„Śmierć czai się w jelitach” – tak mawiał Hipokrates,
ostrzegając i jednocześnie wskazując związek stanu zdrowia ze sposobem
odżywiania. O prawdziwości tej tezy wiemy dziś już dobrze, ale czy kierujemy
się nią w życiu?
Jest środa i może warto pomyśleć jak wykorzystać nadchodzący weekend? Może warto te dwa, trzy dni skupić się troszkę
bardziej na sobie i własnych celach. W ciągu tygodnia stale coś się dzieje, a
dzieci im starsze tym dają bardziej w weekend odetchnąć :)
Dlatego mam dla Was propozycję dwu-, trzy-dniowego detoksu z
sokami. Będzie można je przygotować za pomocą sokowirówki, wyciskarki lub blendera czy ręcznej
wyciskarki do cytrusów, dlatego wymówek
sprzętowych nie macie :)
Mistrzowie detoksu – bo tak nazwałam soki, które Wam
zaproponuję w tym wpisie, wypłukują z organizmu toksyny wysysające z nas
energię. Najlepiej pić je na pusty żołądek, ponieważ są wtedy najszybciej
wchłaniane do krwioobiegu.
DETOX
Wysoka zawartość pektyny w świeżych owocach, a co za tym
idzie, w świeżych sokach, stanowi o ich
właściwościach detoksykujących. Jest to błonnik naturalny, rozpuszczalny w
wodzie, który pomaga wypłukiwać z organizmu zły cholesterol, toksyny i metale
ciężkie oraz oczyścić wątrobę i nerki. Nie bez powodu najsłynniejsze
powiedzenie angielskie to „one Apple a Day keeps doctor away” :) Moja babcia jadała
jedno jabłko dziennie i jadała je na noc – każdy najlepiej zna swoje ciało i
wie jak mu dopomóc :)
Świeże owoce i warzywa mają fundamentalny wpływ na
alkalizację organizmu, która wspomaga proces oczyszczania. Moi ulubieni mistrzowie
detoksu to:
- · Cytryna
- · Grejpfrut
- · Jabłko
- · Kapusta
- · Burak
- · Marchewka
- · Ogórek
- · Pomidor
PRZECZYSZCZANIE
Jeśli mówimy o detoksie to mówmy wprost – musimy przeczyścić
jelita. Tam czają się nasi wrogowie. Może nie uwierzycie, ale ja po takim
krótkim detoksie przestałam odczuwać ból pleców, a to za tymi plecami znajdują
się przecież obciążone narządy wewnętrzne.
Do uzyskania efektu delikatnego przeczyszczenia w naturalny
sposób, bez apteki, należy zwiększyć ilość kwasów, które stymulują soki
trawienne. Soki te znajdziemy naturalnie np.w owocach cytrusowych, a
szczególnie w cytrynie. Pamiętajcie aby cytrynę wyciskać ciepłą (nie z lodówki), gdyż wtedy ma
najwięcej soku.
W domowej apteczce wśród środków naturalnie
przeczyszczających znajduje się również burak. Znakomicie oczyszcza jelita,
wątrobę i układ trawienny – szczególnie gdy spożywa się go na surowo w postaci
świeżego soku. Buraki zawierają mnóstwo biotyny – rozpuszczalnej w wodzie
witaminy B – która odgrywa kluczową rolę w metabolizowaniu białka, tłuszczu i
węglowodanów. A potem siusiamy na różowo, to przez betacyjan, barwnik
odpowiedzialny za purpurowy kolor buraka. Nie ma on żadnego wpływu na nasze
zdrowie :)
USUWANIE WODY
Bolączka wielu kobiet, jak również i moja i to nie tylko w
ciągu kilku dni miesiąca…niestety im jestem starsza, tym trudniej usuwać
zgromadzone w organizmie płyny. Zła dieta, niewielka ilość napojów lub znikoma
ilość wody wypijanej w ciągu dnia, a także alkohol – to główne przyczyny
„wodnej opuchlizny”. Istnieją jednak naturalne sposoby zapobiegania zatrzymywaniu
wody w organizmie. Zawarte w ogórku kwasy – askorbinowy i kofeinowy nie tylko
wymiatają wodę, ale również naturalnie nawadniają ciało. Pomaga w tym też
marchewka, ale na nią trzeba uważać, ponieważ badania wykazały, że skórka
marchwi wchłania pestycydy. Obierajcie ją zawsze chyba, że wiecie skąd pochodzi
i że nie była niczym pryskana.
ALE TO NIE WSZYSTKO
Kilkudniowy detoks nie musi oznaczać, że pijemy w tych
dniach WYŁĄCZNIE świeżo wyciskane soki. Zachęcam do sięgania po potrawy
rekomendowane w Terapii Gersona – kilka przepisów znajdziecie również na moim
blogu. Są to generalnie potrawy pochodzenia roślinnego, często w postaci
płynnej, a więc zupy, ale nie tylko.
Dwa, trzy dni takiego detoksu wspomoże w działaniu nie tylko
Wasze jelita, ale i wątrobę, nerki i cały układ trawienny. Zredukują wzdęcia,
problemy trawienne oraz ogólne uczucie zmęczenia, które wynika często z
niezdrowego stylu życia.
W podanych przepisach soku starcza na dwie/3 porcje.
NA CZCZO TYLKO TO
Składniki
- 4 jabłka
- 1 cytryna
- 2 limonki
Przygotowanie w wyciskarce
Umyte i pokrojone jabłka oraz obrane cytryny i limonki
wrzucamy do wyciskarki. Sok po wyciśnięciu należy wymieszać i wypić
przynajmniej 200ml.
Przygotowanie bez wyciskarki
Jabłka ucieramy na tarce na oczkach do placków ziemniaczanych.
Cytryny i limonki wyciskamy na ręcznej wyciskarce. Starte jabłka mieszamy z
sokiem. Pijemy i się nie krzywimy, ponieważ ten koktajl to absolutny mistrz
detoksu!
COLESLAW W SZKLANCE
Składniki
- Pół białej, średniej kapusty
- 3 duże marchewki
- 40 owoców świeżej żurawiny lub 4 duże śliwki
Przygotowanie w wyciskarce
Liście należy pokroić, a szczególnie ich twarde części.
Marchewki obrać, chyba, że wiesz, że marchew jest ekologiczna, i pokroić na
kawałki. Wrzucać do wyciskarki na zmianę z owocami żurawiny.
ALKALIZACJA REWELACJA
Składniki
- 3 niewielkie buraki
- 1 grejpfrut
- 2 limonki
Przygotowanie w wyciskarce
Do maszyny wrzucamy umyte buraki w kawałkach, oczywiście
najlepiej z dobrego żródła – od cioci z działki lub jakieś ekologiczne.
Grejpfrut obieramy ze skórki o kroimy na kawałki. Tak samo limonki. Warzywa i
owoce wrzucamy na zmianę. Na koniec mieszamy i wypijamy.
Jeśli przyjmujesz jakieś leki to wiedz, że sok ze świeżego
grejpfruta może wzmocnić ich działanie.
Przygotowanie bez wyciskarki
Buraki ucieramy na tarce, na miazgę. Względnie blend ujemy
jeśli nasz blender temu podoła. Cytrusy wyciskamy na ręcznej wyciskarce. Sok
mieszamy z musem z buraków.
SUPERSOK
Składniki
- 5 ogórków
- 2 średnie jabłka
- 2 cytryny
Przygotowanie w wyciskarce
Obrane ogórki i cytryny oraz pokrojone na ćwiartki jabłka wrzucamy
do maszyny.
Przygotowanie bez wyciskarki
Jabłka ścieramy na mus, ogórki blend ujemy a sok wyciskamy
na ręcznej wyciskarce – dla chcącego nic trudnego!
Niezależnie od tego czy zdecydujecie się na weekendowy
detoks czy nie – wprowadźcie do swojej diety świeże soki! To bogactwo witamin i
składników odżywczych. Jeśli wątpisz w dietę witariańską, już teraz wiesz, że
jedząc surowa warzywa i owoce dostarczasz organizmowi o wiele więcej witamin i
mikroelementów niż w jakimkolwiek innym pożywieniu!
Do soków dodawaj przyprawy, np. cynamon, który posiada
olejki eteryczne, które pomagają wykorzystać cukier zawarty we krwi, co
zapobiega spadkom glukozy i chęci sięgnięcia po słodkie przekąski. I świeże
zioła, np. estragon, który wspomaga trawienie.
Moje soki przygotowuję wyciskarką Vortex, ale jak widzicie
jest wiele metod na zjedzenie świeżych warzyw i owoców do czego Was gorąco
zachęcam! Zamiast sięgać po suplementy diety z apteki, należy przeanalizować
składniki odżywcze warzyw i owoców i zjadać w ciągu dnia w postaci soku lub
sałatki czy smoothie.
Jeśli macie jakieś dolegliwości, piszcie w komentarzach,
postaramy się znaleźć odpowiednią mieszankę warzyw i owoców, która będzie dla
Was najlepsza :)
Ania
Sok z jabłek, cytryny i limonki musi być pyszny!! <3 Uwielbiam takie kwaśne mieszanki :))
OdpowiedzUsuńdodaję czasem też ogórka jest bomba :)
UsuńSuper wpis i ciekawe rady ;) Musiałabym u siebie w diecie zastosować taki detox ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam i również pozdrawiam :)
UsuńCzy sokowirowka też są radę przyrządzić takie soki? Nie mam wyciskarki. Najbardziej się obawiam buraka.
OdpowiedzUsuńCzy podczas takiego detoksu, pozostałe posiłki jemy normalnie czy czegoś powinniśmy unikać?
Bardzo przydatny wpis, muszę zanotować wszystkie przepisy i postaram się wprowadzić do menu.
Co jaki czas powinno się przeprowadzać taki detoks? Wszystkie soki powinny być w nim zawarte? Raz dziennie dany sok?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam :)
Witam :)
UsuńSokowirówką jak najbardziej, tylko trzeba zwrócić uwagę czy jest na twarde i miękkie czy tylko na miękkie warzywa i owoce.
Co do soku buraczanego to pozostaje jeszcze zakup jednodniowego w sklepie.
Co do samego detoxu to jeśli zależy nam przy tym na utracie wagi to proponuję po prostu wymienić dwa posiłki na sok, i wprowadzić dwa soki dziennie. Resztę posiłków jeść normalnych, ale zwracać uwagę aby były "czyste" - nie zawierały przetworzonej żywności: białej mąki, cukru, wędlin, serów.
Podczas detoxu warto skupić się w 80% na warzywach, potem na owocach, ale traktować je jako dodatek.
Jako źródło białka wybrać warzywa strączkowe, ryby, mięso lub jajka, a z węglowodanów brać te bezglutenowe: brązowy ryż, płatki jaglane.
W zależności od stylu odżywiania się, taki detox stosujemy częściej lub rzadziej, dłużej lub krócej.
Jeśli z reguły pilnujemy ilości spożywanych kalorii i odżywiamy się zdrowo to proponuję taki detox na długi weekend: 3-4 dni.
Jeśli nasza dieta jest pogięta, nieregularna i często byle jaka można pokusić się o 10-dniową kurację z sokami. Chętnie pomogę :) można do mnie pisać na laskowskaaj@gmail.com.
Pozdrawiam :)
Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym co jemy. Niestety napoje czy soki, które możemy kupić w sklepach zazwyczaj mają raczej wątpliwą jakość. Przepisy super! Zdrowe i wartościowe.
OdpowiedzUsuńszkoleniaff24@gmail.com
Super, muszę w końcu kupić sokowirówkę ;)
OdpowiedzUsuńU mnie korzystanie z sokowirówki to codzienność :)
OdpowiedzUsuń