej, bez płynu), do tego dajemy banany w kawałkach i blendujemy na masę. Na koniec mieszamy z wiórkami i kakao.
Wykładamy na foremkę (21cm średnicy) sylikonową i pieczemy 50 minut na 180 stopni.
Polewę robimy rozpuszczając olej i miód oraz mieszając kakao do powstania konsystencji polewy.
Ostygnięte ciasto smarujemy lub polewamy polewą i wstawiamy na godzinę, dwie do lodówki.
W mojej kuchni codziennie coś tworzę, przepisy często wpisuję na Instagramie - zaglądajcie tam po nie. Wiem, że istnieją tematy, które chcecie abym poruszyła - wyjeżdżam niedługo na tydzień bez swoich dzieciaczków, więc na pewno znajdę więcej czasu na własne sprawy: książki, bloga i uprawianie sportu, więc niebawem będę publikowała więcej :)
Pozdrawiam!
Ania
haha cały dzień chodziło za mną ciasto z fasoli, świetny prosty przepis, lecę wypróbować ;D
OdpowiedzUsuńno i co ja poradzę, że u mnie zawsze proste przepisy...nie umiem gotować skomplikowanych potraw :P
UsuńCiasto prezentuje się obłędnie i automatycznie chce się schrupać z 3 kawałeczki. I mam ochotę przygotować to ciasto, ale się zastanawiam bowiem mam wszystkie składniki prócz fasoli w puszce, ale mam czerwoną fasolę do ugotowania i czy taka po ugotowaniu również spełniła by rolę?
OdpowiedzUsuń:) Oczywiście - możesz sama ugotować fasolę i wziąć do tego przepisu ok 300 gramów już ugotowanej fasoli :)
UsuńWolę wersję bez daktyli :D
OdpowiedzUsuńA czy wtedy dosładzasz czymś? Bo ja lubię bardzo słodkie...co widać po ilości daktyli :P
UsuńHej, a jakiego oleju kokosowego używacie ? Przykładacie uwagę do wysokiej jakości produktu ;>
OdpowiedzUsuńA do tego zdrowa herbatka na filtrowanej wodzie :)
OdpowiedzUsuńNie wygląda jakby było bez mąki, super :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie dobrze:D Gdyby nie moja alergia na daktyle, to od razu bym je robiła... no właśnie, czy rzeczone daktyle można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Dodaj po prostu ulubionego cukru: pół szklanki ksylitolu lub erytrytol. Daktyle są tutaj do słodzenie przede wszystkim :)
UsuńPozdrawiam
Fajnie,że pamiętasz o cukrzykach. ;)
OdpowiedzUsuńDla bezglutenowców trzeba zwrócić uwagę na kakao. Takie normalne może zawierać śladowe ilości glutenu - trzeba sprawdzić etykietkę, albo kupić oznaczone jako bezglutenowe. EWentualnie może karob jako zamiennik się nada? Ale nie wiem, bo nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń