Dziś coś takiego, co może w prosty sposób zastąpić Wam klasyczne tosty, które robi się w zgrzewarce, wkładając między kromki szynkę i ser. Na diecie wiadomo brakuje takich przysmaków, dziś pokażę Wam, jak ja to robię :)
Składniki
- 2 jajka
- 4 łyżki płatków jaglanych
- szczypta soli
- można dodać ulubione zioła
Przygotowanie
- Mieszamy wszystkie składniki i na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wylewamy masę. Smażymy 5 minut na niewielkim ogniu i gdy już zetnie się również z wierzchu (możemy patelnię przykryć), przewracamy omlet na drugą stronę.
- Gotowy omlet zdejmujemy z patelni, kroimy na cztery ćwiartki i traktujemy jak kromki tostowego chleba - kładziemy ser, szynkę i wkładamy do zgrzewarki lub do niewielkiego grilla. Ja użyłam takiego niedużego, zamykanego urządzenia z dwiema taflami grillowymi u dołu i u góry.
Gotowe kanapki jem z warzywami i jogurtem, ketchupem lub musztardą :) Nie jest to może w smaku takie jak klasyczne tosty z pieczywa, ale jest zdrowsze i napędzi organizm na dużo dłużej niż pszenny tost. Zachęcam do spróbowania :)
Wszystkich fit wariatów i osoby walczące z oponką na brzuszku zapraszam też do zapoznania się ze sprawdzonymi sposobami walki z oponką TUTAJ :)
Smacznego!
Ania
Jestem dopiero na początku swojej "chudej" drogi. Zostanę tu na dłużej :)
OdpowiedzUsuńZostań koniecznie! Przepisy na tym blogu z pewnością Ci pomogą na każdym etapie: chudnięcia, utrzymania wagi i zmiany nawyków żywieniowych, czyli przejścia w zdrowy styl życia.
UsuńLata odchudzania i doświadczeń z dietami przyniosły mi stabilną wagę i chętnie dzielę się sposobami na utrzymanie wagi - moja jest niższa niż przed pierwszą ciążą i stabilna od 6-7 lat.
Służę pomocą i pozdrawiam!
O płatkach jaglanych słyszy się coraz częściej. I dobrze! Zawierają dużo potrzebnych składników mineralnych. Kwas krzemowy, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, lecytyna, witamina E, witaminy z grupy B. Całe bogactwo, które idealnie uzupełni jadłospis w niezbędne składniki! Ekstra przepis!
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, warto może poświęcić tym płatkom oddzielny post, ponieważ to lepsza alternatywa do płatków owsianych. Dzięki!
UsuńSuper! zapisane do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńMniam :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam płatki jaglane. Idealnie sprawdzają się po treningu. Osobiście stosuję dietę biegacza, dlatego ważne jest dla mnie, aby było fit i zdrowo. Płatki jaglane, jak już zauważyliście dostarczają niezbędnych w każdej diecie witamin i minerałów, dlatego sam je często stosuję, jako urozmaicenie posiłków.
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńRewelacja, wygląda super, lekko, smacznie i chrupiąco :)
OdpowiedzUsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuńnie mogę jeśc pieczywa, więc z chęcią wypróbuję
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na zamiennik! :)))
Usuńdo smażenia używacie oleju kokosowego zimno tłoczonego, czy rafinowanego?
OdpowiedzUsuństaram się nierafinowanego, ale jeśli akurat nie mam to używam również rafinowanego.
UsuńPłatki jaglane leżą w szafce i czekają na zbawienie bo na opakowaniu nie ma nawet przepisu jak je przygotowywać/ugotować... Dzięki za pomysł, wypróbuję wieczorem!
OdpowiedzUsuńPłatki jaglane są fajne też do deserów - możesz zalać je słodkim mlekiem (np. roślinnym z dodatkiem ksylitolu lub miodu) i odstawić na godzinkę. Potem przekładać słodką masę z owocami i np galaretką lub twarogiem :)
UsuńRewelacja, wygląda super, lekko, smacznie i chrupiąco :)
OdpowiedzUsuń