lutego 07, 2017

WEGAŃSKIE Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ



Składniki
  • 2 banany
  • 20 daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 100g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Polewa
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Łyżka miodu
  • Łyżka- dwie kakao bez cukru


Przygotowanie

Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby owoce zakryć lekko wodą. Po 30 minutech odlewamy połowę wody i blendujemy daktyle. Tą masę dodajemy do fasoli (opłukanej, bez płynu), do tego dajemy banany w kawałkach i blendujemy na masę. Na koniec mieszamy z wiórkami i kakao.
Wykładamy na foremkę (21cm średnicy) sylikonową i pieczemy 50 minut na 180 stopni.

Polewę robimy rozpuszczając olej i miód oraz mieszając kakao do powstania konsystencji polewy.

Ostygnięte ciasto smarujemy lub polewamy polewą i wstawiamy na godzinę, dwie do lodówki.

W mojej kuchni codziennie coś tworzę, przepisy często wpisuję na Instagramie - zaglądajcie tam po nie. Wiem, że istnieją tematy, które chcecie abym poruszyła - wyjeżdżam niedługo na tydzień bez swoich dzieciaczków, więc na pewno znajdę więcej czasu na własne sprawy: książki, bloga i uprawianie sportu, więc niebawem będę publikowała więcej :)

Pozdrawiam!
Ania


13 komentarzy:

  1. haha cały dzień chodziło za mną ciasto z fasoli, świetny prosty przepis, lecę wypróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i co ja poradzę, że u mnie zawsze proste przepisy...nie umiem gotować skomplikowanych potraw :P

      Usuń
  2. Ciasto prezentuje się obłędnie i automatycznie chce się schrupać z 3 kawałeczki. I mam ochotę przygotować to ciasto, ale się zastanawiam bowiem mam wszystkie składniki prócz fasoli w puszce, ale mam czerwoną fasolę do ugotowania i czy taka po ugotowaniu również spełniła by rolę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Oczywiście - możesz sama ugotować fasolę i wziąć do tego przepisu ok 300 gramów już ugotowanej fasoli :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. A czy wtedy dosładzasz czymś? Bo ja lubię bardzo słodkie...co widać po ilości daktyli :P

      Usuń
  4. Hej, a jakiego oleju kokosowego używacie ? Przykładacie uwagę do wysokiej jakości produktu ;>

    OdpowiedzUsuń
  5. A do tego zdrowa herbatka na filtrowanej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wygląda jakby było bez mąki, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie dobrze:D Gdyby nie moja alergia na daktyle, to od razu bym je robiła... no właśnie, czy rzeczone daktyle można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Dodaj po prostu ulubionego cukru: pół szklanki ksylitolu lub erytrytol. Daktyle są tutaj do słodzenie przede wszystkim :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Fajnie,że pamiętasz o cukrzykach. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla bezglutenowców trzeba zwrócić uwagę na kakao. Takie normalne może zawierać śladowe ilości glutenu - trzeba sprawdzić etykietkę, albo kupić oznaczone jako bezglutenowe. EWentualnie może karob jako zamiennik się nada? Ale nie wiem, bo nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger